Ștefan Pleșca întreabă tinerii constănțeni: „Timpul trece, tu ce vrei?“

A venit din dulcele târg al Ieșilor la mal de mare, când a terminat liceul. A intrat la Institutul de Marină. L-a absolvit. Mai mult, a contribuit la transformarea acestuia în Universitate. Ștefan Pleșca s-a îndrăgostit, la prima vedere, de Constanța.

Acum, așa după cum hâtru spune, „repară“ firme. În fapt, se ocupă de cele care au probleme financiare, astfel încât să le aducă la linia de plutire. Face management. Bine – spun cei cu care a colaborat, și de mulți ani – precizează el.

Constanța i-a dat multe, iar el vrea să dea ceva Constanței. Vrea să lase ceva în urmă. Vrea să lase tinerilor. De ce vrea Ștefan Pleșca acest lucru? Răspunsul sau, mai corect spus, răspunsurile le găsiți în interviul de mai jos.

 • Cine este Ștefan Pleșca?
 • Un om absolut obișnuit, îndrăgostit iremediabil de Constanța și, nu în ultimul rând, o persoană care, ajunsă la o anumită vârstă, crede că poate și trebuie să ofere tinerilor ceva din experiența lui. Vreau să precizez că iubesc Constanța de la momentul la care am venit aici, pentru a urma cursurile Institutului de Marină. Fac parte din generația care a luptat pentru înființarea Universității Maritime Constanța și, sincer, sunt mândru ori de câte ori trec pe lângă ea. Dragostea mea față de Constanța a fost constanta vieții mele de la absolvire, până la acest moment și, vă sigur, va rămâne așa.
 • Știu că sunteți sufletul unui grup de inițiativă axat pe problemele tinerilor. Ce este, de fapt? De unde a pornit ideea?
 • Da, este un grup de inițiativă, eu și zece tineri. Un grup mic, la acest moment, cu idealuri mari. A pornit de la cea mai normală dorință a cuiva. Aceea de a lăsa ceva în urmă în momentul în care trecem „dincolo“. Eu am ajuns la vârsta la care pot să dau ceva din ceea ce am acumulat. La 48 de ani, iubind Constanța, trebuie să fac ceva pentru ea. Și, din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru este să ne axăm pe tineri. Ei au 16 ani, iar de majorat îi despart doar doi ani. Perioadă care trece relativ repede. Este perioada în care se întreabă cine sunt, cum sunt și, mai ales, ce vor fi. Asta din perspctiva lor. Din a mea, am pornit de la faptul că sunt multe nemulțumiri în Constanța, iar cei care vor putea să facă ceva bun pentru comunitate, în orice domeniu, sunt tinerii. Dar pe ei nu îi înteabă nimeni ce vor. Așa că…
 • Am înțeles că motto-ul grupului este „Timpul trece, tu ce vrei?“. Ce înseamnă, ce semnificații are?
 • Este simplu. Cei doi ani până la majoratul lor trec repede și ei trebuie să știe ce vor, până atunci. Atunci fiind momentul în care, de obicei, se iau decizii în viața fiecăruia. Și îmi doresc ca, atunci când le vor lua, să aibă mai multe cunoștințe care îi pot ajuta în acest sens. Vreau să fac trecerea de la voluntariatul care presupune strânsul gunoiului de pe plajă, nu că nu ar fi bun acest lucru, la cel care să îi ajute la pregătirea lor pentru viață. Concret, activități de leadership, public speaking, precum și multe altele. Spre exemplu, chiar dacă pare banal, cum să deschidă un cont. Sau ce faci cu un cont. Chestiuni foarte concrete, pe care nu le știu. În fapt, vorbim despre activități de training despre tot felul, de lucruri care le sunt folositoare și care îi vor ajuta să ia decizii în cunoștință de cauză.
 • Vă admir implicarea, dar, sincer, nu prea văd cum le puteți face pe toate. Mai există și alți oameni implicați în aceste activități? Mă refer la specialiști pe domenii.
 • Nu sunt singur. Nici nu aș avea cum. Se vor alătura proiectului traineri de la companii multinaționale din București. Deja am stabilit ca, în următoarele trei luni, să desfășurăm o serie de cursuri de pregătire pentru acești tineri și numai. Se pot alătura și alții. De fapt, sperăm să se alăture și mulți alți tineri. Voi invita specialiști în bănci, dar și specialiști din alte domenii. Sper ca în demersul meu să pot coopta personalități din mediul universitar, din cel economic și, în general, din toate domeniile importante în Constanța. Chiar și din cel administrativ sau politic.
 • Dacă tot vorbim de politică și pentru că ați menționat cursurile de leadership, vreți să pregătiți o nouă clasă de lideri politici?
 • Nu neapărat, dar nu văd ce ar fi rău în asta. Dacă ne uităm în jur, vedem că este imperios ca România să-și primenească întreaga clasă politică. Și de ce să nu facă parte din ea și unul dintre acești tineri?! Eu am renunțat. Am fost, cu mult timp în urmă, membru PNL. Nu am acceptat șobolăneala politică de atunci, cum nu o accept nici pe cea de acum. Dar, cine știe, poate ar trebui să îmi spun și mie „Timpul trece! Tu ce vrei?“… Nu este vorba despre mine, ci despre ei. Tinerii care, aflând ce vor, se pot implica în schimbarea Constanței. Pe care o iubesc la fel de mult ca mine.
 • Ce așteaptă acești tineri de la Constanța?
 • Să nu vă mirați, dar nu așteaptă chestiuni spectaculoase, gen schimbarea peste noapte a clădirilor sau a vieții economice. Așteaptă un pic de schimbare de mentalitate. Schimbare din care, sunt ferm convins, vor face și ei parte. Cu toate idealurile lor, dar și cu ale lor cunoștințe acumulate acasă, în școală și, sper, în grupul nostru.
 • I-am cunoscut pe câțiva dintre ei și, trebuie să recunosc, mi-au schimbat impresia despre generația actuală a tinerilor de 16 ani. Ce așteptați de la ei?
 • Aștept să fie, pur și simplu, ei. Pentru că sunt ca un burete. Un burete care vrea să absoarbă tot, toată informația, toate cunoștințele. Despre Constanța, despre istoria ei, despre economie, despre cultură, despre turism, despre – să nu vă mire! – vals sau tangou. Și despre multe altele. Dacă voi reuși să îi ajut cu măcar o parte dintre acestea, pot să spun că am realizat ce mi-am propus.
 • Ce îi lipsește acestui proiect ca să fie împlinit total?
 • Implicare. Și vreau să profit de această oportunitate pentru a ruga personalitățile Constanței să îi sprijine pe acești tineri. Nu îi costă nimic. Doar câteva ore din viața lor. Ore în care să lase ceva în urmă…
 • Ce așteaptă Ștefan Pleșca de la Ștefan Pleșca?  
 • Să nu treacă timpul și să nu știu ce fac! Și dacă am făcut primul pas spre implicarea în viața Constanței, poate este timpul să-l fac și pe următorul.

A consemnat Măriuca ANDRONE

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )