Racordarea la rețele de gaze se va face GRATUIT

Costurile sunt suportate de Operatorul Sistemului de Distribuție

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat ordinul 179/9 octombrie 2020, prin care racordarea clienților casnici la rețele de distribuție a gazelor naturale este gratuită, indiferent de distanța față de rețea.

Acest lucru se va aplica pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici care depun cerere pentru realizarea unui racord PM necesar alimentării cu gaze naturale.

„Costurile cu obiectivele/conductele necesare racordării sunt suportate de Operatorul Sistemului de Distribuție  şi sunt recunoscute în tariful de distribuţie în conformitate cu prevederile Legii”, arată ordinul adoptat.

Noile reglementări prevăd că orice consumator casnic final depune o cererea de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor, fără a plăti nici tariful de analiză al cererii, nici lucrările efective de racordare.

Din momentul primirii unei cereri corect întocmite, operatorul trebuie să emită avizul tehnic de realizare (ATR) sau de principiu (ATP) în termen de 15 zile. ATR-ul se emite în situația în care există o rețea principală la care urmează să se facă racordarea, iar ATP-ul dacă nu există o astfel de rețea.

În termen de cel mult 20 de zile de la primirea cererii de racordare și a documentelor ce o însoțesc, corecte și complete, operatorul stabilește soluția tehnică pentru realizarea obiectivului/conductei necesar/necesare racordării. În termen de cel mult 15 de zile de la obținerea acordului/autorizației administratorului drumului, respectiv a autorizației de construire, operatorul sistemului de distribuție este obligat să asigure întocmirea documentației tehnice de execuție a racordului.

Prevederile ordinului vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )