FPTR nu acceptă tipicul balcanic. “Orban să spună ce poate să facă, nu ce nu poate să facă”!

În condițiile în care în ultima perioadă s-a vehiculat ideea că nu se va da verde pentru redeschiderea restaurantelor, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc consideră că ar trebui ținut „un moment de reculegere și de doliu pentru turismul românesc.

Industrie pe care, pare-se, guvernanții o vor îngropată. Și asta pentru că promisiunile făcute FTPR, la ultima întâlnire din Palatul Victoria, s-au dovedit a fi vorbe frumoase fără acoperire în fapte. Fapte care înseamnă, înainte de orice, supraviețuirea turismului autohton, cel care reprezintă 4% din PIB și, mai mult decât atât, are pe orizontală implicare în multe alte industrii.

Premierul nu a făcut, în viața lui o afacere și nu a dat vreun salariu…

Întâlnirea premierului României cu președintele unei puternice federații din turism ar fi trebuit să reprezinte asumarea sprijinirii acestei industrii, în condițiile în care este una dintre cele mai afectate în urma pandemiei. Nu a fost să fie așa…

“Am avut o întâlnire cu premierul Orban, în urmă cu ceva timp. Am discutat despre măsuri concrete pentru redeschiderea sezonului, precum și despre sprijinul pe care îl așteptăm din partea guvernului, în sensul reducerilor fiscale. Am crezut că s-a înțeles ce înseamnă mediul privat și nu m-am gândit că într-o clădire reprezentativă pentru România care au doar vorbe frumoase , dar nu fapte”, a punctat Mohammad Murad, președintele FPTR.

De precizat că în ciuda caracterului public al întâlnii premierului cu reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc, ieri Ludovic Orban, a declarat că nu a auzit de patronate !

“Eu sunt convins că nu a auzit în viața lui de patronate. În viața lui nu a făcut o afacere și nu a dat vreun salariu. Mâine, dacă Ludovic Orban nu mai este premier, nu știe să facă altceva.“, a menționat Murad. Cel care a subliniat că nu vrea să-și schimbe scaunul cu cel al lui Orban, dar nu înțelege de ce guvernanții nu își respectă angajamentele.

Vrem să muncim, vrem să limităm pierderile!

Angajamente în baza cărora oamenii de afaceri din turism au făcut reîncadrări de personal, 60.000 de suflete care în ultima perioadă au fost asistați social!

“Nu suntem căutători de profituri, vrem să muncim. Vrem să limităm pierderile”, a declarat președintele FPTR, întrebându-se “de ce la alții se poate și la noi nu”. Alții fiind țări precum Bulgaria, Grecia sau Croația, acolo unde au fost deja instituite măsuri de relaxare și, mai mult decât atât, statul a sprijinit, concret, turismul.

Este greu de înțeles pentru oricine de ce mii de români au plecat la muncă în Grecia și în România nu pot face acest lucru, de ce turiștii din România pot să își ia pachete complete ( cazare și masă) în Bulgaria, Grecia sau Croația, dar nu pot face acest lucru în țara lor, sau de ce guvernele acestor țări au adoptat măsuri concrete de sprijin pentru această industrie, în timp ce Executivul Orban îi pune piedici .

Reprezentanții FPTR au anunțat că pot deschide hotelurile, fiind pregătiți cu toate măsurile ce se impun pentru limitarea răspândirii COVID 19, dar este necesară deschiderea restaurantelor pentru că toate “ contractele sunt pentru cazare și masă”.

O altă problemă turismului de litoral este caracterul sezonier, iar o amânare a deschiderii restaurantelor ar însemna, de fapt, creșterea gradului de risc. Concret, turiștii se vor înghesui în iulie și august, gradul de ocupare va fi de peste 80%, iar pe cale de consecință riscul de transmiterea al bolii este mult mai mare.

Ce câștigă Arafat dacă blochează încă două săptămâni ?

“De ce să mai așteptăm două săptămâni? Pleacă virusul?”, s-a întrebat Mohammad Murad în opinia căruia guvernanților le este frică șă-și asume decizia de redeschidere a restaurantele, în timp ce Raed Arafat așteaptă ca patronatele din turism să dea faliment. „Să îmi spună Arafat ce câștigă dacă ne blochează două săptămâni? Ce câștigă?”, a adresat președintele FPTR o întrebare către șeful DSU.

În spatele tuturor acestor probleme cu care se confruntă industria turismului la acest moment, se află o realitate cel puțin nelalocul ei, exprimată chiar de Ludovic Orban. La întâlnirea cu reprezentanții organizațiilor patronale din turism le-a spus că ….se descurcă ei!

“Se vrea să deschidem tacit, la limită, astfel încât statul se face că nu vede și noi să ne asumăm. Tipic balcanic! ”, a declarat Murad.

Președintele FPTR a menționat și faptul că măsurile fiscale ale guvernului au fost “minciuni “, iar în privința ajutorului financiar promis de executiv turismului apreciază că va fi primit, eventual, atunci când patronatele de profil vor fi …moarte.

“Ludovic Orban să spună ce poate să facă, nu ce nu poate să facă!”, a concluzionat Mohammad Murad.

Măriuca ANDRONE

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )