R.A.D.E.T trage să moară, trăiască  „Termoficare Constanța SRL“

Consilierii locali constănțeni au aprobat înființarea unei noi societăți de termoficare – „Termoficare Constanța SRL“. Societatea se va ocupa de serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.

Vergil Chițac: Avem un preț al gigacaloriei foarte scump, noi subvenționăm de la 250 până la 600 lei!

„Termoficare Constanța SRL“ va prelua activitatea de la R.A.D.E.T. Regie aflată, la acest moment, în insolvență , situație din care se îndreaptă spre faliment. În viitorul apropiat, Consiliul de Adminsitraței provizoriu se va ocupa de preluarea activității de termoficare de către noua societate. Cea care își va începe efectiv activitatea  după ce nu va mai fi furnizată căldură în municipiu.

Primarul Vergil Chițac a explicat că înființarea noii societăți este importantă în perspectiva derulării unor investiții majore în rețeaua de termoficare, investiții derulate cu fonduri europene. Fonduri ce nu pot fi accesate de o regie aflată în insolvență.

„Din două considerente trebuie să înființăm: R.A.D.E.T nu va mai fi licențiat de ANRE și nu mai putea efectua servicii de transport energie termică. Este urgent ca în perioada următoare să luăm măsuri și să reabilităm rețeaua de transfer a agentului primar de la CET spre punctele termice, investiție de 49 de milioane de euro. Avem un preț al gigacaloriei foarte scump, noi subvenționăm de la 250 până la 600, efort bugetar de 60.000.000 de lei pe sezon, cum a fost anul trecut. Într-un an de zile, media pe oră a pierderilor însumează 250 de tone de apă. Trebuie să rezolvăm această problemă. Avem toate documentele posibile și necesare, strategie, studii de fezabilitate, toate condițiile necesare, ne trebuie finanțarea. Am analizat toate sursele de finanțare, cea mai potrivită este cea cu fonduri europene pe eficiență energetică, POIM – Axa 7, și trebuie să ne mișcăm extrem de rapid, pentru ca să obținem banii. Ca să putem aplica pe această axă de finanțare, e un criteriu de eligibitate ca societatea căreia îi vom delega serviciul de termie, de transport și distribuție a agentului termic, să nu fie în insolvență, de aceea trebuie să înființăm Termoficare Constanța S.R.L.“, a precizat primarul Vergil Chițac.

R.A.D.E.T. Constanța va funcționa conform planului de reorganizare aprobat de consilierii locali. Acesta va permite funcționarea fără probleme a regiei până pe 22 iunie.

Tot în cadrul ședinței CLM a fost stabilită și componența provizorie – pentru o perioadă de patru luni- a „Termoficare Constanța SRL“.

Aceasta este: Iulian Aurel Gropoșilă-  vicepreședinte al Consiliul Național al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania – propunerea PNL: Liviu Popa -director  R.A.D.E.T; Monica Anca Moroianu – propunerea USR-PLUS; Bogdan Bădescu – propunerea USR-PLUS;Laurențiu Chirtop – propunerea PNL

 Și PSD a votat PENTRU: Constănțenii trebuie să plătească o gigacalorie mai ieftină!

Deși pare surprinzător, PSD fiind  în opoziție în cadrul Consiliului Local Municipal, consilierii social democrați au votat pentru înființarea noii societăți de termoficare a orașului. Explicația a fost dată de Costin Răsăuțeanu, liderul grupului consilierilo municipali PSD

“Constănțenii trebuie să plătească o gigacalorie mai ieftină!

În ședința consiliului local, grupul Partidului Social Democrat a votat PENTRU înființarea noii societăți de termoficare a orașului.

Este o etapă obligatorie pentru a accesa banii europeni necesari modernizării sistemului  centralizat de furnizare a energiei termice!

În  2019 am aprobat în consiliul local strategia de termoficare a municipiului Constanța care cuprinde toti pașii necesari pentru a avea un nou CET și pentru a moderniza întreg sistemul de termoficare.

Înființarea societății de termoficare care va prelua serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice face parte din strategia de termoficare.

De altfel, toți pașii prevăzuți în strategia de optimizare a serviciului public de alimentare în sistem centralizat a energiei termice trebuie respectați, astfel încât procesul de modernizare început de administrația PSD să continue!

Spre deosebire de “colegii” de la PNL care, în 2019, au votat ÎMPOTRIVA începerii procesului de modernizare a sistemului de termoficare, noi, consilierii PSD, vom susține orice demers care vizează reformarea și eficientizarea acestuia, astfel încât cetățenii să plătească facturi mai mici la încălzire.

Consilierii PSD vor sprijini fără echivoc proiectele importante de interes major ale orasului nostru!”, a explicat Costin Răsăuțeanu.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )