Film de groază cu Iorga Palaz în rolul principal: De la furt de curent la… specializare în patrimoniu

Deunăzi, Iorga Palaz, vicepreș. pe la Consiliul Județean Constanța, se zdropșea la conducerea Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, acuzând-o de lipsă de profesionalism. Cauza ofuscării vicelui CJC?  Proiectul  privind  reabilitarea și restaurarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Proiect care va demara la mijlocul anului 2020!

În luna iulie a anului 2019, mai abitir ca țigăncile care nu au ajuns la râu, dar și-au pus poalele-n brâu, Iorga Palaz și-a pus…candidatura-n cap și a început să facă vorbire despre chestiuni cel puțin străine unui ipochimen care se dorește fie viitor primar al Constanței, fie  viitor preș. al CJC.

Concret, Iorga susține că ” în demararea și implementarea proiectului întâmpinăm o mare problemă: nu există inventarierea exponatelor muzeului, iar mutarea acestora în locuri sigure și protejate, M.I.N.A.C. vrea să le facă cu … ”ROABA”.  „Solicit de urgență conducerii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța să acționeze în mod profesionist și să dispună urgent inventarierea clară a patrimoniului național din cadrul M.I.N.A.C. și totodată să-și asume mutarea exponatelor cu personal specializat. Patrimoniul național nu se cară cu ROABA! În condițiile în care nu vor acționa profesionist, sunt direct răspunzători de blocarea proiectului Consiliului Județean Constanța în valoare de aproximativ 20.000.000 lei”, și-a încheiat polologhia vicele CJC.

Chiar dacă ultimele  informații îl dădeau pe Iorga Palaz drept specialist în… furt de energie electrică, ne-am gândit că, printre două cabluri trase la terasă, o fi devenit și vreo somitate în materie de istorie și arheologie. Și pentru a nu-l acuza, nefondat, de te miri ce minciunele ( ca să nu-i spunem direct minciună gogonată) am apelat la adevăratul specialist în cultură și patrimoniu cultural. Adică la Sorin Marcel Colesniuc, cercetător științific doctor, director general  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Inventarierea se află în grafic

“Conservarea, protecția și valorificarea patrimoniului sunt principalele obiective ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu atât mai mult cu cât degradarea clădirii muzeului a fost semnalată proprietarului – Consiliul Județean Constanța.  În acest sens a existat tot timpul o corespondență între Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța. Câștigarea celor trei proiecte inițiate de Consiliul Județean Constanța, privind reabilitarea clădirii MINAC, a Edificiul Roman cu Mozaic și a restaurării și conservării Mormântul pictat de tip Hypogeu a reprezentat o speranță pentru rezolvarea acestor probleme vitale pentru modernizarea instituției muzeale la standardele secolului XXI.

Planul de inventariere a patrimoniului mobil (peste 400.000 de bunuri culturale) al doilea ca număr de obiecte din țară, a fost demarat înainte de semnarea contractului de finanțare și are ca termen de finalizare sfârșitul acestui an. În conformitate cu adresa CJC nr. 2438 din 30.01.2019, termenul de inventariere dat de CJC era până la începerea lucrărilor, „cea mai optimistă estimare privind demararea lucrărilor în cele două obiective (MINAC și Edificiul Roman cu Mozaic) vizează mijlocul anului 2020”. Prin urmare, inventarierea patrimoniului muzeal se află în grafic”, a precizat Colesniuc.

Transport cu pază securizată nu cu …roaba

Mai mult decât atât, au fot făcute toate demersurile necesare pentru ca exponatele muzeului să fie transportate în siguranță și nu cu roaba, așa după cum , aberant, susține Iorga Palaz.

În fapt, prin adresa nr. 177 din 23.01.2019 înaintată către CJC, conducerea MINAC a subliniat necesitatea asigurării de spații securizate pentru patrimoniu și spații pentru desfășurarea activității personalului. Prin aceeași adresa, a fost solicitată o firmă specializată în transportul securizat al patrimoniului mobil.

“Specialiștii au rolul să supravegheze transportul cu pază securizată, respectiv Jandarmeria. MINAC nu a solicitat constructorului, de altfel necunoscut în acest moment, să preia sarcina de mutare a exponatelor, ci a cerut CJC prin respectiva adresă ca această responsabilitate financiară și de selecție a firmei specializate să rămână în sarcina aplicantului, respectiv Consiliul Județean Constanța. Specialiștii muzeului au obligația de a supraveghea împachetarea și transportul în siguranță a patrimoniului, sub paza Jandarmeriei, conform legislației în vigoare. Subliniem că aceste proceduri de manipulare securizată a patrimoniului mobil, conform legislației în vigoare, au fost respectate de toate instituțiile muzeale reabilitate în ultimul deceniu prin fondurile UE sau ministeriale. Mai mult decât atât, conștienți fiind de faptul că patrimoniul muzeal reprezintă o problemă de siguranță națională, MINAC a contactat din timp și alte instituții abilitate, respectiv Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu și Poliția de Patrimoniu.”, a menționat directorul MINAC.

“Având în vedere acuzațiile nefondate și nedrepte apărute în spațiul public, ne exprimăm profunda îngrijorare privind derularea proiectelor al căror beneficiar nu este doar muzeul, ci întreaga comunitate.”, a conchis Colesniuc.

Noi nu putem, însă, să  închidem acest subiect înainte de a preciza că ipochimenul nici măcar nu calcă prin muzeu, așa după cum susțin angajații instituției. Ocupat fiind, probabil cu  …cinematografia. Adică de filmul în care joacă Ioga Palaz. Un film fără nici o legătură cu MINAC. Vicepres.-ul CJC nu are nicio idee despre ce se întâmplă în muzeu, nu are habar de inventariere, de patrimoniu, de activitățile științifice, de activitățile de restaurare și conservare , așa cum nu are habar de activitățile de protejare și punere în valoare a bunurilor culturale din această instituție. Cu toate acestea, dorește să joace în rolul principal! Poate doar așa să mai uite electoratul de specializarea în furt de curent…

Ca să nu ne gândim că insistența de care dă dovadă în schimbarea caietului de sarcini ne conduce la un alt scenariu. Cel în care același personaj, dorește ca licitația să fie câștigată de ai lui “figuranți” . Așa după cum susțin niște actorași de prin preajma vedetei. Și ăsta–i chiar film de groază !

Măriuca ANDRONE

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )