Nicolae Moroianu: “În ultimii 4 ani, primarul Cristian Radu nu a participat la ședințele CLM Mangalia” (I)

A existat o vreme în care șlagărele despre Mangalia începeau cu onomatopeea mirării pozitive, stațiunile din acest areal chiar erau de interes național, prezentându-se turiștilor ca atare, festivalurile așezau municipiul pe selecta harta a evenimentelor de calitate, iar locuitorii orașului prosperau. Acum, pare-se că s-a trecut de la „O Mangalia!” la „Of Mangalia!”. Cum s-a reușit această “performanță” și ce se poate face pentru revenirea municipiului la strălucirea de altă dată,  l-am întrebat pe Nicu Moroianu. Reprezentând ALDE  ca și consilier local, sprijinit de PSD precum și de mai multe ONG –uri din oraș și, nu în ultimul rând, beneficiind de ajutorul direct și asumat al fostului primar Zanfir Iorguș, Nicu Moroianu candidează pentru funcția de primar al municipiului Mangalia.

Proiecte plătite la…de 7 ori  prețul real  

-Știu că a devenit un clișeu, dar nu pot să nu vă întreb de ce candidați la această funcție, acum?       

– Este simplu. Vreau să candidez pentru că orașul merge, din păcate, într-o direcție foarte greșită.  O direcție proastă pur și simplu. În ultimii opt ani, nu s-a întâmplat nimic bun. Cetățenii sunt foarte nemulțumiți, stațiunile de interes național sunt realmente declasificate, iar eu care am ales să îmi trăiesc viața în acest oraș nu pot să stau nepăsător și să privesc cum totul se păbușește în jurul meu.

– Pe o scară e la 1 la 10 , ce notă ați da actualei administrații locale, asigurată de două mandate de primarul PNL  Cristian Radu? Vreau să  justificați notarea.  

– Din păcate, nota este foarte mică și, credeți-mă mi-aș fi dorit pentru toți locuitorii acestui oraș, să fie mai mare. Și pot să o justific.

În urmă cu șase  ani,  Mangalia a scăpat de datorii. Nu mai avea nici o datorie pentru că au fost șterse de către guvern. La acest moment, suntem al doilea oraș din România la capitolul datorii. În acest timp, proiectele cu care se laudă primăria sunt plătite la de șapte ori prețul real! Bani care vin din bugetul local. Cultura este la pământ, nu mai avem nici un cinema, nici un teatru de vară, educația este praf, elevii nu au nici un teren de sport. Nu au fost ajutați cu nimic, nici măcar în perioada pandemiei, așa cum s-a întâmplat în alte comunități. Drept urmare, nu puțini au fost elevii care au pierdut cursurile on line, neputând să țină pasul.

Turismul, care reprezintă peste 40% din bugetul Mangaliei,  este și el, din păcate, la pământ pentru că infrastructura este un dezastru. În schimb, sunt plătiți regește avocații. Cred că aproape 30 % din bugetul pe care l-a cheltuit  toate primăriile din România s-a cheltuit în Mangalia, pe avocați. Și asta fără hotărâri de Consiliu Local, așa după cum prevăd normativele în vigoare.

Limanu a cîștigat, plătind un avocat cu 5000 de euro.  Mangalia a pierdut, dând 350.000 de euro  unei case de avocatură.

-Ați spus avocați, vorbiți de sume substanțiale și vreau să știu dacă la Mangalia aveți vreo armată de pledanți prin instanțe ?

– Nu, este o singura casă de avocatură care a încasat multe milioane de euro din bugetul primărie. Doar într-o singură zi și fără o hotărâre de Consiliu Local,  primarul a  semnat 36 de contracte cu această casă de avocatură. Repet fără o hotărâre a Consiliului Local Municipal. Ca să avem și bomboana de pe tort – sau,  mai degrabă, de pe colivă-   între timp nu au fost puse în aplicare deciziile definitive ale instanțelor, iar atunci s-au mai adăugat niște milioane de euro pentru penalități, în mai multe cazuri. Vom ajunge, în curând, la 16 milioane de euro pentru penalități, datorită nepunerii în aplicare a unor decizii definitive  ale instanțelor.

Vina este exclusiv  a primarului, pentru că ordonanța dată de guvernul Ponta, în vigoare și la acest moment, stabilea că nu ai voie să angajezi avocați  decât în cazuri excepționale, cu acordul expres al consiliului local și onorariul  să nu depășească 7 % din valoarea prejudiciului recuperat de către acești avocați. Nu s-a respectat nimic și pot să vă exemplific  cu o speță. În fapt, un litigiu legat de grănițuirea Mangalia –Limanu cu referire la cine încasează impozitul pe cele 20 de hectarea care sunt proprietatea Șantierului Naval. Limanu revendica acest impozit, Mangalia la rândul ei cerea acest lucru. Miza, adică impozitul plătit de Șantierul Naval, este de  20.000 de euro pe an. Limanu a cîștigat, plătind un avocat cu 5000 de euro.  Mangalia a pierdut procesul, dând 350.000 de euro  acestei case de avocatură.

-Și nimeni nu i-a cerut socoateală pentru acest lucru? Consilierii PNL bănuiesc că au tăcut, dată fiind colegialitatea de partid, dar opoziția ce a păzit?    

-Ca să cerem socoteală, trebuie să avem cui. În ultimii 4 ani, de când sunt eu consilier local, primarul Cristian Radu nu a participat la nici o ședință de Consiliu Local Municipal.  Ședințele se țin în lipsa primarului. Inițiază proiecte, doar el pentru că pe ale noastre le-a respins în permanență, convoacă ședințe și nu participă. Ca să fiu corect, totuși, trebuie să precizez că la primele două a fost prezent, iar când l-am interpelat eu, a plecat, a trântit ușa și de atunci nu a mai venit. Chiar dacă noul Cod administrativ îl obligă să fie prezent.

Câte-o parcare, câte-o bordură cadou pentru consilierii PNL și UNPR 

– Sincer, pare aiuritoare situația…

Așa este și mai sunt exemple în acest sens. Anul acesta au întocmit un buget  în care au estimat că vor fi încasate taxe și impozite cu 520% mai mult. În condițiile în care nu s-au construit de 5 ori mai multe hoteluri sau de 5 ori mai multe case. Dar aceasta a fost estimarea. Total aiurea!

-Trebuie să înțeleg că la Mangalia, ce visează noaptea primarul PNL Cristian Radu, ziua devine realitate?

-Da, absolut tot. Toate fanteziile fără legătură cu interesele comunității  și le pune în aplicare.  Are majoritate în Consilul Local Municipal, iar PNL și UNPR votează ca o mașină de  vot, fără să gândească la interesul cetățeanului.

– Dar sunt și ei, presupun, locuitori ai orașului

-Da, sunt. Dar au mai primit și ei câte-o parcare, câte-o bordură cadou și asta este…

PS.

Interviul  cu Nicolae Moroianu este amplu, având multe informații interesante, stare de fapt care ne-a determinat să-l publicăm în mai multe părți. Următoarea o puteți lectura  miercuri, 1 iulie 2020.

Măriuca ANDRONE

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )