Incident în Marea Neagră. Rusia a deschis focul asupra a trei nave din Ucraina !

Poroșenko cere întrunirea Cabinetului de Război.

Marina ucraineană a anunțat că forțele speciale rusești au sechestrat șase dintre navele sale în Marea Neagră, iar șase marinari au fost răniți, după ce rușii au deschis focul asupra navelor. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut o întrunire a Cabinetului de Război. Rusia a confirmat incidentul și a susținut că vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase.

Serviciul de securitate rus FSB a anunţat că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră şi au folosit armamentul din dotare pentru a le forţa să se oprească, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, citată de Reuters.

România sprijină suveranitatea Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe se declară profund îngrijorat de evenimentele din strâmtoarea Kerci, unde forțele speciale rusești au sechestrat trei nave ale marinei ucrainene, și spune că violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni..

Într-un mesaj transmis duminică seară pe Twitter, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se declară profund îngrijorat de evoluțiile din strâmtoarea Kerci: „Suntem profund îngrijorați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional subminează securitatea în întreaga regiune”. MAE mai spune că România sprijină pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și folosi apele sale teritoriale.

NATO cere reținere și la detensionare

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, declară că alianța „monitorizează îndeaproape” evoluțiile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci conform BBC. „Apelăm la reținere și la detensionare”, spune ea. „NATO susține pe deplin suveranitatea Ucrainei și integritatea să teritorială, inclusiv drepturile sale de navigație în apele sale teritoriale. Facem apel la Rusia să asigure accesul neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional. „La summitul de la Bruxelles din iulie, liderii NATO și-au exprimat sprijinul față de Ucraina și au arătat clar că militarizarea rusească în curs a Crimeei, a Mării Negre și a Mării Azovului reprezintă o amenințare suplimentară pentru independența Ucrainei și subminează stabilitatea regiunii mai largi” a declarat Oana Lungescu.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )