“Sfântul Andrei”- un spital prea mic pentru județul …Dobrogea
Invitat la emisiunea “Audiență în direct” pe TV Neptun, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Andrei”, doctor Cătălin Grasa, a făcut câteva precizări referitoare la unitatea sanitară pe care o conduce, în sensul problemelor cauzate de aglomerare și cazare.
Constanța = 241 de locuitori la un pat de spital ! Cluj = 111 locuitori la un pat de spital
“Este un spital prea mic pentru cei un million de locuitori ai județului Dobrogea . Cu cele 1350 de paturi cu secțiile conexe, preluăm, în proporție de 75% urgențele, de la noi, din Tulcea, din Călărași și chiar din Ialomița pe obstetrică ginecologie. Începând din iunie până în septembrie ne bucurăm de apariția turiștilor, cei care nu vin aici pentru turism medical. Vin în concediu, vin să se distreze, dar ajung și la spital.”, a menționat Cătălin Grasa.
Directorul SCJU “Sfântul Andrei” a precizat că avem cel mai mare grad de ocupare al paturilor din țară. Concret, dacă în Cluj sunt 111 locuitori la un pat de spital, în Iași 113, iar la Dolj 151, la Constanța cifra este de 241!
Cea mai frecventată Unitate de Primiri Urgențe din țară
Probleme sunt și la Unitatea de Primire Urgențe. Unitate care, cu aproape 500 de prezentări zilnice pe timp de vară, își desfășoară activitate pe o suprafață de 890 de metri pătrați. Și asta în condițiile în care celelalte Unități de Primiri Urgențe din țară beneficiază de suprafețe cuprinse între 2200 și 2400 metri pătrați.
“Este cea mai frecventată Unitate de Primiri Urgențe din țară. În 2017 , spre exemplu, am avut 136.000 de prezentări. Timpul de așteptare este mare. Și țin să precizez că urgențele pe cod roșu (nr. pacienţi aflaţi în stop cardio respirator nr. ) și galben (nr. pacienţii cu risc vital imediat) sunt doar în procentaj de 22%. Situația ar fi fost mai bună dacă mai existau policlinicile de pe litoral, pet imp de vară. Prin ele se mai decongestiona, în sensul că ar fi putut să ne selecteze din pacienți și la UPU as ajungă urgențele clare, nu cele minore. De asemenea, asistența medicală primară trebuie să joace un rol definitoriu, astfel pacienții să nu mai ajungă la urgență. Există oameni care se prezintă la urgență pentru un CT. Sau doar să își facă analizele și se mai și supără că nu le dăm rezultatele”, a declarat Cătălin Grasa.
Nu s-a întâmplat nimic în zona de structura de spital în Constanța
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență a anunțat și faptul că a noastră Constanță este pe penultimul loc ca structură de spital alocată locuitorilor.
“În cea ce însemnă structura de spital, reședințele de județ au spital de maternitate, de pediatrie, municipal multi disciplinar, unul de urgență, unul de TBC, și unul de psihiatrie, nu secție. Noi nu le aveam pe toate. Pentru normalitate avem nevoie de structure”, a declarat Cătălin Grasa, menționând că un prim pas de pentru descongestionarea SCJU este construirea unui spital de pediatrie Un spital cu 200-250 de paturi care să permită , printre altele, extinderea secției de Neurologie , care prea mica, dar și a celei de Cardiologie care are doar 80 de paturi. “Era identificat un teren cu ceva probleme pe malul lacului și sperăm că va fi găsită o soluție” , a precizat Grasa.
“Clădirea în care funcționează Spitalul Clinic Județean de Urgență are 50 de ani. Ne trebuie un spital nou. Așteptăm și avem speranță. Fie și pentru că, până acum, nu s-a întâmplat nimic în zona de structura de spital în Constanța”, a concluzionat managerul SCJU .
Măriuca Androne