Timp de o lună, carantinații din Cuza Vodă au fost plimbați cu taxiul prin tot județul!

Ce era de așteptat să se întâmple, chiar s-a întâmplat. Un cartier din comuna Cuza Vodă a fost carantinat. Începând de ieri dimineață, în condițiile în care situația era previzibilă încă din prima jumătate a lunii martie. Moment la care a ajuns primul lot de cetățeni veniți din Italia.

Dintre primii veniți din Firenze în Cuza Vodă, mai nici unul nu a respectat vreo măsură menită a limita efectele unei potențiale infectări cu noul coronavirus.

La fel s-au comportat și cei ajunși ulterior, în Cuza Vodă. La fel au procedat și după emiterea Ordonanței Militare nr.1, nr.2, nr.3, nr.4, nr 5, nr.6, nr7…

Iar această situație a fost cunoscută de toată lumea. De primar, de reprezentanții DSP și, nu în ultimul rând de prefect. Și dacă susțin, acum, că nu au avut habar, cu atât mai grav.

Timp de o lună, a fost de notorietate faptul că un locuitor al comunei, angajat al unei firme de pază din zonă, i-a plimbat cu mașina proprietate personală ( transformată în taxi), pe cei veniți din Italia. Prin toate locurile în care aceștia au avut oarece de rezolvat. Și au fost destule…

Probabil tot cu un taxi de ocazie a ajuns în comună și bărbatul din Fetești, cel care este acum acuzat că a adus COVID-ul în localitate, așa după cum susține primarul Viorel Dulgheru. Din informațiile lui, nu din ancheta epidemiologică. Și mândru tare că cei veniți din Italia nu au avut simptome ! Bagă mâna în foc domn primar, în condițiile în care DSP anunță că a luat la cunoștință ( ce-o fi însemnând asta!) că, în cartierul în cauză, există mai multe cazuri de infecții respiratorii nedeclarate. Jură pe… galben că romii din acest cartier și-au luat , zilnic, temperatura?  Sau că au habar care sunt formele de manifestare  a infecției cu noul coronavirus?

Ieri, alte 9 persoane au fost confirmate cu prezența virusului SARS-CoV-2. Asta după ce în data de 17 aprilie, un tânăr din localitate a fost confirmat cu COVID-19.

Tot ieri, sau mai corect, abia ieri, Prefectura Constanța a trimis un comunicat: „În analiza de risc prezentată de DSP Constanța, se menționează și faptul că populația aflată în arealul propus pentru carantinare nu respectă izolarea la domiciliu și normele impuse prin Ordonanțele Militare în vigoare. De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au luat la cunoștință că, în cartierul în cauză, există mai multe cazuri de infecții respiratorii nedeclarate.”

Mult le-a trebuit DSP-ului și prefectului să realizeze că localitatea Cuza Vodă este o bombă cu ceas în materie de COVID 19. Mult, adică o lună!

În cartierul carantinat locuiesc aproximativ 600 de oameni. 600 de oameni care, începând de ieri, vor trebui să respecte măsurile restrictive impuse. Acestea sunt:

  • limitarea la maximum a deplasărilor cetățenilor și monitorizarea strictă realizată cu ajutorul IPJ Constanța, IJJ Constanța, Poliția Locală și structurile MApN;
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată;
  • inventarierea tuturor persoanelor în ceea ce privește domiciliul, reședința, ori adresa declarată;
  • stabilirea și folosirea unor rute ocolitoare, acțiune care intră în grijă autorităților publice locale și a IPJ Constanța;
  • DSP Constanța va monitoriza constant situația și va propune testări cu prioritizare a persoanelor aflate în zona carantinată delimitată.

Să mai întrebăm de ce nu s-au luat aceste măsuri de la momentul 12 martie? Sau 13martie ? Ori măcar 1 Aprilie… Nu o mai facem, dar nu putem să nu ne întrebăm dacă primarul ( PNL-ist) , DSP (subordonată guvernului PNL) și prefectul ( propus de PNL) nu au avut cumva orbul…liberal, de nu au văzut cât de problematică ( pentru a nu spune altcumva) era situația din Cuza Vodă?

Măriuca ANDRONE

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )