RADET moare, trăiască „City Heat & Energy“!?

Făgădău învață să meargă. În nouă pași…

În cadrul ședinței etraordinare a Consiliului Local Municipal Constanța a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului privind „Stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța”. Comform spuselor primarului  Decebal Făgădău, se are în vedere crearea unui nou sistem de termoficare în municipiu. În primul rând, așa după cum a precizat Făgădău,  după preluarea rețelei de transport a energiei termice de la CET, se înființeaze o nouă companie a orașului în domeniul enerigie. Societate care se numește  „City Heat & Energy“ și se va ocupa de procesul de transport și distribuție a energiei termice, cât și, mai apoi, de cel de producție. În primă fază, „City Heat & Energy“ se va ocupa doar de transportul energiei termice. Mai apoi,  noua societate va prelua și distribuția de la RADET.

„Pentru prima dată în 30 de ani, profitând că cele două entități Electrocentrale, care operează CET-ul, și RADET sunt în insolvență, municipiul Constanța poate fi jucător pe această piață a energiei. De aceea, ne-am asumat un calendar extrem de strâns și ambițios pentru a salva sistemul de termoficare din municipiul Constanța. Am prezentat Consiliului Local Municipal un studiu privind stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța. Este vorba de nouă pași din cadrul unui plan de acțiune, extrem de articulat, care trebuie aplicat într-un termen foarte strâns. Practic, noi trebuie să facem ceea ce statul român nu a făcut vreme de 30 de ani. Preluăm rețeaua de transport a energiei termice, cea care duce agentul de la gardul CET până la toate punctele de distribuție ale RADET. Acestată rețea este veche și în care nu s-a investit, generează pierderi și este supra-dimensionată. De aceea necesită investiții serioase. Tocmai pentru că municipiul nu a gestionat o astfel infrastructură, este necesar să înființăm o companie, care se va numi „City Heat & Energy“. În prima etapă, societatea se va ocupa de transportul a tot ceea ce însemană apă caldă și căldură. Tot azi am aprobat achiziția serviciilor de consultanță și asistență juridică în vederea înființării și certificării noii companii de transport a energiei termice“, a spus Făgădău.

Primarul a adăugat că muncipiul Constanța este eligibil pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării și redimensionării rețelei de transport a energiei termice. De aceea, a spus edilul, Primăria va depune un proiect în vederea modernizării acestei rețele de transport preluată de la CET.

„La finele sezonului rece sau cel mai târziu la începutul iernii 2020-2021, putem transfera la noua copanie „City Heat & Energy“ activitatea de distribuție care este în prezent la RADET“, a afirmat primarul.

Ultimul pas  se va realiza la momentul la care  „City Heat and Energy“ va avea și posibilitatea de a produce agentul termic.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )