Valentin Vrabie: în Medgidia a pornit motorul economic!

Au trecut aproape 30 de ani de la Revoluție și în județul Constanța nu s-a mai construit ceva substanțial. Ne-am pricopsit cu mall-uri și te miri ce făbricuțe. În urmă cu puțin timp, însă, la Medgidia s-a eliberat autorizația de construcție pentru fabrica de amidon. Cea mai mare de acest gen din sud estul Europei. Fabrică în urma căreia, pe orizontală, se vor dezvolta multe alte activități. Și, totuși, despre ea s-a vorbit puțin sau aproape deloc. Să fie dezinteres față de lucrurile bune ce se mai fac prin țărișoara asta sau, pur și simplu, cei care au pus umărul la acest proiect consideră că important este că s-a făcut ce era de făcut, iar restul sunt vorbe… Pentru a ne edifica, l-am întrebat pe primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, cel care ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu. Atât pe teme administrative cât și politice.  

Sunt lăudați cei care schimbă trei clanțe la uși, nu cei care fac o fabrică

-Cea mai recentă realizare a dumneavoastră este legată de fabrica de amidon din municipiu. Concret, ce s-a întâmplat și, nu în ultimul rând, ce se va întâmpla de acum încolo

-S-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple, adică eliberarea autorizației de construire. Lucrările sunt în toi, să spun așa. Este zarvă mare în zona respectivă, este un șantier, așa cum ar trebui să fie în toată țara. Regret, însă, că nimeni nu bagă în seamă acest lucru.

Sunt lăudate acțiuni gen zugrăvim o clădire, schimbăm trei geamuri, schimbăm trei clanțe la uși, iar acești oameni sunt extrem de apreciați. În Medgidia s-a întâmplat un lucru care nu s-a mai făcut de la Revoluție până astăzi: începerea unei fabrici, unei întreprinderi. Și totuși, nu a interesat pe nimeni să arate un lucru bun din Medgidia, un lucru care nu s-a mai întâmplat în județul Constanța în ultimii 29 de ani

-Care au fost momentele cele mai dificile, dar și cele mai fericite legate de această investiție?

-Cele mai dificile momente au fost atunci când consilierii blocau toate proiectele de hotărâri, toate aprobările de documentații necesare dezvoltării acestei investiții. A fost nevoie de Planul Urbanistic de Detaliu, iar documentația trebuia supusă aprobării Consiliului Local Municipal. În acel moment, consilierii au votat împotrivă. Efectiv blocau o investiție de 10 milioane de euro, fără să realizeze că dădeau un semnal negativ altor investitori care aveau interes pentru Medgidia.

Și, în mod special, patronului fabricii de amidon care venise după mine de la Peștera din 2015, pentru că aveam o carte de vizită de încredere și de susținere a dezvoltării economice. Semnalul către acesta a fost foarte alarmant. Am avut cinci, șase luni de zile când toate lucrurile au stagnat. Pur și simplu nu a mai făcut nimic, nu i-a mai interesat nimic și chiar i-a bătut gândul să se retragă. Erau destule șanse ca această investiție să plece, dacă eu nu intram la PNL și PNL nu venea alături de mine.

– Trebuie să înțeleg că ați intrat în PNL pentru ca această investiție să se finalizeze?

– Am făcut-o în beneficiul comunității, în general, și pentru această fabrică, în special. Pentru că toate proiectele din primărie trebuie supuse aprobării Consiliului Local, iar consilierii le blocau.

Piedicile și plângerile penale au fost o învățătură. Acum sunt la maturitate deplină

– Nu au existat, totuși, și momente bune legate de acest proiect, de această investiție? Momente care să vă fi adus mulțumire.

– Dacă vă uitați în spațiul online, anterior momentului eliberării autorizației de construire, veți vedea că era o grămadă de ironii la adresa acestei investiții. Acele ironii au dispărut. Au rămas muți datorită acestei mari reușite. O spun apăsat, pentru că nu oricine reușește să facă o asemenea investiție. Și nu este una de comerț, ci este o fabrică. Este o întreprindere ce procesează produse agricole românești, de aici din zonă. Anual, aproximativ 1 milion de tone va fi procesat aici.

– Acești investitori se gândesc să mai deschidă ceva în Medgidia?

– Sunt convins că o vor mai face. Zilele acestea avem întâlnire cu ei. Sunt veniți în România și vreau să dicutăm pentru o altă procedură. Nu spun înainte, sunt pățit și, vorba românului, realizările unora sunt invidia altora.

– Dacă, mâine, ar bate la ușă un alt investitor, ați lua-o de la capăt? Ați schimba ceva în modul de abordare sau ați proceda la fel?

– Experiența acestor trei ani și-un pic m-a ajutat să văd lucrurile mult mai bine. Pot să spun că, acum, sunt la maturitate deplină. Piedicile din Consiliul Local, dar și problemele legate de plângerile penale au fost o învățătură care mă ajută, acum, să fac lucrurile foarte bine. Chiar dacă eram acuzat de chestiuni pe care nu le făcusem.

– Concret, sunteți oricând pregătit de o altă bătălie? O bătălie în care sunt destule piedici.

– Este o bătălie, dar vreau să fiu corect legat de instituțiile care ne-au dat avize. De la instituțiile deconcentrate am avut un sprijin neașteptat, corect. Vreau ca și pe această cale să le mulțumesc. Să le mulțumesc în numele locuitorilor din Medgidia. Pentru că în Medgidia a pornit motorul economic.

Ce poate fi mai frumos decât să privești în șantier unde se construiește…

– Domnule primar, orice comunitate are trei repere importante care țin de viața de zi cu zi: stradă școală și spital. Care vă nemulțumește, la acest moment, care vă mulțumește și la care dintre ele credeți că ar mai trebui făcut ceva?

– Aceste lucruri sunt abordate de mine foarte clar. Deja suntem aproape de final cu primul proiect de asfaltare a 48 de străzi. La această oră, 44 de străzi sunt asfaltate, iar încă patru sunt în lucru datorită unor avize. Niște etape obligatorii pe care trebuie să le parcurgem. Totodată începe al doilea proiect de infrastructură, încă 14 străzi, plus centura Medgidiei.

Policlinica aflată, în 2016, în paragină este, acum, gata în proporție de 95%. Peste foarte puțin timp începe reabilitarea spitalului, suntem în lucru cu reabilitarea a șapte grădinițe, suntem în procedură de reabilitare a liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, a Colegiului „Kemal Ataturk” și au început, deja, lucrările pentru construirea unei creșe. Deci, toate aceste lucruri le-am abordat cu responsabilitate.

-Să înțelegem că ați trecut la un alt nivel în materie de administrație publică locală ?

-Sincer, au trecut momentele acelea de început când administrația publică era într-o situație rudimentară. La acest moment trebuie să vorbim despre lucruri extrem de importante, legate de dezvoltarea locală. Dezvoltare care înseamnă economie locală. În 2016, la Medgidia, totul era în faliment: Cimentul, Miniera, IMUM, etc. Acum avem două fabrici. Una este aproape gata, iar la cealaltă este o animație de nedescris. Și, la drept vorbind, ce poate fi mai frumos decât să privești în șantier unde se construiește…

-Ne place au ba, vin peste noi alegerile locale. Care sunt argumentele pe care vi le aduceți pentru o nouă candidatură ? Există și dintre acelea care vă șoptesc să stați acasă?

-Este destul de cunoscut că sunt un primar vocal și, mai mult decât atât, spun lucruri care, poate, nu ar trebui spuse. Sunt un om deschis care nu a vrut să își creeze o mască și să se ascundă în spatele ei. Mă bucur că, în sfârșit, până și cei care exagerat în privința mea au descoperit că sunt un om normal, cu păcate și greșeli.

Dar funcția asta de primar trebuie să fie judecată după fapte. Argumentele mele sunt faptele. Aceste fapte mă vor ajuta să fiu reales primar, dacă voi mai candida în această funcție.

Rezultatul la prezidențiale a fost neașteptat de mare, ținând cont de unde am pornit

Pentru că spuneți dacă, pot fi și interpretări. Și una dintre ele este că vă doriți o candidatură la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Este adevărat sau sunt doar vorbe?

-Să fim cinstiți. Cine nu și-ar dori o candidatură la președinția Consiliului Județean? Oricine își dorește să evolueze în carieră. Este firesc, este normal, dar nu este o obsesie pentru mine. Nu este un capăt de țară dacă nu se întâmplă acum, dar cândva se va întâmpla, cu siguranță Sunt un om care știu să îmi aștept rândul și să ajung acolo. Vreau să ajung acolo doar dacă merit. Nu vreau să ajung acolo ca rezultat al unei combinații cu cineva, nu vreau să ajung că mă susține cineva, ci, pur și simplu, vreau să ajung pe merit și pe drept. Așa cum am ajuns primar în municipiul Medgidia: pe nume și prenume!

Atunci Medgidia era căpușată de grupări de interese, era în faliment și avea o datorie care se întinde până în 2030, plus povara spitalului. La acest moment situația este diferită. Anul acesta se încheie cu excedent bugetar, datoriile sunt plătite la zi și nu au fost puține, s-au rezolvat cele 57 de litigii și nici nu au fost deschise altele. Toate acestea înseamnă că primăria merge bine și că a fost administrată corect.

După primul tur al prezidențialelor, s-ar putea spune că ați ieșit șifonat. La Medgidia, președintele Iohannis a obținut un scor mic, comparativ cu celelalte comunități conduse de primari liberali.

-Eu zic că rezultatul a fost neașteptat de mare, ținând cont de unde am pornit. Eu sunt în PNL de șase luni, iar imaginea partidului în municipiu nu era tocmai bună. Atunci mi-am asumat și greșeli de pe care le-au făcut liberalii în Medgidia. Greșeli pe care le corectăm. Și totodată trebuie să schimb percepția cetățenilor împotriva PNL. Partid care, în opinia locuitorilor din municipiu nu a făcut ceva pentru comunitate. Pe mine, trebuie să recunosc, m-a ajutat dându-mi șansa să nu mai am piedici în Consiliul Local și să pot, astfel, să fac lucruri bune pentru Medgidia. Iar eu răsplătesc această mână întinsă prin acțiunile mele de așezare a organizație locale pe locul întâi în preferințele electoratului.

Vreau să mai fac o precizare legată de procentul obținut, în primul tur de scrutin, în comunitățile conduse de primari liberali. În unele dintre ele, edilii PNL au fost aleși cu 65%, 70% sau chiar 80%, dar la prezidențiale acești primari, cu totă mobilizarea, au scos pentru Klaus Iohannis în jur de 40 de procente. Păi, dacă la Medgidia s-a considerat că scorul este mic, pe acolo cum o fi oare?

-Care este relația dumneavoastră cu actuala conducere a PNL Constanța? Întreb, pentru că la nivel de percepție nu păreți a fi unul dintre primarii preferați.

-Am să vă spun, mai întâi, că relația cu primarii liberali este foarte bună. Este pentru prima dată când la PNL Constanța nu mai este dezbinarea care a fost pe vremea fostei conduceri. Atunci organizația era condusă de PSD. Acum, din ce văd și din ce simt, PNL Constanța se conduce singură. Cât privește relația cu actuala conducere, pot să spun că este una foarte bună și corectă.

Fiecare fir de păr alb înseamnă o experiență, o lecție de viață

Să revenim la administrația locală. Aveți a vă reproșa ceva de când sunteți primar în Medgidia? Aveți a reproșa ceva echipei din primărie sau consilierilor?

-Îmi reproșez că nu am candidat pe listă de partid să am și consilieri și să nu pierd trei ani de zile din ce avea de câștigat municipiul Medgidia. Dar, trebuie să recunosc, experiența aceasta de independent m-a ajutat să văd lucrurile altfel. Probabil nu mă maturizasem complet. Cert este că, dacă eram candidat din partea unui partid nu aveam atât de multe fire de păr alb. Fiecare fir de păr alb însemnând o experiență, o lecție de viață. Spun o lecție de viață și, cu siguranță, știu să fac, de acum, mult mai multe lucruri și mult mai bine.

Nu am ce să repreșez echipei din primărie. Sunt oameni extrem de profesioniști, dedicați și foarte muncitori. Și vă pot spune, clar, că rezultatele pe care le are Primăria Medgidia nu le are nicio altă primărie din această țară din 2016 până astăzi.

-Regretați, fie și o o secundă, că ați lăsat Peștera pentru Medgidia?

-Dacă în Peștera se continuau lucrurile, adică nu se punea piciorul pe frână, și nu se schimba direcția, comuna era departe la ora aceasta. Și asta pentru un orgoliu, o frustrare personală a unei persoane care știe că a ajuns acolo datorită mie. Și peste câteva luni de zile, când locuitorii îl vor întreba de ce nu a continuat, de ce nu mai este ca pe vremea lui Vrabie, nu știu ce va putea să spună. Nu a făcut decât să se răzbune pe oameni, să nu comunice cu ei și să creeze o atmosferă cel puțin neplăcută. Iar oamenii taxează acest comportament.

-Îmi puteți definii, cu doar trei cuvinte, Consiliul Local Medgidia, la acest moment?

-Îmi ajunge unul, iar acela este perfect !

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Spor!
    Suntem alaturi de cei care doresc binele orașului.

  • Disqus ( )