Guvernatorul BNR dixit: România a avut cel mai puternic avans dintre țările din zonă

Distanța de la bogăție la sărăcie cruntă? 40 de kilometri de la București la… Las Fierbinți

Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor înregistrată în zona București-Ilfov este aproape de cea a Berlinului și peste Lisabona, dar, cu toate acestea, s-au agravat discrepanțele între oraș și zonele rurale, iar astfel de probleme nu sunt de neglijat, a afirmat, luni, într-o conferință de specialitate, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

“Din punct de vedere al standardelor clasice de măsurare a progresului, și anume PIB-ul pe locuitor, convergența reală, nu avem deocamdată un alt indicator, România a avut cel mai puternic avans dintre țările din zonă. E adevărat că am și plecat de jos și de regulă am intrat în rândul țărilor cu PIB pe locuitor mediu, am intrat în capcana venitului mediu pe cap de locuitor… Am ‘dezvoltat’ și o problemă majoră: agravarea discrepanțelor între zonele istorice, între oraș și zonele rurale. Probabil că știți, dacă nu, vă confirm că, în ceea privește PIB-ul pe locuitor, Bucureștiul și zona Ilfov sunt în apropierea Berlinului, de exemplu, și peste Lisabona. Dar nu sunt decât 40 de kilometri de la București la Las Fierbinți, ca să spun așa, iar la 100 de km, în Bărăgan, sunt chiar zone de sărăcie cruntă… Este adevărat că și între Nevada și Massachusetts sunt discrepanțe… Dar, totuși, sărăcia cruntă creează probleme. Prețul pâinii la țară este cam o zecime din prețul pâinii din Uniunea Europeană. Problemele acestea nu sunt de neglijat”, a declarat Isărescu.

Oficialul BNR este de părere că discrepanțele dintre zonele României se adâncesc și din cauza lipsei infrastructurii din partea de est a țării unde investitorii nu au cum să ajungă.

“Discrepanțele au ajuns să se adâncească în principal din cauza faptului că infrastructura în zona estică, cu preponderență în Moldova, nu este dezvoltată. Nu au cum să meargă investitorii acolo, n-au nimic cu moldovenii. Din punct de vedere social, țara s-a omogenizat foarte mult, dar cu toate astea nu au cum să ajungă acolo (investitorii în Moldova, n.r.). Cel mult investesc în Iași pentru că Iașiul este o zonă universitară. Se fac investiții în high tech, fintech, dintre acestea care nu incumbă infrastructuri fizice”, a precizat Mugur Isărescu.

Consiliul Concurenței a organizat, ieri, la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), conferința cu tema ‘Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti’, informează Agerpres.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )