“Record” mioritic: pe penultimul loc în UE la rata vaccinării împotriva rujeolei!

România a avut cea mai gravă epidemie din Europa

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei (86%), în timp ce Italia este pe ultimul loc, cu 85%. Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%. În România au fost raportate, de la declararea epidemiei de rujeolă, în urmă cu doi ani și jumătate, 16.293 cazuri de rujeolă, dintre care 62 de decese – cea mai gravă epidemie de rujeolă de pe continent. Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a lansat, astăzi, campania de informare privind vaccinarea „Inițiativă pentru viitor”.

Lipsa informațiilor suficiente, ezitanța la vaccinare, eșecul în a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme în aprovizionarea și finanțarea vaccinării și migrația populației, toate acestea constituție bariere cheie în creșterea acoperirii vaccinării împotriva rujeolei, arat[ raportul „Organizarea și furnizarea serviciilor de vaccinare în Uniunea Europeană”, realizat pentru Comisia Europeană. Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat, astăzi, campania „Inițiativă pentru viitor  vaccinareinformareviitor”.

România se situează în penultimul loc în Uniunea Europeană ca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei cu 86%, în vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%.

În România au fost raportate până la data de 29 martie 2019 16.293 cazuri de rujeolă, din care 62 de decese, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână 82 de cazuri noi au fost înregistrate în 10 județe și București.

În România a fost declarată, în urmă cu doi ani și jumătate, epidemie de rujeolă. În cei doi ani și jumătate, rujeola a provocat 62 de decese, majoritatea victimelor fiind copii nevaccinați.  În plus, proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății și trimis în Parlament în vara anului 2017, în mandatul de ministru al Sănătății al lui Florian Bodog, este blocat în Parlament de peste un an și jumătate. Proiectul de lege a trecut rapid de Senat, însă este blocat din toamna anului 2017 la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )