Statele Unite ale Americii sunt în pragul unui război civil

După ce 30 de orașe au fost cuprinse de proteste violente, Statele Unite ale Americii sunt în pragul unui război civil, avertizează jurnaliștii americani. Revoluția televizată vine ca urmare a faptului că George Floyd, un bărbat de culoare, și-a pierdut viața după ce un ofițer de poliție alb a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul lui. Agentul nu s-a lăsat înduplecat de rugămințile disperate ale victimei încătușate, care spunea că nu poate să respire.

Manifestațiile din SUA, care au început sub sloganul „Black Lives Matter” – sau prescurtat BLM (Viața oamenilor de culoare contează) – , au dorit inițial să atragă atenția asupra rasismului care încă persistă în societatea americană, dar s-au transformat treptat în furie și adevărate acțiuni anarhice.

În SUA sunt adevărate scene de război, mașini de poliție vandalizate, incendiate, supermarketuri jefuite. „Target”, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine, și-a închis marea majoritate a filialelor. Un ofițer din Jacksonville a fost înjunghiat în gât și e acum la spital sunt cel puțin 6 morți și deja peste 1.500 de arestări. La New York, o mașină de poliție a intrat direct într-un grup de protestatari.

Mii de poliţişti şi soldaţi patrulau duminică în cele mai mari oraşe americane, a doua zi după o noapte cu manifestaţii care au degenerat în violenţe.

Violenţele au cuprins sâmbătă seara New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago şi capitala Washington. Guvernatorii statelor respective au apelat la Garda Naţională, iar unii au decretat restricţii de circulaţie.

Traficul rutier a fost întrerupt, maşini şi magazine au fost incendiate, iar forţele de ordine, desfăşurate în număr mare, au ripostat cu gaze lacrimogene şi, în unele cazuri, cu gloanţe de cauciuc.

Circa 5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi în Washington DC, iar alţi 2.000 au fost plasaţi în stare de alertă pentru a fi gata să intervină dacă va fi necesar.

Alertă de securitate ridicată la Casa Albă

O parte dintre angajații de la Casa Albă au primit e-mailuri prin care li se cere să nu vină la serviciu duminică, dacă este posibil, și să nu se apropie de zona complexului prezidențial din cauza demonstrațiilor care sunt în desfășurare, relatează CNN. Casa Albă este în alertă de securitate ridicată, se spune în email.

Un număr mare de polițiști sunt desfășurați în preajma Casei Albe, inclusiv pe pajiștea din fața sediului Administrației prezidențiale. De câteva zile, protestatarii se adună și demonstrează în fața Casei Albe și au fost confruntări între ei și Secret Service, serviciul care asigură paza Președinției americane.

Pe de altă parte, câteva monumente simbolice din Washington D.C., inclusiv Memorialul Lincoln și Memorialul dedicat eroilor din Al Doilea Război Mondial, au fost vandalizate în timpul protestelor de sâmbătă seara, fiind acoperite de înscrisuri cu graffiti.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )