Preocuparea pentru asigurarea unei îngrijiri cât mai bune copiilor din centrele de plasament din județul Constanța este constantă

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Petre Dinică, au verificat stadiul lucrărilor începute în cadrul proiectului „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul“.

Astfel, s-a efectuat o vizită în teren, pe șantierul din localitatea Murfatlar, acolo unde se află în construcție două case de tip familial în care se vor muta copii și adolescenți instituționalizați, în prezent, la Centrul de Plasament Delfinul din Agigea.

Marius Horia Țuțuinau: termenul fixat pentru finalizarea lucrărilor trebuie respectat

Președintele Consiliului Județean Constanața, Marius Horia Țuțuianu a avut o discuție cu reprezentanții firmei constructoare cărora le-a atras atenția asupra faptului că trebuie să respecte termenul de finalizare a lucrărilor stabilit la finele anului în curs. “ Preocuparea pentru asigurarea unei îngrijiri cât mai bune și integrarea cât mai eficientă în comunitate a copiilor din centrele de plasament din județul Constanța este constantă.

Împreună cu directorul general al DGASPC Constanța, Petre Dinică, am vrut să analizăm stadiul în care se află cele două case de tip familial.

Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC, a depus, spre finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, mai multe proiecte. Printre cele care au primit finanțare europeană se numără și cel privind „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul”. În cadrul acestui proiect, la Murfatlar se vor ridica 2 Case de Tip Familial care vor fi construite și dotate astfel încât să răspundă nevoilor copiilor din cadrul centrului menționat și să le ofere acestora un mediu cât mai apropiat de cel familial. Aici, copiii și tineri cu vârste cuprinse între 7 și 26 ani, vor beneficia de un mediu propice pentru îngrijire, asistență, instruire și sprijin în dezvoltarea abilităților de viață independentă și integrare socio-profesională și familială.

Lucrările sunt în curs astfel încât la finele anului copiii să se mute. Am atenționat constructorul că termenul fixat pentru finalizarea lucrărilor trebuie respectat, iar aceasta nu va fi singura mea vizită aici. Voi monitoriza îndeaproape modul în care acestea se derulează“, a declarat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 4,6 milioane de lei, din care peste 90 de mii de lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Constanța.

„Închiderea Centrului de Plasament Delfinul“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2017/8/8.1/8.3/C/1 Grup vulnerabil copii și care are ca obiective demararea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de plasament de mare capacitate aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Ca și obiective specifice ale proiectului se află construirea a două Case de Tip Familial (CTF) în orașul Murfatlar și reabilitarea, modernizarea și dotarea unui imobil din municipiul Constanța în vederea realizării unui Centru de Zi (CZ).

Consiliul Județean Constanța împreună cu Primăria Murfatlar a identificat, încă din anul 2018, terenul pentru construirea caselor de tip familal.

Închiderea Centrului de Plasament Delfinul face parte dintr-un proiect mult mai amplu, realizat cu Banca Mondială și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție, ce se derulează la nivel național și vizează închiderea centrelor de plasament de mare capacitate.

Petre Dinică: Copiii se bucură de un mediu cât mai aproape de cel familial

În acest context, Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC Constanța, a depus și a primit finanțarea pentru patru  astfel de proiecte, situându-se pe primul loc pe țară la accesarea fondurilor europene pentru construirea caselor de tip familial și a centrelor de zi.

„Procesul de dezinstituționalizare – mutarea copiilor din centrele de palsament în casele de tip familial – înseamnă o mare schimbare față de condițiile oferite de centrele de plasament în sensul că în aceste case de tip familial capacitatea este redusă – maximum 16 copii într-o casă de tip familial, copiii se bucură de un mediu cât mai aproape de cel familial iar posibilitatea lor de a se integra în comunitate este crescută“, a declarat directorul general al DGAPC Constanța, Petre Dinică.

Potrivit directivei europene, în locul centrelor de plasament vor fi construite case de tip familial cu o capacitate de maximum 16 locuri fiecare și centre de zi, astfel încât beneficiarii să fie cât mai aproape de comunitate și de familii din care provin.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )