Rețeaua electrică de transport este degradată: „un scurt circuit” a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă.

Aproape toate liniile de înaltă tensiune sunt în stare inacceptabilă și o treime din transformatoare în stare proastă

Rețeaua de transport al energiei s-a confruntat, în ultimii ani, cu mai multe avarii, fiind afectate mai multe localități și chiar județe întregi. Rețeaua este foarte veche, mare parte din ea având 40-50 de ani, peste durata normală de funcționare, iar în lipsa investițiilor, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Transelectrica a analizat recent starea a 54 de linii electrice de înaltă tensiune, fiind declarate inacceptabile 52 dintre ele. De asemenea, din 80 de transformatoare analizate, o treime sunt în stare proastă. Ar fi nevoie de investiții serioase, precum realizarea unui stații de 400/110 kV în București, însă câștigul Transelectrica este folosit de statul român pentru acoperirea deficitului bugetar.

Transelectrica a contractat în anul 2017 studiul ”Analiza stării tehnice a echipamentelor și instalațiilor electrice din RET”, se arată într-o notă a companiei. Pentru testarea metodologiei cu ajutorul aplicației software a consultantului, pentru managementul activelor din cadrul Transelectrica SA a fost creată o bază de date de testare, cuprinzând 80 transformatoare de putere dintr-un total de 136, 81 întreruptoare și 54 linii electrice aeriene de 110 kV – 400 kV dintr-un total de 154. Acestea au fost încadrate în una din următoarele categorii de stare: Bună/Acceptabilă/Proastă/Inacceptabilă.

Linii electrice aeriene din anul 1960

Din 80 de transformatoare analizate, 2 sunt în stare bună, 52 în stare acceptabilă, iar 26 în stare proastă. Din 81 de întrerupătoare, 46 sunt în stare acceptabilă, iar 35 în stare proastă. În baza de date a Sistemului Informatic pentru Managementul Activelor au fost introduse date și pentru 54 linii electrice aeriene de înaltă tensiune, din totalul de 154. A reieșit că două sunt în stare acceptabilă. Pentru restul, sistemul a indicat stare inacceptabilă, fără a fi precizat un punctaj. Transelectrica susține că un motiv ar putea fi faptul că datele sunt „precizate într-un mod incompatibil cu sistemul expert și cu normativele care au stat la baza algoritmilor”. Un alt motiv ar putea fi durata de viață depășită.

Din totalul liniilor electrice aeriene, 83,6% au anul punerii în funcțiune între perioada 1960 – 1979, 14,1% între anii 1980 și 1999, și doar 2,3% după anul 2000. Se constată un procent redus de puneri în funcțiune după anul 2000. Din puterea totală instalată în transformatoare, 21% a fost pusă în funcțiune între anii 1960 și 1979, 22% între anii 1980 și 1999, iar 57% după anul 2000. O treime din totalul întreruptoarelor și jumătate din totalul transformatoarelor au duratele de funcționare peste duratele normale precizate în “Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare ale mijloacelor fixe din patrimoniul CNTEE “Transelectrica”-SA.  Și sistemul de dispecerat EMS/SCADA – DEN, care se ocupă de siguranţa funcţionării sistemului energetic naţional este învechit.

Avaria de la Medgidia a afectat Fabrica de Ciment  

Pe 11 aprilie 2018, un incident în stația electrică Medgidia Sud a afectat alimentarea cu energie electrică a Fabricii de Ciment din Medgidia şi a unor localităţi din zona rurală adiacentă Medgidiei. Pe 1 noiembrie 2017, din cauza unei avarii în rețeaua Transelectrica, au fost afectate mai multe cartiere din zona de est și de nord din Capitală.  În martie 2017, o avarie în rețeaua Transelectrica a lăsat minele din Valea Jiului fără curent electric.  Pe 8 noiembrie 2016, a cedat o stație a Transelectrica, fiind oprită electricitatea în județul Tulcea. In aceeași zi, „un scurt circuit” pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă.  Pe 1 iunie 2016, din cauza unei avarii, a căzut sistemul în două județe (Vâlcea și Argeș), fapt fără precedent din 1977 până acum, cauza fiind tot defectarea unui întrerupător dintr-o stație electrică. Tot ca în cazul din Valea Jiului, stația electrica se afla în proces de retehnologizare.  În iunie 2016, în urma unei furtuni, au căzut mai mulți stâlpi de înaltă tensiune în Mureș.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )