Regiunea Sud Est – Dobrogea neatractivă pentru investițiile străine

Fluxul net de investiții străine directe (ISD) în România în 2018 a fost de 5,26 miliarde de euro, cu aproape 9% mai mult decât în anul precedent, potrivit datelor prezentate de BNR. Soldul ISD la 31 decembrie 2018 a înregistrat nivelul de 81,12 miliarde de euro.

Principalele sectoare economice care au beneficiat de investiții străine directe au fost comerțul (1,58 miliarde euro), industria prelucrătoare (1,36 miliarde euro, mai ales psre transport, alimente, băuturi și tutun și prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice. Alte activități care au atras un volum important de investiții directe au fost intermedieri financiare și asigurări (896 milioane euro), precum și construcții și tranzacții imobiliare (581 milioane euro).

Creditul net intragrup a avut o contribuție negativă (-280 milioane euro) față de o contribuție pozitivă de 829 milioane euro în 2017. Principalul sector de activitate care a beneficiat de finanțări prin intermediul creditului net intragrup a fost comerțul (401 milioane euro).

Repartizarea geografică a investițiilor străine arată orientarea acestora cu precădere spre regiunea de dezvoltare BUCUREȘTI-ILFOV (60,7%), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea CENTRU (9,0 la sută) și regiunea VEST (8,6 la sută). Cele mai puțin atractive pentru investițiile străine au fost Regiunea SUD EST Dobrogea cu 4.2%,  Regiunea Sud – Vest Oltenia cu 3,1% și regiunea Nord – Est cu 3,4 %.

De precizat că ISD au fost localizate teritorial după sediul social al întreprinderilor investiție

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )