Un loc unic în lume este îngropat în gunoaie de primarul PNL-ist din Mangalia

În top 3 al  celor mai ciudate arealuri de pe planetă:  atmosferă similară cu cea de pe Marte

În Mangalia, la marginea de vest a cartierului Coloniști, se află unul dintre cele mai uimitoare locuri de pe planetă:   rezervația naturală Obanul Mare- Peștera Movile.

Aici, în 1986, a fost descoperit un ecosistem unic în lume. În peștera închisă și separată de restul lumii vreme de 5,5 milioane de ani, într-o atmosfera toxică, saturată de hidrogen sulfurat și dioxid de carbon și în absența luminii- într-o atmosferă similară cu cea de pe planetele  care până acum nu erau considerate propice vieții, Marte spre exemplu-  s-a dezvoltat un ecosistem bazat pe chemosinteză. Concret, organismele care trăiesc acolo își procură energia și cresc prin sinteza substantelor chimice anorganice din mediul înconjurător în substanțe organice.

NASA a venit la Peștera Movile, dar pe Cristian Radu îl doare la bască liberală

În Peștera Movile trăiesc 33 de specii, scorpioni, miriapode și alte insecte care nu mai există nicăieri in lume. Descoperire, care ocupă locul 3 în topul celor mai ciudate locuri din lume,  a trezit interesul comunității științifice internationale, a NASA în primul rând.  Americanii au făcut două  filme ce au ca subiect peștera Movile, arealul fiind și subiectul a multe teze de doctorat în toată lumea.

Pentru a proteja acest loc unic în lume, intrarea în peștera a fost sigilată, accesul publicului fiind interzis cu excepția cercetătorilor, în grupuri de maxim trei persoane. Zona înconjurătoare, în suprafața de 12 hectare, a fost declarată zona protejată – Rezervația naturală Obanul Mare –  aflată în administrarea Primăriei Mangalia.

Înstituție în fruntea căreia, de opt ani, se află  Cristian Radu. Cel pe care îl doare la bască liberală de acest loc.

Atât de tare l-a durut pe la cozorocul administrație locale, încât nu a popularizat această minune a naturii pe care o are Mangalia.  Și dacă ar fi fost numai acest “amănunt”, nu ar fi fost așa de grav, dar Cristian Radu a girat prin nepăsare ( ca să nu-i spunem altcumva) transformarea rezervației naturale Obanul Mare în… groapă de gunoi.

Pe sub ochii închiși  ai Poliție Locale. Plimbă gunoiului, plimbă… banii 

“Deșeuri și reziduuri de la lucrările edilitare- străzi, trotuare, demolări de garaje- lucrări plătite generos din bugetul public și care includ cu siguranță și transportul deșeurilor la groapa de gunoi, sunt deversate de către firmele de casă în rezervația naturală. Probabil că și unii cetățeni sau alte societăți, văzând că locul s-a transformat în groapă de gunoi, au aruncat și ei deșeurile în acest loc.”, a declarat consilierul local Nicolae Moroianu.

Cel care a atenționat că situția nu este singulară. Tot în gropi de gunoi s-au transformat și islazul Mangaliei, aflat la 500 metri de cartierul Dobrogea 2  și de unitatea militară, Balta Hergheliei – rezervație naturală și ea- zona din spatele Zootehnie, pe sub pod la intrarea în municipiu, acolo unde , acum, se  nivelază gunoiul cu buldozerul, între Saturn și Venus- zonă din care, mai nou,   deșeurile se cară la Zootehnie și chiar… Pădurea Comorova.  “În general, orice palmă de teren liber.”, a precizat Moroianu, punctând și faptul că plimbarea gunoiului  înseamnă că “ plimbă banii de fapt” .

În mod normal, pentru prevenirea și stoparea acestui fenoment periculos ar fi trebuit să intervină Poliția Locală. Nici vorbă de așa ceva la Mangalia. Pe sub ochii închiși  ai Poliție Locale, instituție aflată în subordinea primărie, de altfel, transformarea muncipiului într-o imensă groapă de gunoi continuă cu o abnegație demnă de o cauză mai nobilă.

Totul se face contrar tuturor normelor ecologice

Și, până una alta cine să deschidă ochii polițiștilor locali? Un fost șef care era, nici mai mult nici mai puțin, decât un… condamnat penal? Actualul șef,  Mihai Angelescu,  frate cu…  viceprimarul Angelescu?

„Poliția locală ce păzește? Există gropile de gunoi legale  la Albești și la Costinești. Soluția este simplă: să duci gunoiul doar unde trebuie. Altfel, plimbându-l de colo –colo,  ne vom lovi de o cheltuială în plus. Trebuie să dezvoltăm durabil. Dezvoltare durabilă  înseamnă să faci curățenie si să întreții ce ai. Ca orice  gospoadar, așa cum trebuie să fie primarul unei comunități.

Sub aspectul gropilor de gunoi, în Mangalia totul se face contrar tuturor normelor ecologice. Iar pentru reglarea acestei probleme, care afectează grav locuitorii municipiului trebuie să își facă treaba atât Grada cât și Agenția de Mediu”, a declarat consilierul local Nicolae Moroianu, candidat pentru Primăria Mangalia.

În urmă cu două săptămâni, la un post de radio local, Cristian Radu susținea că a curățat gunoiul în zona Peștera Movile. Fotografiile care ilustrează acest material sunt făcute acum…o săptămână

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )