Două sondaje, același rezultat: PSD pe toboganul procentelor !

Ieri, pe piața informațiilor au fost lansate două sondaje.

Primul este al Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS și a  a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 6 februarie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcție de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

Pro România – principalul beneficiar al problemelor social democraților

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 32%, urmat la distanță de PNL cu 22%, urmate de ALDE și Pro România cu câte 9% și USR cu 8%. Urmează un pluton de partide cu cifre egale UDMR, PMP și PLUS cu câte 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral.

PSD este,  în continuare, în scădere. În aprilie era la 39%, în iunie la 37%, în septembrie tot la 37%. În noiembrie a alunecat la 33%, iar acum este la 32%.

Cu 22% în preferințele electoratului, PNL se consacră ca principala alternativă la PSD, dar totuși la o distanță încă apreciabilă față de acest partid. În mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. În noiembrie PNL a căzut la pragul psihologic de 20 la sută, iar acum a ajuns la 22 %

ALDE staționează la 9% și se consolidează. În  mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9 la sută, cotă menținută în studiul din noiembrie 2018 și confirmată din nou și în prezenta cercetare.

Și Pro România s-a consolidat. Își menține scorul de 9 la sută și pare a fi principalul beneficiar al problemelor cu care se confruntă PSD. Dacă în aprilie 2018 partidul abia înființat era cotat cu 3%, în iunie a atins pragul de 5% iar în septembrie a urcat la 6% pentru ca în ultimul studiu din 2018 să atingă 9%.

USR-ul și PLUS au fost cotate separat, pentru la  momentul formării Alinanței  2020 (USR+PLUS) cercetarea CURS era în plină desfășurar. Potrivit prezentului studiu USR-ul înregistrează 8%, în timp ce PLUS-ul abia atinge pragul electoral.

PMP-ul se menține la 5 la sută, în timp ce principalul partid al minorității maghiare din România își confirmă din nou forța electorală

De menționat că procentele sunt din rândul celor 67% care au precizat o opțiune.

Liberalii ocupă poziția secundă  

Potrivit sondajului realizat lunar de IMAS la comanda USR și obținut de G4Media.ro., PSD a scăzut in sondaje si a ajuns la un minim istoric.  Potrivit acestuia, partidul condus de Liviu Dragnea a ajuns în ianuarie la 24,5%. Studiul a urmărit preferințele electorale ale românilor la alegerile europarlamentare și parlamentare.

Astfel, potrivit sondajul IMAS, clasamentul electoral, la alegerile europarlamentare, în luna ianuarie, a fost următorul: PSD – 24,5%;  PNL – 23,3%; USR – 13,2%; ALDE – 12,8% ; Pro România – 9,1%; PLUS – 7,4%; UDMR – 5,7%; PMP – 2,5%; Alt partid – 1,5%.

În ceea ce privește intențiile de vot în cazul alegerilor parlamentare, clasamentul se păstrează, dar se poate observa o ușoară modificare a scorurilor pe care le-ar obține partidele: PSD – 25,3%;  PNL – 22,1%;  ALDE – 13,4%; USR – 11%;  PLUS – 8,8%;  Pro România – 8,1%; UDMR – 4,4%;  PMP – 3,8%; Alt partid – 3,2%.

Chiar dacă cifrele celor două sondaje diferă, un lucru este cert PSD, partid care a câștigat alegerile din 2016 cu 40%,  este în cădere liberă, și, culmea , nu din cauza opoziție, ci pare-se datorită prestației guvernamentale și a calității personalităților din fruntea partidului și a guvernului.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )