Orban – amenințat, deja, cu proteste de sindicaliști!

Președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu, susține că ar putea avea loc mai multe proteste dacă salariul minim nu este majorat.

O decizie a Guvernului de a nu crește salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia că actualul Guvern este dezinteresat de situația cetățenilor și mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecința acestei decizii ar fi organizarea de acțiuni de stradă, a declarat, pentru Agerpres, președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a avut o întrevedere cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru creșterea salariului minim pe economie.

Bogdan Hossu a precizat ulterior întrevederii că nu e îngrijorat de rezervele exprimate până în prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.

„Mărturisesc că eu nu sunt îngrijorat (de posibilitatea ca salariul minim să nu crească cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru că ceea ce i-am spus și doamnei ministru este că neefectuarea unei asemenea creșteri, care este relativ asimilată, pe o structură în care este evident o debalansare a distribuției creșterii economice între capital și lucrător, nu ar face decât să dea impresia că actualul Guvern este dezinteresat de situația cetățenilor și este mult mai interesat de situația angajatorilor și satisfacerea acestora, drept care consecință: vor fi acțiuni de stradă”, a afirmat liderul de sindicat.

Oamenii vor ieși în stradă pe salariul minim, pe lipsa puterii de cumpărare

Președintele CNS „Cartel ALFA” a apreciat că motivele care i-ar împinge pe sindicaliști să recurgă la acțiuni de protest ar fi nivelul salariului minim și lipsa puterii de cumpărare.

„Oamenii vor ieși în stradă pe salariul minim, pe dezechilibru, pe lipsa puterii de cumpărare. Să nu uităm că nu toată lumea este bugetară. Din acest punct de vedere, salariul minim e unul din cele trei instrumente legate de buna-distribuție a creșterii economice care există în orice economie. Mai e politica fiscală, care la noi e complet anormală, pentru că prin transferul de taxe integral la salariat este o supra-taxare a individului, a salariatului ca atare, și al treilea element e posibilitatea de negociere colectivă, care astăzi în România nu există, adică nu există contracte colective sectoriale, contractul colectiv național nu există, iar numărul de contracte colective la nivel de unitate sunt încheiate, majoritatea, de reprezentanții salariaților, care sunt de fapt oamenii angajatorilor”, a explicat Bogdan Hossu.

El a mai spus că a discutat cu ministrul Muncii și despre convocarea Consiliului Național Tripartit pentru consultări pe salariul minim.

„Era problema de convocare a Consiliului Național Tripartit pentru salariul minim. I-am explicat doamnei ministru că trebuie să facă convocarea cu 5 zile înainte, ca să respecte regulamentul ca atare, și că ar trebui ca Guvernul să aibă o poziție clară asupra unei probleme importante care ne afectează, dacă renunță la transferul de taxe de la angajator la angajat pe 79 (OUG 79/2017, n.r.), cum domnul prim-ministrul a făcut declarații legate de acest lucru, pentru că atunci creșterea salariului minim trebuie făcută simultan cu această operaţie”, a adăugat Bogdan Hossu.

Creșterea nu influențează negativ dezvoltarea economică

Liderul sindical a susținut că creșterea salariului minim nu influențează negativ dezvoltarea economică.

„I-am atras atenția că există date și că vom veni cu toate datele necesare care arată, atât în raportul OECD pe anul acesta, că de fapt creșterea economică este substanțială și nu a avut nicio legătură cu creșterea salariului minim, adică n-a fost afectată de creșterea salariului minim. Sunt datele statistice care arată că numărul de întreprinderi nu s-a modificat, ci din contră, a crescut, cu o anumită lentoare, dar numărul de unități economice a crescut și a crescut și numărul de salariați, angajați oficial. Există și un studiu al unui viceguvernator, împreună cu Banca Mondială, care arată că n-a avut nicio influență asupra dezvoltării economice a țării creșterea salariului minim. Cel mai important din punct de vedere al cetățenilor și al nostru ca sindicat este că avem coșul pentru trai decent astăzi la 6.954 de lei pentru o familie standard, deci ar trebui să fie de aproape 3.500 de lei net, față de un net astăzi de, să spunem cu îngăduință, 1.300 lei”, a încheiat Bogdan Hossu.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )