Îndemnul candidatul PSD la prezidențiale: Iohannis să meargă la vot și să voteze Dancilă!

Viorica Dăncilă, candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale , consideră scrutinul din 10 noiembrie nu este e o luptă politică între partide, ci e una a românilor care vor să se regăsească în deciziile președintelui, un președinte care să nu fie doar a unei parți a românilor, ci unul care să îi unească pe toți românii, pentru ca România e a tuturor românilor. Într-un amplu interviu, candidatul social democraților a analizat ultimele mișcări pe scena politică, explicând și motivele pentru care PSD a luat anumite decizii guvernamentale și nu numai.

Reporter: Viorica Dăncilă este noul lider al opoziției!

Viorica Dăncilă: Singurul lider al opoziției, pentru că nimeni nu mai face opoziție la Klaus Iohannis.

Reporter: De ce nu ați predat mandatul domnului Ludovic Orban?

Viorica Dăncilă: Mi-a făcut plângere penală pentru înaltă trădare, e greu să trec cu vederea acest lucru. Eu sunt un om credincios, am iertat acest lucru, drept dovadă că nu am făcut plângere în instanță pentru aceste acuzații.

Reporter: Responsabilitatea în opoziție este foarte mare.

Viorica Dăncilă: PSD știe să facă opoziție. Chiar azi, în declarațiile de presă, am spus că vom avea pentru fiecare minister în parte o privire atentă, vom avea grupuri de lucru care vor monitoriza toate deciziile adoptate de actualul guvern. Nu facem asta pentru că vrem să arătăm că suntem mai buni, dar când consideri că un guvern vrea să ia decizii împotriva românilor, e bine să monitorizam acest lucru.

Reporter: Mai sunt cinci zile până la alegeri și crește tensiunea. Cum stați în sondaje?

Viorica Dăncilă: Cel mai bun sondaj e votul. Ce vreau să transmit e că nu e o luptă politică între partide, ci e una a românilor care vor să se regăsească în deciziile președintelui, un președinte care să nu fie doar a unei parți a românilor, ci unul care să îi unească pe toți românii, pentru ca România e a tuturor românilor. Nimic nu justifică această atitudine a unui președinte care vrea să împarta România.

Reporter: Am criticat mereu guvernul și unii miniștri, dar măsurile măririi salariilor medicilor și ale altor categorii au fost bune. Dar în balanță cu alte nerealizări, lucrul acesta m-a făcut să dau nota 7 guvernului dumneavoastră. Ați avut curaj să veniți de la Bruxelles să preluați guvernul. Care e bilanțul guvernării dumneavoastră?

Viorica Dăncilă: Nu am fost un guvern perfect, nu am această aroganță, dar a fost o guvernare eficientă. Ați pomenit aspecte bune și aspecte în care se putea mai bine. Salariile medicilor au stopat plecarea medicilor din țară, pentru ca, dincolo de creșterile salariale, am lucrat la dotarea spitalelor, în centrul sistemului medical e pacientul și trebuie să avem servicii medicale de calitate. Am crescut pensii, salarii, românii pot aprecia cel mai bine ce a făcut acest guvern. În construcții exista o mulțumire pe care a dat-o OUG 114, care a stimulat acest domeniu. Mai mult, în investiții avem 16 mii de obiective prin PNLD 1 și 2, pentru că atunci când vorbim de investiții, avem nevoie de investiții în mediul rural. Toate comunitățile au beneficiat de aceste programe, indiferent de culoarea politică. Trebuie să dăm dovadă de coeziune și fiecare județ să se dezvolte, dacă vrem să vorbim de dezvoltarea României. O prioritate a fost creșterea salariilor și pensiilor, pentru că trebuie să aducem condițiile din România la nivelul celorlalte state din UE. Eu pot să mă uit în ochii românilor și să nu îmi fie rușine de ceea ce am făcut. Am avut zile în care am muncit 20 de ore, 7 zile din 7, nu am avut concediu, pentru că m-am gândit că trebuie să duc la bun sfârșit programul de guvernare. Mai era un an de guvernare în care trebuia să îndeplinesc și procentul de 22% din programul de guvernare care este neîndeplinit.

Reporter: Am criticat mereu infrastructura din România. PNDL modifică doar ruralul, dar nu și infrastructura.

Viorica Dăncilă: Eu cred că trebuie să le privim ca opțiuni paralele, pentru că avem reproșul că pleacă tinerii din mediul rural. Dacă nu investim și nu cream condiții, satele vor fi depopulate. Am avut multe investiții și prin CNI, chiar săptamâna trecută am fost la Timișoara, unde se face Sala Polivalentă. Și în infrastructura mare trebuie făcute mai multe lucruri, dar acest guvern a realizat ceva.

Reporter: Îmi pare rău că ministrul Razvan Cuc v-a dus cu preșul. TAROM e în faliment nedeclarat.

Viorica Dăncilă: Oamenii s-au săturat de promisiuni. Uitați-vă la Centura Bacău, am inaugurat primele porțiuni de asfalt. E loc de mai bine, dar sper că acest guvern care a preluat mandatul să nu treacă la privatizarea companiilor din transport. Dacă vor binele României, să fie mai buni ca noi, dar am văzut în programul de guvernare ca unul dintre puncte se referă la privatizare, nu cred că e o soluție. Trebuie să dezvoltăm economia românească, pentru că vedem că peste tot s-a privatizat, și atunci noua ce ne rămâne? Nu vreau să credeți că e o abordare naționalistă.

Reporter: Sunt companii pe care statul le subvenționează.

Viorica Dăncilă: Trebuie folosită OUG 6, prin care companii de stat au avut șterse datorii istorice pentru a putea să își revină.

Reporter: Dumneavoastră și Iohannis sunteți principalii competitori. Să vedem afirmațiile dure ale lui Iohannis de azi.

Viorica Dăncilă: Guvern „eșuat”? Președintele trebuie să se refere la un mandat eșuat al dansului, pentru ca un guvern care are a doua creștere economică din UE nu e eșuat. Doi: la ministerul de Interne, președintele vorbește de o gașcă de partid, dar el e președinte de facto al PNL și în calitate de președinte al României merge la activități de partid. Care e gașca de partid? A împărțit România între gașca lui de partid și ceilalți români. E inoportun ca președintele României să vorbească de la tribuna ministerului de Interne, deși duminică avem alegeri. Ce a vrut să spună? „Eu sunt șeful, aveti grijă ce faceți duminică!” Trebuie să fie un model pentru toți, dar vedem un președinte care se comportă ca un dictator, este avid de putere, dar mai puțin de a avea o atitudine corectă de respectare a Constituției. La Ministerul de Justiție, și aici a făcut o greșealș: între turul 1 și 2, pe 12 noiembrie are proces pentru cele șase case. Ce caută la Minister, dacă merge la un proces? Eu știu că președintele are atribuții pe securitate națională și pe externe, dar ce caută să vorbească de la tribuna Ministerului de Justiție? Moral, nu ar trebui să facă acest lucru, dacă nu chiar legal. Vedem că președintele merge și apreciază anumite lucruri care îi convin, e același președinte care a cerut demiterea șefului DIICOT: dacă eu făceam această afirmație, mă linșau, dar el poate să își permită orice. Mai mult, e președintele care a vorbit de desființarea Secției Speciale. Eu am spus că trebuie ca magistrații să ajungă la un consens referitor la acest aspect. Nu am intervenit niciodată in justiție, dar președintele e cel care acum intervine. Vrea o justiție independentă sau una condusă de președinte? El vrea să conducă absolut tot. Cred că arată ceea ce își dorește, puterea deplină în România. Cinci ani a fost absent din viața publică, iar acum vrea să arate cât de important e. Unde e separarea puterilor în stat? Când eram premier, a spus ca vrea să participe la ședința de Guvern, i-am spus că va sta la actele normative referitoare la siguranța națională și la politica externă, apoi întrerup ședința. Nu am vrut sa fiu radicală, ci să respect legea. Oamenii cu funcții înalte în stat trebuie să fie un model, dar el a călcat legea fundamentală în picioare, a jurat credință probabil propriului partid, nu românilor, vedem acum că se vrea și ministru de Interne, și prim-ministru, cred că vrea să fie și comisar, dar nu cred că sunt compatibile funcțiile.

Reporter: Având în vedere că Ana Birchall a fost în contrasens cu partidul și că Iohannis a elogiat-o, o veți da afară din PSD?

Viorica Dăncilă: Este o mare nemulțumire legată de atitudinea ei, pentru că e important ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie respectate. Avem un CEX săptămâna viitoare în care vom discuta despre doamna Birchall. Era revocată de mine, a fost revocată din funcție, dar același președinte nu a vrut să facă această revocare. Azi am înțeles de ce. Aveam un guvern cu mulți miniștri lipsă și multe acte trebuiau să treacă pe la Ministerul Justiției. Din credința că e important pentru cetățeni să mai adopt acte normative, a trebuit să nu punem în discuție situația doamnei Birchall.

Reporter: Cred că PSD are multe de făcut pentru a se reechilibra pe scena politică. Există un plan intern pentru ce se va întâmpla după alegeri în PSD? De ce nu ați reușit să redați încrederea în instituțiile statului?

Viorica Dăncilă: Voi câștiga alegerile prezidențiale și PSD va ieși întărit din această luptă. Am încredere în colegii mei din teritoriu, în implicarea PSD, colegele și colegii mei au văzut că nu e o glumă și că acum trebuie să arătăm puterea partidului. E și o repetiție pentru locale, deci cred că vom câștiga. Să spunem că nu câștigăm, deși eu cred în puterea românilor care vor veni de partea binelui, pentru că românii sunt oameni inteligenți care văd ce se întâmplă: lupte interne sunt în fiecare partid, dar mereu există un grup minoritar avid de putere. Marea majoritate a membrilor PSD sunt oameni care iubesc acest partid și care văd că numai prin unitate putem avansa spre câștigarea alegerilor de la anul. Nu îmi fac probleme legate de 25 noiembrie. Eu am luat partidul de la 22%, a scăzut la 17%, era în cădere, dar am ținut partidul unit, sper să obținem un rezultat bun, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Am fost în teritoriu, am vorbit cu oamenii, plus munca de premier, așa că cred că colegii nu vor vedea ambițiile personale ale unuia sau altuia.

Reporter: Sunt colegi care v-au jignit. Au început deja semnalele ca pe 25 vor cere capul Vioricăi Dăncilă.

Viorica Dăncilă: Ei vor, trebuie să și reușească. Eu am încredere că de partea binelui sunt mai mulți decât cei care din interes personal vor să fie șefi, chiar dacă PSD se duce la 10%. Am în teritoriu colegi care realizează că acum e prima bătălie, dar urmează localele și parlamentarele și primarii nu vor accepta să se slăbească acest partid. Localele sunt foarte importante, primarii sunt cei pe care te poți baza mereu și eu am fost mereu de partea primarilor, indiferent de culoarea politică.

Reporter: A fost o guvernare cu plus. Am văzut că succesorul dumneavoastră, Orban, a dat ordin în PNL ca în turul 1 Iohannis să obțină 148%. Ce așteptări aveți?

Viorica Dăncilă: Este și un banc, că Iohannis va fi în turul 2 singur, doar el cu el. Mi se pare o aroganță foarte mare, românii nu mai contează, voința lor nu mai contează, Iohannis trebuie să mai ia un mandat, indiferent de ce gândesc românii. Acești oameni nu cunosc poporul și nu își dau seama că atunci când românii sunt sfidați, răspunsul e pe măsura. Cred că se încurajează singuri și că românii vor alege în cunoștință de cauză. Voi lua destul cât să intru în turul 2. Nu vreau să fiu arogantă, să avansez cifre. Mulți români vor fi alături de mine și sper că acest lucru să fie demonstrat prin rezultatul votului. Sunt singurul contracandidat al președintelui, toți ceilalți au ascultat ordinele lui Iohannis, s-au aliniat și atunci cum să credem că îi sunt contracandidați? Sper că în turul 2 Iohannis să accepte provocarea mea pentru o confruntare unu la unu, să spunem ce am făcut cât am fost președinte și prim-ministru al României și ce vrem in viitor. E datoria noastră morală, un președinte trebuie să vină anual să dea socoteală poporului în legătură cu acțiunile sale, e datoria sa față de alegători. Dacă ești arogant, e un lucru incorect, pentru că trebuie să spui ce ai îndeplinit și abia apoi să spui ce vrei pentru un nou mandat.

Reporter: Dacă vorbesc engleza, sunt mai puțin patriot?

Viorica Dăncilă: Acest lucru a fost interpretat greșit. Îi apreciez mult pe cei care vorbesc limbi străine, sunt o resursă valoroasă pentru poporul român. Am criticat pe cei care își critică țară într-o limbă de circulație internațională. Nu poți folosi o limbă străină împotriva țării tale, am văzut că și-au criticat propria țară. Acesta a fost contextul, au scos din context, dar m-am obișnuit cu aceste jigniri, cineva îmi spunea că în pomul care dă roade dai cu pietre, dar parcă au dat cu prea multe pietre. Dacă nu am schelete în dulap, vin cu acuzații care nu le fac cinste, pentru că jignirile sunt atributul oamenilor slabi, iar eu îmi voi păstra acest mod de a fi, de a spune mereu adevărul.

Reporter: Cum comentați că Liviu Dragnea v-a dat în judecată?

Viorica Dăncilă: Nu pot să spun că mă bucură. Pe lângă șapte bărbați de stat care mă urăsc, iată că a venit și al optulea. Pot să mă lupt cu toți opt.

Reporter: De ce nu avem pentru prima oară o confruntare între principalii candidați?

Viorica Dăncilă: Am solicitat acest lucru de la începutul campaniei. În toate județele în care am fost am făcut această solicitare să avem o confruntare. Nu am primit un răspuns, nici pozitiv, nici negativ. E normal să avem o confruntare. Sper ca Iohannis să accepte invitația unei confruntări între președinte și prim-ministru, bazată pe lucruri concrete, pe un raport de activitate, dar și cu ceea ce vrem să facem mai departe. Noi, care am ocupat funcții înalte, trebuie să venim cu un bilanț.

Reporter: Dacă PSD dorește să se relanseze, ar trebui să fie conștient că a scăzut calitatea profesională a celor pe care îi propune pentru funcții în stat.

Viorica Dăncilă: Am vrut să schimb acest lucru. Vă amintesc că la Justiție am vrut să o pun pe Dana Gârbovan, un profesionist recunoscut în domeniu, am avut atâtea piedici din partea președintelui, încât tot ce am făcut am făcut prin efort dublu. Pe ministerele în care trebuia să numească miniștri interimari, conform deciziei CCR, am avut un blocaj total. M-am luptat să pun în aplicare programul de guvernare, dar am avut o luptă și cu președintele care a blocat permanent Guvernul.

Reporter? Aveți un mesaj pentru Klaus Iohannis?

Viorica Dăncilă: Dacă vrea ca acestei țări să îi meargă bine, ca românii să se regăsească în deciziile unui președinte echilibrat, să meargă la vot și să voteze Viorica Dancilă!

(material comandat de Partidul Social Democrat – CUI mandatar financiar coordonator 31190008)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )