România se îneacă în gunoaie!

Producem anual 270 milioane tone de deșeuri minicipale din care reciclăm doar 13 %.

Comunitatea Declic a demarat o campanie privind colectarea selectivă a gunoaielor în România, punând la dispoziție un site special unde oricine poate sesiza Garda de Mediu pentru fiecare neregulă observată la punctele de colectare a gunoiului de unde locuiește.

”România se îneacă în gunoaie. Producem anual 270 milioane tone de deșeuri minicipale din care reciclăm doar 13 %. Un pahar de plastic pe care îl folosim doar 60 de secunde rămâne în gropile de gunoi pentru sute de ani. Poluează apele, contaminează solul și ne îmbolnăvește. Vestea bună e că situația se poate schimba. De la 1 iulie a intrat în vigoare legea care ne obligă să colectăm deșeurile separat, pe 4 fracții: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Legea ne asigură că produsele sunt reciclate și reutilizate, astfel încât gunoiul nu mai ajunge în depozite, în incineratoare sau în ape. Noile reglementări au intrat în vigoare, primăriile au schimbat regulamentele, dar, în realitate, puține sunt firmele de salubritate care s-au conformat imediat și au pus la dispoziție cetățenilor mijloacele necesare pentru colectarea selectivă. Dacă nu acționăm urgent, acest proces va dura nepermis de mult sau, și mai rău, autoritățile se vor complace în situația „merge și așa”, se arată într-un comunicat transmis de Declic.

Comunitatea subliniază că, dacă Garda de Mediu va fi sesizată de către fiecare român pentru fiecare neregulă pe care o observă la punctele de colectare a gunoiului de unde locuiește, autoritățile vor fi obligate să ia măsuri imediate, precizează g4media.

Cei de la Declic amintesc faptul că anul trecut, Bruxelles-ul a demarat oficial procedura de sancționare a României pentru că nu-și protejează cetățenii de poluare, iar până în 2020 ar trebui să ajungem să recuperăm jumătate din ce aruncăm la coşul de gunoi, altfel urmează să fim amendaţi de Comisia Europeană cu sute de mii de euro pe zi.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )