Între MANEAUA pesedistă și MUIA ca opțiune politică prezidențială

Nu am habar a cui a fost ideea unei manele PSD-iste lălăită de Guță,  dar știu sigur că lansarea ei în spațiul public a avut efect.  La ora la care am început  acest material,   371.949 de români au vizualizat, deja, maneluța social -democrată

Nu țin să fac analiză pe textul  cântării. Chiar dacă versuri precum cele cu torța și forța, bașca cel cu marțienii sunt de-o stupizenie cruntă. La capitolul videoclip, sincer, mi-a fost greu să nu mi le imaginez pe Viorica Dancilă și Lia Olguța Vasilescu dând din buric, talonate, cu unduiri din șolduri, de Liviu Dragnea  și… Călin Popescu Tăriceanu (sâc!)

Dând la o parte aceste “amănunte”, nu pot să nu recunosc o realitate: în România există un electorat care ascultă cu îndârjire genul acesta de muzică și  lăutarul  le-a oferit fix ce îi place , o MANEA,. Iar Guță a fost  fix ce este,  un  MANELIST de cartier și nimic mai mult. Nu a filmat clipul la Academia Română și nici nu și-a pus papion atunci când a lălăit-o Și, din acest punct de vedere, manelistul este mai de respectat decât elitiștii Liiceanu sau Tismăneanu și chiar Iohannis.

Cei care, efectiv, au înălțat ode MUIEI! Păi când Liiceanu, profesor la Facultatea de Filozofie a Universității din București, dar și Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres  în Franța,  susține că termenul țigănesc  de mai sus este  “pe punctul să capete un destin istoric”, cum să nu-l consideri  mai normal pe Guță, cel care nu cântă, totuși,  despre fenomenologie, existențialism și  agnostici? Și când politologul  Valentin Tismăneanu, profesor la Universitatea Maryland, dar și posesor al premiul „Barbara Jelavich” al Convenției Naționale de la Boston,  afirmă că acel cuvânt de șatră este “de un maxim, superb rafinament”, cum să nu-l apreciezi pe Guță, cel care nu a fost  propagandist al CC al UTC, nu a susținut  teoria marxist-leninistă și, mai mult decât atât, nu a manelizat Comisia  pentru Analiza Dictaturii Comuniste. Ca să nu mai spun că lăutarul , dincolo de penibilitatea versificație din melodia cu pricina pesedită,  a fost chiar mai decent politic decât președintele Iohannis. Cel pentru care MUIA este o opinie politică!  Opinie care este folosită în bătălia politică mai abitir ca orice platformă electorală sau program guvernamental. Opinie care a ajuns chiar să țină loc de doctrină politică.

Opinie pe care am regăsit-o și în multe, foarte multe,  dintre cele 4400  de comentarii la  maneaua lui Guță. Dar dacă președintele României a ridicat MUIA la rang de opțiune politică, ce să ne mai mire că  postaci cu nume caraghioase o folosesc copios în comentarii, că șoferii o pun pe plăcuțele  de înmatriculare la mașini, că tinerii și-o tatuează pe tricouri, că liberalii o aplaudă sau că rezistenții o răcnesc  pe unde  apucă. 

De cealaltă parte, însă, manelistul și a lui cântare nu au făcut  un serviciu PSD. Și dacă Guță  a mai fost și plătit pentru a lui prestație , înseamnă că cei trei trandafiri s-au zburătăcit rău.  Și că, de acum, social democrații nu trebuie să se mai ofuscheze că sunt  considerați doar niște maneliști.  Cu tot ce implică acest termen. Inclusiv cum își numără banii:  fără număr, fără număr…  Și dacă au ridicat MANEAU la rang de politică, ce se  ne mai mire că  partidul aflat la putere  o ține într-o lălăială. De toate felurile, în toate structurile –  politice sau guvernamentale-  la toate nivelurile -locale sau centrale.

Dincolo de toate cele scrise mai sus rămâne  o problemă, pare-se nebăgată de seamă nici de o parte, nici de cealaltă:  ce să facă românii aflați   între MANEAUA pesedistă și MUIA ca opțiune politică? Cei mulți care nu se unduiesc   în ritm de la manele , dar nici nu hăhăie la vulgarități la care nici măcar țiganii nu recurg, chiar dacă termenul este provenit din al lor grai.

P.S.

La momentul la care am încheiat acest material, numărul vizualizărilor  clipului lui  Guță ajunsese la 642. 292, iar cel al comentariilor, în majoritate negative, la 5044.  A durat cam o oră și jumătate, perioadă în care am pregătit și cina. Să nu se bucure, însă, nici unii nici ceilalți. Este foarte posibil ca, la aceste alegeri, între MANEA și MUIE românii să prefere…absența de la vot

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )