Lolek și Bolek de Medgidia au făcut-o lată! Taxe și impozite majorate cu 100%

Pot să înțeleg multe, sincer pot. Pot să accept că, în calitate de membru al unui partid, îți lași neuronii acasă în frigider și judeci cu sinapsele politice. Împletite în cosițe de viceprimar sau date cu gel pe cap de consilier tuns precum imberbul blondin de  la Backstreet Boys. Pot să înțeleg multe, sincer pot. Pot  să admit că, în calitate de om de afaceri, te dezlănțui , argumentat sau nu, atunci când simți că îți fug banii de sub mustață mai abitir ca mâncarea aruncată la gunoi de bolnavii ce beneficiază de ale tale servicii de catering.

Nu pot , oricât ar lăcrima o doamnă pe la partid și oricâte telefoane primesc, să accept că nu sunt luate în seamă faptele. Și, mai  ales, nu pot să accept că niște români, de oriunde sunt ei , inclusiv din Medgidia, trag ponoasele unei bătălii politice în care ei, cetățenii, nu contează. Oricât  populism politic încearcă unii sau alții să afișeze.

Și atunci, să expunem FAPTELE

I. 24 mai 2018. Populismul  politic și interesele de la “Tanța și Costel”

Ședință de Consiliul Local Medgidia. Consilierul Marian Butnaru inițiază o hotărâre de consiliul local, HCL 64, prin care propune modificare HCL 122 din 26 iulie 2017. În fapt Butnaru și ai lui acoliții pesediștii au propus micșorarea taxelor și impozitelor  pentru 2019, prin modificare unei hotărâri  adoptate în 2017, pentru anul 2018. Aiuritor, de- a dreptul! Așa cum sunt, de altfel, cam toate făcăturile puse la cale de acești indivizii.

Cum era de așteptat, secretarul municipiului Medgidia nu a acordat viză de legalitate, formulând opinie motivată și argumentând , conform legislație în vigoare- Codul Fiscal- , atât la modificările aduse la Art 1, Anexa 1- impozit pe Cădiri și taxa pe Clădiri- cât și la cele aduse  la Art2, Anexa2- Taxe speciale. Și, la Art1,  între noi fie vorba, nici măcar nu trebuie să fii de specialitate să te prinzi că taxele și impozitele aferente anului 2019 se stabilesc printr-o hotărâre adopatată de Consiliul Local în 2018 și nu prin modificarea unei HCL din 2017! Cum nici legea, dar  nici logica nu prea au ceva în comun cu cosițele de viceprimar, cu tunsoarea de Backstreet Boys sau cu mustățile zburlite, ipochimenii din   Consiliul Local Medgidia s-au fălit nevoie…mare cu micșorarea acestor dări.

Au tăcut mâlc, însă, în privința  modificărilor propuse de ei la la Art2, Anexa2- Taxe speciale.  Acolo unde, ce coincidență(!!!), se dorea micșorarea taxei societăților care au RESTAURANTE, TERASE, BARURI. Concret, Butnaru propunea ca pentru acestea să  fie plătite taxe între 100 și 500 lei, funcție de suprafață, precizând chiar  ca cele cu suprafață mai mare de 500 mp să plătească doar 500 lei. Și asta în condițiile în care legea prevede clar că orice suprafață ce depășește 500mp trebuie cuprinsă între 400 și 800 lei. Nu  avem habar ce suprafață are “Tanța și Costel” sau te miri ce alte adăposturi, sub te miri ce formă, aflate în  ograda lui Butnaru, dar cine ne poate condamna dacă ne gândim că, înainte de orice, acest consilier a dorit să-și protejeze propriile buzunare? Că ce interes au dorit să protejeze pesedeii este mai mult decât evident:  ieftinul populism politic !

II. 21 iunie și 9 august 2018, 8 ianuarie 2019. Apoliticul Jeacă tace…pesedist

Primăria Medgidia trimite, la datele menționate mai sus, Prefecturii Constanța, trei notificări privind HCL64/2018. Notificări prin care se cere ca această instituție să își dea avizul de legalitate pentru hotărârea cu pricina ambâțului pesedist și a intereselor butnariste. După notificare din 21.06.2018, prefectul Dan Dumitru Jeacă tace.  Tace și după cea  din 09.08.2018, dar și după cea din 08.01.2019. De ce tace ? Nimic mai simplu ! Nu poate să dea aviz de legalitate unei aberații, dar nici nu poate să  spună, cu subiect și predicat, că HCL 64 este o tâmpenie …politică. Nu de altceva , dar i s-ar sparge în cap toate oalele pesediste în cap de prefect. Că doar nu-și imaginează cineva că în România prefecții, numiți de guvernarea PSD chiar sunt apolitici . Sau, mai direct spus că nu ar da socoteală pesediștilor de la mal de mare.  Sau că nu ar fi fost urecheat de jupânul județului dacă făcea așa ceva Așa că, Jeacă tace…

III. 3 decembrie 2018.   Prefect în poziția struțului

Este data la care primăria Medgidia atacă, în contencios administrative, trei hotărâri  de Consiliul Local din ședința desfășurată în luna  mai. Concret, au fost atacate hotărârile 64, 65 și 66.Altfel spus, dacă Jeacă  a adoptat tactica struțului,  cu al lui cap de prefect în nisip și cu poponețul  politic la vedere, s-a recurs la această variantă. Menționăm că hotărârea 66,  referitoare la darea în folosință a unui teren din Medgidia către SC RAJA SA, este  suspendată.

IV. 20, 27 și 28 decembrie 2018. Și-au lăsat neuronii acasă și au judecat  cu sinapsele politice !

Primarul Valentin Vrabie convoacă trei ședințe de Consiliu Local : ordinară, extraordinară și de îndată.  Motivul? Adoptarea unei hotărâri, legale , pentru stabilirea valorilor impozitelor și taxelor în 2019. Cu propunerea ca acestea să fie păstrare la valoare din 2018 , la care se adaugă indicele de inflație.  În trei rânduri s-a încercat să se explice, pe lege, că doar aceasta este soluția pentru ca în 2019 medgidienii să nu se trezească cu taxe și impozite dublate. Și ce dacă! Nu a contat nimic . Nici legea nici normalitate și, din nefericire, nici măcar bunul simț…administrativ. S-au așezat pe picioarele de dinapoi, mai abitir ca asinii, ( animăluțe simpatice de altfel), au scuturat din cosițe,  tunsori a la Backstreet Boys sau mustăți și au votat împotrivă. Cine să înțeleagă că , dacă hotărârea nu este luată cu trei zile înaintea închiderii exercițiului bugetar, cei care vor suferi vor fi cetățenii? În nici un caz niște târâie …partide sau interese personale! În nici un caz niște indivizi și individe care își lasă  neuronii acasă, în frigider, și judecă cu sinapsele politice !

V.8 ianuarie 2019. Apel la Ministerul Finanțelor Publice

La data sus menționată, Primăria Medgidia trimite adresa 412 către Ministerul Finanțelor Publice , în atenția Direcției Juridice. Adresă în care, după ce este expusă situația legată de problema taxelor și impozitelor, cu precizările de rigoare privitoare la toate aspectele ( inclusiv valorile votate de consilieri), se cere un punct de vedere. “Vă rugăm să ne transmiteți un punct de vedere în ceea ce privește varianta corectă de calcul a impozitelor și taxelor la nivel de UAT, în sensul punerii în aplicare a HCL nr.64/2018 sau a prevederilor art. 491 alin.3 din Codul Fiscal ”, se menționează în adresa din 8 ianuarie .  Răspuns care nu s-a lăsat așteptat, dar până să vină…

VI. 10 ianuarie 2019. Vlădescu – desemnată și …frustrată

…a fost emisă dispoziția numărul 16 “privind desemnarea doamnei Vlădescu Luminița pentru aplicarea variantei corecte și legale de calcul a impozitelor și taxelor la nivelul UAT Medgidia pe anul 2019”. A nu se înțelege că primarul s-a spălat pe mâini și a aruncat în spinare pesedistă “suavei” vice primărițe această problemă. Nici vorbă, s-a oferit singurică să facă așa ceva. Și nu oricum, ci printr-o declarație ce a semănat cu un talmeș- balmeș . Adică o însăilare între o hotărâre de guvern ce ar fi  intrat în vigoare în 29 decembrie și o sumă ce nu ar fi fost înregistrată în contabilitatea primăriei , dar despre care nu se spune că este prejudiciu ( nici nu ar fi avut cum să menționeze așa ceva în condițiile în care nu există, însă a folosit manipulatoriu informația). Acestea fiind cusute și cu ața alba a frustrărilor personale față de doamna directorul economic al Primărie Medgidia. Frustrări pe care și le-a manifestat , plenar, și la ultima ședință de consiliu… Acum , ce vină are doamna director că diferă contabilitatea bugetară de cea de la te miri ce bancă,   doar cosițele vice primăriței  au habar !

VII. 1 februarie 2019.  Au luat… flit de la Finanțe

Este momentul  la care toată aiureala declanșată de pârdalnica hotărâre 64, pusă la cale de inconștiența unor consilieri, se limpezește. Păi dacă nici Ministerul Finanțelor Publice nu știe cum se aplică niște  taxe și impozite, atunci cine să mai aibă habar? Mustața de la Tanța și Costel, tunsoarea de  Backstreet Boys sau, poate, cosițele de vice primăriță. S-avem rezon, domnilor și doamnă ! Răspunsul este cât se poate de clar: “ pentru anul fiscal 2019 nivelurile impozitelor și  taxelor locale precum și cotele procentuale se stabilesc potrivit art. 491 alin. (3) din codul fiscal”. Iar cadrul legal  despre care se face referire în răspunsul de la Finanțe nu are nici o legătură cu bălmăjeala referitoare la ordonanța de urgență  din 29 decembrie , ci se referă  la o lege din 2015 și o hotărâre de guvern din 2016.

Cine plătește prostia și incompetența,  Vlădescu și Butnaru ? Nu, medgidienii!

Din nefericire, cei care vor resimți, anul acesta,  majorarea taxelor și impozitelor cu 50% sau chiar 100% vor fi medgidienii. Adică ei vor fi cei care vor scoate mai mult din buzunare pentru a plăti prostia …politică și incompetent administrativă. Și asta doar pentru că niște indivizi înșurubați în scaunele de consilieri nu au vrut să voteze propunerea primarului din decembrie 2018. Legală , nu pe lângă lege așa după cum au pus la cale ei în mai 2018. Sau poate pentru acești ipochimeni legea este mai prejos decât aberantele lor hotărâri de consiliu. Nu m-ar mira să judece așa. Cum nu mă mai miră nimic din ce fac acești inși.

Sunt curioasă doar cum vor rezolva Lolek și Bolek de Medgidia ( a se citi Vlădescu și Butnaru)  această situație. Nu de altceva, dar unul (nr.  scuze , una  ) și-a asumat rezolvarea ei , iar celălalt a inițiat aiureala. Și , până una alta, primarul Valentin Vrabie le- a transmis , politicos: “Îi rog pe artizanii acestei situații, Luminița Vlădescu și Marian Butnaru să rezolve această situație ingrată pentru orașul nostru!”

PS

Bănuiesc că doamna Vlădescu va lăcrăma pe umerii colegilor de partid, așa cum obișnuiește să facă  ori de câte ori este deranjată de ceva sau cineva. Drept este că nu-i merge mereu căci, slavă Domnului, nu  toți suntem supușii PSD-ului  în țara asta.  Cât privește Marian Butnaru, a cărei activitate politică și profesională o cunosc de vreo 20 de ani, sincer, mă așteptam la mai mult!  Dar , presupun că și el se aștepta la mai mult , învățat fiind de edilii anteriori să taie și să spânzure cum vrea în municipiu și în  primărie…

În rest, s-auzim numai de  bine. Atât de la Lolek. Scuze, Luminița Vlădescu, cea pe care o sfătuim, prietenește și gratis,  să-și păzească funcția râvnită prea pe față și prea vocal de … Backstreet Boy. Cât și de la Bolek. Scuze, Butnaru, cel care, măcar până la licitația pentru catering-ul de la spital, ar putea să le ofere bolnavilor mâncare mai bună și mai  multă.

Măriuca Androne

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )