Insurecție la Capitoliu!

Sute de manifestanți s-au adunat la clădirea Congresului american pentru a boicota validarea victoriei lui Joe Biden, ședința fiind în derulare la Capitoliu.

La un moment dat, susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

Ușa de intrare în sala Congresului SUA a fost o fost păzită cu pistoalele în mâini

Susținătorii lui Trump au atacat clădirea Capitoliului, a relatat presa americană, Poliția ordonând evacuarea mai multor clădiri. Vicepreședintele Mike Pence fost evacuat din clădire, iar senatorii au fost baricadați în birourile din clădire.

„Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului”, a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană aleasă în Camera Reprezentanţilor.

Ușa de la intrarea în sala Capitoliului a fost păzită de forțele de ordine cu pistoale în mână  pentru ca manifestantii să nu poată pătrundă:  „ Nu m-am gândit niciodată că voi vedea asta. Pelosi a cerut, prin intermediul primarului Bowser, ca Garda Națională să fie convocată pentru a curăța Capitolul”- a scris pe Twitter, analistul de la  Fox News Channel, Brit Hume.

În acest timp,  Donald Trump a transmis pe  un mesaj în care le cere susținătorilor săi să „stea liniștiți” și să sprijine forțele de ordine: „Sunt cu adevărat de partea țării noastre”, a scris Trump, fără însă să le ceară manifestanților să se retragă din clădirea Capitoluliului.

Cu puțin timp înainte,  tot Trump l-a criticat pe vice-preşedintele său, Mike Pence, are anunţase că nu se va opune certificării victoriei lui Joe. Biden

„Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

Washingtonul sub stare de asediu,  Mike Pence amenință protestatarii

Mai apoi, primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii, și va rămâne în vigoare până joi, la 6:00 dimineața, anunță CNN.

Clădirea Congresului a fost sub lockdown, chiar dacă manifestanții sunt încă în interior. Au existat confruntări între poliție și manifestanți. O femeia a fost impușcată în piept, ulterior decedând din cauza pierderii masive de sânge .

„Îl vrem pe Trump”,  au strigat  protestarii aflați în interiorul clădirii, potrivit BBC.  Jurnaliștii și congresmenii au fost  duși într-o locație nedezvăluită  pentru siguranță.

Poliția Capitolului a reținut câțiva protestatari, auzindu-se și focuri de armă, potrivit BBC. Pentru că în clădirea Capitoliului  fortele de ordine sunt puține, s-a apelat la Politia Federala.

Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany a declarat: „La ordinul președintelui Trump, Garda Națioală este pe drum împreună cu alte servicii federale de protecție. Reiterăm apelul președintelui Trump împotriva violenței și pentru a rămâne pașnici”.

În același timp, vicepreședintele Mike Pence a amenințat că cei care sunt implicați în organizarea protestului de la Capitoliu vor răspunde penal. „Protestul pașnic este dreptul oricărui american, dar acest atac asupra Capitoliului nostru nu poate fi tolerat, iar cei implicați vor fi trași la răspundere conform celor mai aspre prevederi ale legii”, a scris Mike Pence pe contul său de Twitter.

Mai mulți ofițeri au fost răniți și cel puțin unul a fost transportat la spital, în timpul ciocnirilor cu susținătorii lui Donald Trump, a anunțat CNN.

Joe Biden: Acesta nu e un  protest, este un asediu!  

La  23.15,  Joe Biden, președinte ales, dar neinstalat în funcție, a transmis  mesaj video:  „Acesta nu e un  protest, este un asediu! Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurămantul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu. Se devastează birourile Senatului, se amenință siguranța aleșilor, e o insurectie… Lumea ne privește, sunt șocat că națiunea noastră, care a fost leagănul democrației, a ajuns la un astfel de moment îndurerat. Pe timp de război am îndurat multe și am izbândit. Vom ieși și acum învingători (…) E necesar ca în următorii ani să reinstaurăm statul de drept, să reînnoim politica, promisiunile, să nu aducem ură și haos. America este despre oanare, decență, toleranță. Certificarea votului ar trebui sa fie un lucru sacru (…) Ziua de azi ne amintește că democrația este fragila. Avem nevoie de lideri, de devotamentul lor și al oamenilor. E necesar să ne dedicăm binelui comun. Copiii se uită la noi, lumea întreagă se uită și se intreabă ce se întampla. America este mai bună decât ceea ce am văzut azi..”

Donald Trump: Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali!

La un sfert de ora de la mesajul lui Biden, președintele în funcție, Donald Trump a ieșit și el cu un mesaj, îndemându-i pe protestatari să se retragă la casele lor:  „Știu că suferiți, am fost nedreptăți, ni s-au furat alegerile. Dar acum trebuie să mergeți acasă. Nu ne dorim să fie nimeni rănit. Este o perioadă foarte dificilă. Nu s-a mai întâmplat niciodată să fie fraudate alegerile, dar trebuie să avem pace, să aratăm că avem onoare (…) Așa că mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali. Ați văzut ce s-a întâmplat, cum alți s-au comportat atât de diabolic. Știu ce ați simțit, dar mergeți acasă, mergeți acasă în pace”.

Între timp, echipele de geniști din capitala federală americană au descoperit un dispozitiv exploziv a fost descoperit la sediul Comitetului Național Republican din Washington DC.  Dispozitivul a fost dezamorsat, ulterior. Sediul Comitetului Național Democrat din apropiere a fost imediat evacuat, de asemenea, după ce un pachet suspicios a fost descoperit în clădire, conform The New York Times.

La miezul nopții, mulțimea a început să se disipeze, protestatarii au început să plece pe măsură ce se lăsa seara la Washington. Zona Capitoliului începea să fie eliberată, așa după cum au transmis  televiziunile americane.

Atunci a fost momentul în care au apărut susținătorii președintelui ales Joe Biden. Aceștia au scandat “Trump este vinovat și trebuie , imediat, arestat”.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )