PNL Constanţa solicită convocarea unei şedinţe extraordinare a CJC

Liberalii constănțeni se alătură demersului Asociația Elevilor din Constanța privind  facilităţile la transport pentru elevi şi studenți. Concret, PNL Constanța, prin vocea consilierului  județean Bogdan Bola,  anunță că solicită convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Constanţa pentru săptămâna aceasta! Motivul? Aprobarea  proiectului de hotărâre privind acordarea facilităţilor la transport pentru elevi şi  studenţi şi modificarea Regulamentului pentru efectuarea transportului judeţean de persoane.

Redăm, integral, demersul liberalilor constănțeni:

 “La nivelul anului 2016, conform studiilor făcute de Institutul Național de Statistică, aproximativ 3700 de elevi au abandonat școala. Abandonul școlar crește încet dar sigur, mai ales în mediul rural, mai ales când ne gândim că aproximativ 40% din copiii României se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproximativ 20% din copii trăiesc în stare de deprivare materială severă.

Cu toate acestea, multe dintre autoritățile locale, județene și centrale refuză să aplice prevederile legale care ar putea scădea considerabil abandonul școlar. Două exemple de astfel de prevederi ar fi existența unor cabinete medicale în școli și subvenționarea transportului în comun pentru elevi și studenți.

Din aceste motive, alături de toți consilierii judeţeni ai PNL Constanţa am solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Constanţa pentru săptămâna aceasta! Motivul: aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea facilităţilor la transport pentru elevi şi studenţi şi modificarea Regulamentului pentru efectuarea transportului judeţean de persoane.

De ce considerăm că este necesară o ședință extraordinară? Pentru că discutarea acestui subiect stagnează de ceva timp și pentru că suntem încă în perioada de dinaintea dezbaterii bugetului Consiliului Județean pe anul 2019. Astfel, dacă s-ar aproba acum acest proiect, departamentele de specialitate ar putea pregăti bugetul în mod corespunzător, fără a mai putea spune că nu se mai poate modifica pe parcursul anului.

Un proiect asemănător a mai fost depus anul trecut de către grupul nostru PNL, însă a trebuit să îl retragem de pe ordinea de zi, legea nefiind foarte clară privind atribuțiile CJC pentru acordarea acestei subvenții. Ei bine, în urma amendamentelor depuse de către Asociația Elevilor din Constanța la Legea serviciilor de transport public local, acum este foarte clară situația: potrivit prevederilor art. 19^1 și art. 42, alin. (4), din Legea nr. 92/2007 cu modificările și completările ulterioare, în relația cu călătorii, autoritățile administrației publice locale pot acorda, prin hotărâri ale autorităților deliberative ale administrației publice locale, facilități de transport elevilor, studenților, ucenicilor și anumitor categorii de persoane defavorizate.

Considerăm că neimplicarea și nerespectarea legii de către Consiliul Județean Constanța nu face decât să descurajeze tinerii din familiile aflate în sărăcie sau risc de sărăcie să nu își continue studiile. Și nu în ultimul rând, doresc să îi felicit pe tinerii din Asociația Elevilor din Constanța  pentru faptul că nu s-au dat bătuți în a își cere drepturile lor, garantate prin lege!”, scrie, pe pagina de socializare,  consilierul județean Bogdan Bola

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )