Începe „Teatru la școala din sat”

Astăzi, 7 octombrie, începe „Teatru la școala din sat”, un proiect cultural despre drama copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate.

Proiectul, care va derula în 28 de localități din județul Constanța,  are ca scop stimularea participării elevilor școlilor generale din județele Constanța și Ialomița la viața culturală, prin aducerea actului artistic cât mai aproape de ei, contribuind la dezvoltarea capacității lor de percepere a realității prin intermediul unui act cultural, promovând investiția în dezvoltarea intelectuală a acestora.   

„Cultura de masă –  o caracteristică a modernității și un mijloc al apropierii maselor de valorile morale adecvate evoluției,  este, din păcate, inaccesibilă pentru cea mai mare parte a copiilor din localitățile vizate de proiectul nostru, aceștia fiind supuși cel mai adesea unui adevărat embargo cultural. În condițiile acestei nevoi tot mai pregnante, parteneriatul dintre o organizație culturală și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, concretizat prin implementarea unui proiect cultural în unitățile de învățământ, reprezintă o oportunitate concretă pentru ca elevi ai școlilor generale din localități aflate în zone defavorizate cultural să aibă contact cu un produs artistic de calitate, destinat și adecvat vârstei lor.”,  a declarat Georgiana Rusu, organizator al evenimentului. 

Proiectul presupune producția spectacolului pentru copii și preadolescenți „Al cui ești tu?”, care va aduce în prim-plan fenomenul social al migrației părinților și impactul acestuia asupra copiilor rămași acasă.

Spectacolul, inspirat din duritatea unor cazuri sociale reale, combină jocul păpușilor cu cel al actorilor și prezintă, pe înțelesul copiilor, o realitate contemporană. Scenariul este o adaptare bazată pe romanul „Robert cel cuminte”, al lui Petre Crăciun, roman care prezintă o poveste plină de dramatism și emoție despre discriminare, abuzuri, dar și despre omenie și sacrificiu.

„Cu siguranță, spectacolul va sensibiliza publicul prezent la reprezentații, având în vedere faptul că printre spectatori se vor afla numeroși copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, în localitățile respective migrația părinților fiind un fenomen social real.”, a declarat Sebastian Pătrunjei, responsabilul PR al evenimentului.

30 de reprezentații ale spectacolului „Al cui ești tu?” vor fi susținute gratuit în unitățile de învățământ din 28 de localități, în zone defavorizate ale județului Constanta, precum și în spații de joc puse la dispoziție de autoritățile din Slobozia și Amara.

Se va juca în: săli de clasă, săli de sport, săli de festivități sau alte spații adecvate pentru un public țintă format din elevi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani.

Reprezentațiile vor avea loc după următorul program:

7 octombrie – Corbu (10:00), Săcele (12:00);

8 octombrie – Istria (10:00), Mihai Viteazu (12:00);

9 octombrie – Mihail Kogălniceanu (10:00), Nicolae Bălcescu (12:00);

10 octombrie – Târgușor (10:00), Pantelimon (12:00);

11 octombrie – Vulturu (10:00), Horia (12:00);

14 octombrie – Crucea (10:00), Topalu (12:00);

15 octombrie – Saraiu (10:00), Gârliciu (12:00);

16 octombrie – Siliștea (10:00), Seimeni (12:00);

17 octombrie – Cuza Vodă (10:00), Tortoman (12:00);

18 octombrie – Peștera (10:00), Deleni (12:00);

21 octombrie – Ciocârlia (10:00), Cobadin (12:00);

22 octombrie – Topraisar (10:00), Amzacea (12:00);

23 octombrie – Comana (10:00), Chirnogeni (12:00);

24 octombrie – Agigea (10:00), Tuzla (12:00).   

25 octombrie – Amara (10:00 – Școala Gimnaziala „George Vâlsan”), Slobozia (12:00 – Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”).

Proiectul „Teatru la școala din sat” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și cu compania de transport auto Business Class Tour.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )