Vine criza? Daaaaaaaaa!

 2020 va fi alt an dificil pentru economiile lumii

Ultima criză economică globală a izbucnit în 2008, odată cu intrarea în faliment a băncii de investiții americane Lehman Brothers, anunț care a declanșat panică pe piețele de capital ale lumii. Economia este ciclică și numeroși economiști așteaptă o nouă degringoladă chiar anul viitor. DCBusiness a prezentat câteva prognoze în acest sens.

Banca de investiții JP Morgan Chase

Despre o iminentă criză în 2020, experții băncii americane au scris încă din 2018. În studiul lor, analiștii JP Morgan Chase descriu o ”supercriză”, care va fi însoțită de convulsii sociale, adevărate revolte stradale și răfuieli aprige cu furnizorii de produse alimentare.

La elaborarea prognozei lor, specialiștii băncii americane au evaluat indicatori precum durata perioadei de creștere a economiei mondiale și a căderii care i-a urmat, raportul dintre fondurile proprii și cele împrumutate ale corporațiilor, situația din sfera inovațiilor financiare și valoarea activelor.

Bazându-se pe aceste elemente, economiștii au ajuns la concluzia că, dacă în timpul crizei din 2008, indicele S&P500 a afișat o prăbușire de 54% față de cele mai ridicate valori, următoarea criză, cea care ar urma să se producă în 2020, nu va fi la fel de devastatoare pentru piețele bursiere, pentru că valoarea activelor țărilor în curs de dezvoltare s-a depreciat deja. Cât va dura noua degringoladă, experții americani nu au precizat.

Nouriel Roubini, economist

Omul care a prezis criza mondială din 2008, economistul Nouriel Roubini consideră că 2020 va fi alt an dificil pentru economiile lumii. Explicând, le spus că, în ultimii 10 ani, la nivel global a crescut amploarea datoriilor. În schimb, guvernele au mai puține instrumente de luptă împotriva crizelor. Astfel, dacă în 2008, băncile centrale de pretutindeni au reușit să susțină economiile naționale punând în funcțiune tiparnițele de bani, acum această metodă nu mai poate fi folosită; structurile de reglementare au cumpărat deja prea multe active de la bănci.

Kristalina Georgieva, șefa FMI

În discursul ei de inaugurare, noua șefă a FMI, Kristalina Georgieva, a lansat un semnal de alarmă, atrăgând atenția asupra încetinirii record a economiei mondiale. Ceea ce, spunea succesoarea lui Christine Lagarde, poate fi semnalul crizei care se apropie. În același timp, ea evidența pericolul uriaș pe care îl reprezintă războaiele comerciale. ”Într-un astfel de conflict nu există câștigători. Pierd toți. Pentru economia mondială, efectul cumulat al conflictelor comerciale ar putea însemna o pierdere de circa 700 miliarde de dolari în 2020”, a avertizat șefa FMI.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )