Sondaj Sociopol.  PNL – singurul partid parlamentar care înregistrează o scădere

Sociopol a finalizat un sondaj de opinie privind procentele de pe scena politică românească. ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid ați vota?” a fost întrebarea adresată, iar cei mai mulți au răspuns PSD. Se observă o creștere de două procente față de alegerile parlamentare din 2020 (29%, în decembrie). PNL se află pe locul 2, urmat de USR-PLUS.Pro România a ajuns la 2%. Cifrele înregistrate de partide sunt surprinzătoare, pentru că ele răstoarnă regula din anii precedenți. Aceasta spunea că după alegeri câștigătorul crește, își consolidează victoria. Cifrele, așa cum sunt ele în sondajul institutului condus de Mirel Palada, contrazic această cutumă. Poate și pentru că ultimele alegeri au avut doi câștigători. Unul la procente și unul care a coagulat Guvernul.

PSD este pe primul loc în sondajul Sociopol, cu 31%. Se observă o creștere de două procente față de alegerile parlamentare din 2020 (29%, în decembrie), dar, ca și atunci, obținerea locului fruntaș nu e materializată politic. Practic, PSD pare să fi „recuperat” procentele de la 29 la 31 de la defunctul Pro România. Care coboară și mai mult. Partidul lui Victor Ponta a avut aproape 5% la alegeri, iar acum are 2%., , scrie evz.ro

PNL, care după alegeri ar fi trebuit să fie perceput public drept partid câștigător, pentru că a primit conducerea Guvernului, înregistrează o scădere, de la 25%, în decembrie, la 23%, potrivit sondajului. De altfel este singurul partid parlamentar care înregistrează o scădere.

USR-PLUS are în sondaj 20%, față de 15%, la alegerile de anul trecut. Cu o creștere de cinci procente, alianța Dan Barna – Dacian Cioloș înregistrează cel mai mare salt după venirea la guvernare.

Pe locul al patrulea se menține AUR, dar saltul acestei alianțe este de patru procente, de la 9%, în decembrie, la 13%, în sondaj. Saltul apare în ciuda campaniei de presă care s-a iscat după ce s-a aflat că acest partid va intra în Parlament și în ciuda politicii de izolare dusă de celelalte formațiuni politice parlamentare.

În fine, până și UDMR înregistrează o creștere, de la 5,8%, scorul de la alegeri, la 7%, potrivit sondajului.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )