Donald Trump- singurul președinte pus sub acuzare de două ori într-un mandat!

„Incitare la insurecţie” în cursul asaltului partizanilor săi asupra Capitoliului

Camera Reprezentanţilor a votat punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, pentru „incitare la insurecţie” în cursul asaltului partizanilor săi asupra Capitoliului la 6 ianuarie. Votul asupra acestui „impeachment” face din Donald Trump primul preşedinte din istoria SUA care a fost supus de două ori unei proceduri de destituire și a primit vot nefavorabil.

Cel puțin 10 republicani au votat împotriva sa. 232 de voturi au fost pentru punerea sa sub acuzare, în timp ce 197 au votat împotrivă. Votul pentru punerea sub acuzare era previzibil, pentru că democrații dețin majoritatea în Camera Reprezentanților.

După cum prevede Constituţia, Congresul îl poate revoca pe preşedinte (sau vicepreşedinte, judecătorii federali etc.) în cazurile de „trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.

Procedura are loc în două etape.  În primul rând, Camera Reprezentanţilor votează, cu majoritate simplă (435 de membri) , articole de punere sub acuzare care detaliază acuzaţiile împotriva preşedintelui. Rezoluţia care a fost dezbătută miercuri a inclus o singură acuzaţie – „incitare la insurecţie” – şi a fost motivată de discursurile aprinse făcute de Donald Trump înainte de asaltul susţinătorilor săi la Capitoliu pe 6 ianuarie.

Apoi, depinde de Senat să organizeze procesul celui acuzat. La finalul dezbaterilor, cei 100 de senatori (50 democraţi şi 50 republicani) votează. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l condamna, caz în care destituirea este automată şi fără apel. În caz contrar, preşedintele este achitat.

Procesul său nu va începe înainte de 19 ianuarie, cel mai devreme, adică ultima zi a mandatului său, au declarat miercuri oficiali aleşi republicani, presaţi de democraţi să accelereze data.  Constituţia nu specifică modul de operare după ce acuzatul şi-a încheiat mandatul.

În decembrie 2019, Donald Trump a fost deja pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor pentru „abuz de putere” şi „împiedicarea bunei funcţionări a Congresului”. El a fost acuzat că a cerut Ucrainei să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, Joe Biden, în schimbul deblocării unui ajutor militar crucial pentru această ţară aflată în război.  Senatul, cu majoritate republicană, l-a achitat pe 5 februarie 2020 după două săptămâni de proces.

Trei procese prezidenţiale au avut loc în istoria americană, dar toate s-au încheiat cu o achitare.  Democratul Andrew Johnson a fost pus sub acuzare în 1868 în urma demiterii unuia dintre miniştrii săi.  În 1998, preşedintele democrat Bill Clinton a fost trimis în judecată pentru „mărturie mincinoasă” în legătură cu aventura sa cu Monica Lewinsky, stagiară la Casa Albă. Republicanul Richard Nixon, în 1974, a preferat să demisioneze pentru a evita anumite acuzări de către Congres din cauza scandalului Watergate.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )