Nu s-a lăsat demisionată! Dana Dumitrescu va fi demisă (?)

Astăzi, la prânz, președintele Consiliul Județean Constanța, Horia Țuțuianu, va prezenta raportul de audit efectuat la Teatrul de Stat Constanța. Raportul a fost decis în urma unei scrisori deschise semnată de șapte actori , scrisoare în care aceștia acuză unele probleme din instituție. Precizăm că această a fost adresată direct președintelui CJC, cel care a dispus auditul.

Raport de audit: facturi false și alte nereguli la Teatrul de Stat

La acel moment, semnatarii menționau ca și acuze la adresa Danei  Dumitrescu, problemele care au mers de la abuzuri decizionale de interes personal, la distribuții discreționare, până la chestiuni de viață privată sau de neînțelegeri umane inerente într-o instituție. De cealaltă parte, managerul  Teatrului de Stat și-a prezentat punctul de vedere susținând, cu ale ei argumente, că  toate cele afirmate de cei șapte actori sunt niște falsuri.

Cert este că  Țuțuianu a dispus un audit. Și mai cert este că, astăzi la prânz, va face publice rezultatele. Surse din zonele ce au legătură directă cu această situație au susținut, în exclusivitate pentru proconstanța.ro, că Dana Dumitrescu va fi demisă. Conform acestora, una dintre neregulile depistate în urma auditului face referire la existența unor facturi false. Aceasta nefiind, însă, așa după cum susțin sursele noaste, singura problemă.

Precizăm că de cealaltă parte, aceleași surse afirmă că Danei Dumitrescu i s-a sugerat să demisioneze, dar aceasta a refuzat. Mai mult decât atât, considerând că nu are ce să i se reproșeze în privința managementului instituție, Dana Dumitrescu i-a în calcul acționarea în instanța a conducerii CJC.

Candelabrele cad, culisele și scena sunt vai mama lor, iar actorii și spectatorii tremură de frig

Indiferent care va fi rezultatul acestui audit, un lucru este mai mult decât evident: Teatrul de Stat are probleme grave ce țin, mai degrabă de clădirea instituție. Nu actul artistic este problema aici, ci locul în care se desfășoară acesta. Loc care a devenit o amenințare la viața artiștilor, dar și a spectatorilor. În clădirea Teatrului de Stat se tremură de frig la propriu. Din  această cauză, una dintre actrițe  a făcut de două ori pneumonie. Într-o singură lună! Nici ceilalți artiști nu a scăpat de complicații medicale cauzate de lipsa căldurii. Ce să mai spunem de spectatorii care stau cu paltoanele pe ei, mulți părăsind sala înainte de a se lăsa cortina. În această instituție nu  există culise sau scenă propice desfășurării unei activități normale. Și cu toate acestea, artiștii de aici își fac meseria cu dăruire și pasiune.

Trebuie precizat și faptul atât actorii  cât și spectatorii pot fi victime sigure, în condițiile în care candelabrele au o mulțime de probleme. Altfel spus pot cădea în capul oamenilor! Culmea este că această situație gravă a fost adusă la cunoștința viceprimarului Costin Răsăuțeanu. Inclusiv că, oricând, teatrul și  primăria pot căpăta calitatea de inculpați ,dacă, feri Doamne, un candelabru pică  pe spectatori .

O altă problemă este cea a foaierului, cel care nici măcar nu permite organizarea unei expoziții, așa cum se practică în orice teatru care se respectă și, mai ales , este respectat.

Consiliul Județean  spune DA, primăria zice BA !

Dacă actorii și spectatorii respectă Teatrul de Stat Constanța, nu același lucru se poate spune despre autoritățile locale. Cele care cunosc foarte bine situația, dar nu fac ceva în sensul rezolvării problemelor.  Și asta pentru că instituția are un statut cel puțin ciudat. Ca și clădire, teatrul este în patrimoniul Primărie Constanța, iar ca și administrare se află în subordinea Consiliului Județean Constanța. Entități ale administrație publice fie nepăsătoare, fie incapabile să rezolve aceste chestiuni. Se pare, însă, că din partea CJC ar exista deschidere pentru rezolvarea, dar nu poate! Sursele noastre susțin că atunci când, de la nivelul conducerii consiliului,  s-a pus problema alocării sumelor aferente, cea care s-a opus a fost…Primăria Constanța. Motivul?  Un ipotetic proiect pe fonduri europene , destinat renovării clădirii. Nu spunem că este de rău, dar nu putem să nu ne întrebăm când se va întâmpla acest lucru.  Să nu fie prea târziu, în condițiile în care Teatrul de Stat este într-o cârpeală. Și se tot cârpește! Până când. Nu avem habar, dar știm sigur că în acest ritm , teamă ne este că a noastră Constanță va rămâne fără această instituție. Instituție din  care unii  actori au plecat din cauza condițiilor.

Și când te gândești că soluția este foarte simplă: ori  Primăria Constanța  ia și partea de administrare, ori clădirea este transferată în patrimoniul Consiliului Județean . Și să nu spună cineva că nu este posibil, căci există câteva exemple care demonstrează că transferal este posibil. Drept este că Teatrul de Stat nu este la fel de profitabil precum unele terenuri….

Măriuca Androne

 

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )