E în firea angajatului de la penitenciar să vrea cât mai mult?!

Condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante.
Peste 40 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au protestat, duminică dimineața, în fața instituției, cerând, printre altele, eliminarea discriminărilor salariale, îmbunătățirea condițiilor de lucru și plata orelor suplimentare, „Acțiunea de pichetare a început la ora 10.00. Suntem peste 40 de persoane, angajați ai Penitenciarului, aflați în timpul liber. (…) Acțiunea se petrece în cadrul celorlalte acțiuni de protest declanțate la nivel național de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Revendicările sunt: condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, stoparea împuternicirilor ilegale, cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Virgil Cîrstea, președintele Sindicatului Național SINPEN 2016 Constanța, afiliat la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Sindicaliștii cer și eliminarea discriminărilor salariale, prin aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională, începând din luna octombrie. Aceștia avertizează că, dacă în urma acestor acțiuni nu vor fi luate măsuri, vor lua în calcul blocarea activitații penitenciarelor.
Salariul de 10.000 de lei pe lună + chirie 5.000 de lei
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în contextul protestelor angajaţilor din penitenciare, că este convins că nu toţi sindicaliştii din sistem au aceleaşi nemulţumiri şi a enumerat beneficiile de care se bucură unii funcţionari, subliniind că „e în firea omului să vrea cât mai mult”. „Eu nu cred că toţi sindicaliştii din penitenciare au acelaşi nemulţumiri. Este o zonă a dânşilor. Azi când vorbim avem directori de penitenciare numiţi în baza statutului legii încă în vigoare fără durata mandatului. Adică el dă concurs şi este director până iese la pensie. Ceea ce nu e corect. În România nu avem mandate pe viaţă. Trebuie să vină vremea evaluării, să dai speranţă şi loc şi altora. Eu am propus ca să nu fie pe toată viaţa profesională, să aibă două mandate. Mandat de patru ani cu posibilitatea unui nou mandat. Ei sunt nemulţumiţi de asta”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la România TV.
Acesta a mai dat exemplu de beneficiile de care se bucură unele categorii de angajaţi ai penitenciarelor: „Funcţionarii cu statut special din penitenciare au dreptul la o chirie care echivalează cu cel mult 50% din ventul net lunar. (…) Dacă are unul salariul de 10.000 de lei pe lună, lui îi dai pentru chirie 5.000 de lei, dublu ca la un magistrat. (…) Vă mai dau un exemplu care mi se pare nefiresc. Funcţionarii din penitenciare au dreptul la chirie, locuinţă de serviciu. Spune legea care e în vigoare că-şi păstrează dreptul de locuinţă şi după încetarea raportului de serviciu. Sunt nişte condiţii acolo, 15 ani vechime şi alte cerinţe, Atenţie, în cazul decesului titularului, soţul sau soţia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii. Aţi mai văzut dvs pe vreo categorie socioprofesionale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică, să-i dai un apartament de serviciu şi să-l ţină urmaşilor(…) E în firea omului să vrea cât mai mult”.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )