Sechestrul pe rafinăria Petromidia a fost menținut

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să confirme decizia DIICOT de clasare a marelui dosar Rompetrol și a menținut sechestrele în valoare de peste 106 milioane de dolari asupra bunurilor Rompetrol Rafinare, potrivit site-ului ÎCCJ.

Decizia  dosarului Rompetrol a fost luată de procurori pe 5 decembrie 2019, după o anchetă de mai bine de 13 ani.

Procurorii i-au exonerat din diverse motive pe americanii George Philip Stephenson, fost vicepreședinte al Rompetrol pe vremea lui Dinu Patriciu, și Richard Colin Hart, și el din fosta conducere a Rompetrol, pe foștii miniștri Dan Ioan Popescu zis DIP, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea. În cazul americanilor, pentru că a intervenit prescripția. Totuși, procurorii au menținut sechestrul pe rafinăria Petromidia.

”Procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol RafinareS.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia.

Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest & Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror”, arăta DIICOT într-un comunicat din 10 decembrie 2019.

Decizia de închidere a dosarului penal a fost atacată în instanță cu plângere împotriva soluţiei de netrimitere în judecată formulată de companiile Balkan Petroleum, Faber Invest & Trade, Rompetrol Rafinare, Kazmunaygas International N.V., Oilfield Exploration Business Solutions , dar și de către americanii George Philip Stephenson și Richard Colin Hart, ambii din fosta conducere a Rompetrol de pe vremea lui Patriciu.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )