România atribuie direct… SUA un contract militar de 200 de milioane de euro

Achiziție baterii de coastă menite să apere litoralul Mării Negre de nave inamice

Subiectul nu a fost anunțat de niciun înalt oficial al statului, deși premierul Florin Cîțu a avut conferință de presă la finalul ședinței în care s-a luat hotărârea. Decizia apare într-o informare seacă a Guvernului cu lista actelor normative adoptate în ședința de Guvern. Concret, România reia procedura de achiziție a unor baterii de coastă menite să apere litoralul Mării Negre de nave inamice.

Prima licitație pentru atribuirea contractului, demarată în 2018, a fost anulată de România, prețul estimat de MApN la acea vreme pentru sistemul de rachete fiind de 137 de milioane de euro fără TVA. Ulterior, MApN a ajuns la concluzia că nevoile armatei române au devenit mai complexe și acum singura firmă capabilă să ofere cerințele dorite de România este o companie din SUA. Astfel că rachetele nu se vor mai cumpăra prin licitație, ci contractul va fi atribuit direct americanilor. Pe o sumă mai mare – prețul estimat a crescut la 200 de milioane de euro fără TVA.

„În urma analizei documentelor de program, reiese că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”, potrivit unui act guvernamental din 4 decembrie 2020. Racheta Naval Strike Missile este construită de firma americană Raytheon, companie care construiește și rachetele Patriot.

Astfel, Guvernul Florin Cîțu a adoptat, în ședința de miercuri, Proiectul de lege pentru realizarea Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare “Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, pentru dezbatere și vot. Achiziția se poate face doar dacă obține acordul Parlamentului.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )