Madam Ploscaru, n-o mai mermeli! Ce are Sula (acreditării unui spital) cu prefectura ( deținuților de la Poarta Albă )?

În stil absolut inconfundabil, Nicoleta Ploscaru a mai găsit un subiect prin intermediul căruia să  taxeze actuala putere locală. Nimic rău în acest lucru, în condițiile în care, din nefericire pentru constănțeni, motive de acest gen sunt destule. Dar de aici, până la a bate câmpii …spitalicești, este o distanța cam mare. Distanță pe care, tot din nefericire pentru constănțeni, madam Ploscaru a parcurs-o cu prea multă nonșalanță. Ca să nu spun direct cu inconștiență. Îndeajuns de multă încât să inducă pacienților care apelează la seviciile  Spitalului Clinic Județean de Urgență că această unitate sanitară este un fel de lagăr de exterminare. Fără discuție, Județeanul are problemele lui, dar acest lucru nu scuză maniera în care madam Ploscaru mermelește noțiunile. În evident scop electoral. Că doar nu crede cineva că altul i-ar fi motivul!  Până una alta, Nicoleta  Ploscaru  are dreptul să candideze la ce vrea, unde dorește și din  partea cui poftește. Asta nu înseamnă, totuși, că are dreptul, mermelind informațiile, să mintă constănțenii. Pentru că asta a făcut!    

SCJU ar fi fost încadrat în categoria a II-a, dar avea plan de conformare

Concret, prezent la Constanța,  Vasile Cepoi, președintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a declarat că doar Spitalul Penitenciar Poarta Alba îndeplineşte cel mai înalt standard de calitate din judeţ, din cele 13 unităţi sanitare evaluate până în acest moment. “Până în prezent cea mai înaltă clasificare a primit-o Spitalul Penitenciar Poarta Albă, care a fost încadrat în categoria a III-a (acreditat cu rezerve), urmând Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, la categoria a IV-a, încredere redusă. Restul celor 10 unităţi supuse procedurii au fost clasificate, deocamdată, la categoria a V-a, primind decizie de prelungire a procesului de acreditare.”, a declarat  Cepoi. Cel care a făcut și precizările necesare: “ În urma finalizării evaluării, SCJU ar fi fost încadrat în categoria a II-a, dar avea plan de conformare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, ce depăşea un termen de şase luni şi în această situaţie unitatea sanitară a fost trecută direct în categoria a IV-a. La SCJU Constanţa problema constă în finalizarea investiţiilor ce se află în curs de realizare, în diferite stadii.”

Dar cine să citească? Nicoleta Ploscaru? Nici vorbă! Dacă ar fi citit, ar fi înțeles. Nu vrem să luăm în calcul altceva…

Cert este că, din necitire, din nepricepere ( ca să nu-i spunem altcumva) sau din te miri ce alt motiv, Nicoleta Ploscaru a postat, pe pagin sa  de socializare, bălăria de mai jos:

“Niciun spital din județul Constanța nu este de categoria 1 sau 2 și niciunul nu este acreditat.   Cel mai bun este spitalul penitenciarului Poarta Albă, de categoria 3, “acreditat cu rezerve”. Politicienii infractori și-au creat condiții știind că la un moment dat vor ajunge acolo. Următorul este de categoria 4, Spitalul Județean, clasificat la “încredere redusă”.  Asta a anunțat Agenția Naționala de Management al Calității in Sănătate.  Dezastrul este opera mafiei roșii. La Spitalul Județean reabilitarea unei singure secții a costat cât construirea de la temelie a unui spital privat, tot în Constanța. “

Prostie sau rea intenție din partea candidatei ?

Păi, madam Ploscaru, când spui, într-o propoziție că nici un spital din Constanța nu este acreditat, iar în următoare precizezi că cel de la Penitenciarul Poarta Albă este …acreditat, iar în privința Județeanului mermelești termenii ( înlocuind acreditare cu clasificare) cine să mai ia de bune spusele tale? Și când pretinzi, fără nici o cifră ( ca să nu mai amintim de exemple și dovezile aferente) că reabilitarea unei secții a costat cât constuirea unui spital privat  cine să mai dea o ceapă degerată pe zisele tale? Poate ne lămurește, totuși, de ce, dacă politicienii infractori  și-au creat condiții la Poarta Albă, toți deținuții din acest penitenciar, inclusiv ei,  sunt aduși, în cazul unor afecțiuni grave, complicate sau care necesită intervenții chirurgicale, la Spitalul Clinic Județean de Urgență ?

Personal, nu aștept nici o lămurire. Pentru că, fie știe că a mințit și nu dă bine la electorat să recunoscă așa ceva, fie, pur și simplu, habar nu are despre ce vorbește. Mai pe (a)românește nu  cunoaște că “orice interpretări și comparații când se vorbește de categorii de acreditare, se fac între spitale clasificate de Ordinul MS 1408/2010 pe același nivel de competență.”.

Așa după cum este menționat clar, lizibil și…inteligibil pe site-ul Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate. Acolo de unde, doar prost sau rău intenționat să fi ca să nu realizezi că spitalul Penitenciarul Poarta Albă și Spitalul Clinic Județean de Urgență nu sunt pe același nivel de competență. Acolo de unde, doar prost sau rău intenționat să fi ca să nu pricepi că Spitalul Județean îndeplinește, într-un grad mare, standardele ANMCS.

Nașa Nașului îi copiază apucăturile

Până ce madam Ploscaru se va dumirii în care dintre categoriile menționate mai sus se încadrează, îi reproducem, postarea de pe site-ul Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate.

“În urma semnalelor apărute în ultima perioadă în spațiul public cu privire la încadrarea unor spitale în categorii de acreditare, ANMCS face următoarele precizări:

În tabelul publicat in Monitorul Oficial http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/215383 clasificarea pe categorii de calitate este facută pe grupele de competență ale spitalelor stabilite conform   Ordinului ministrului sănătății nr. 1408/2010.

In speță, un spital încadrat potrivit Ordinului MS 1408/2010 în categoria de competență I, respectiv un spital clinic județean cu multe secții și care oferă servicii medicale de înaltă complexitate, în urma acreditării ANMCS este încadrat în categoria a IV-a de acreditare cu încredere redusă, tocmai datorită planului de conformare la ASF (Autorizația sanitară de funcționare).

În mod normal, în baza punctajului obținut la acreditare, unitatea sanitară în cauză ar fi trebuit încadrată în categoria a II-a de acreditare însă, în lipsa sprijinului de care ar fi trebuit să beneficieze pentru îndeplinirea planului de conformare la ASF, spitalul a fost încadrat doar în categoria a IV-a. Punctajul realizat în urma evaluării acestui spital reflectă gradul ridicat de conformitate cu standardele ANMCS a serviciilor medicale furnizate, demonstrând o reală și constantă preocupare pentru siguranța pacientului.

Conform art. 7 alin. (2)din Ordinul președintelui ANMCS nr. 10/2018, în cazul îndeplinirii în integralitate a planului de conformare, ANMCS reanalizează încadrarea spitalului într-o categorie superioară de acreditare.

Pe de alta parte, un alt spital, încadrat de Ordinul MS 1408/2010 în categoria de competență IV, adică un spital municipal care oferă servicii medicale de complexitate mai mică și care nu are plan de conformare la ASF este încadrat prin raportul de acreditare emis de ANMCS în categoria a III-a de acreditare.

De aceea, recomandăm ca orice interpretări și comparații când vorbim de categorii de acreditare, să se facă între spitale clasificate de Ordinul MS 1408/2010 pe același nivel de competență.”

În rest, s-auzim numai de bine de la candidata Ploscaru. Și dacă îi vine mirobolanta idee să mai tragă o postarea “fulminantă” referitoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență, cel care are, într-adevăr problemele lui, o rugăm frumos să se și documenteze, în prealabil. Dacă nu are…prealabil, poate să folosească Google. Nu de altceva, dar nu este corect să-i mintă sau să-i ia de proști pe constănțenii care intră pe pagina sa de socializare. Și, dacă tot vrea să fie Nașa Nașului de Constanța, așa după cum îl denumește pe Felix Stroe, bine ar fi să nu-i copieze apucăturile în privința mermelirilor …

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )