Dezinteres total față de educație. Doar 34 din 70 de UAT-uri plătesc burse pentru elevi !

40 de primării  nu au primit notă de trecere

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a lansat joi, 24 ianuarie a.c. a treia ediție a studiului Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța, o analiză holistică, cantitativă și calitativă privind gradul și modul în care autoritățile locale își respectă obligațiile legale privind asigurarea accesului echitabil, gratuit și universal la educație pentru toți copii.

Cercetarea s-a bazat pe 8 indicatori, 7 dintre ei reprezentând obligațiile legale pe care autoritățile locale le au în raport cu sprijinirea actului educațional din teritoriu, iar ultimul a evaluat existența unor facilități suplimentare pentru elevi.  Conform  rezultatele cercetării, 40 dintre UAT-urile chestionate nu au reușit  să obțină ”nota de trecere”. Față de anul trecut, numărul a scăzut cu 13 UAT-uri, dar , în opinia AEC, situația continuă să  prezinte consecințele tragice ale dezinteresului acordat educației de către autoritățile locale.

Realizarea studiului a atras atenția și asupra lipsei de transparență în ceea ce privește informațiile de interes public și accesul la acestea. În cazul a 13 UAT-uri, nici până în ziua de astăzi nu au fost trimise răspunsurile la solicitarea adresată acestora, prin intermediul pârghiei legale prevăzute de Legea 544/2001, în vara anului 2018. Totodată, din cauza lipsei comunicării, AEC a acționat în vara anului trecut 20 de UAT-uri din județ, dar din pricina amânării pronunțării instanței, studiul a fost lansat  fără 13 dintre răspunsuri.

Primăria Constanța – repetentă la transparența privind sprijinirea actului educațional

Așa după cum au precizat reprezentanții AEC, un caz aparte îl reprezintă municipiul Constanța, funcționarii publici înțelegând că transparența este facultativă în ceea ce privește actul decizional. În fapt, răspunsul trimis Asociație  a fost lacunar, furnizând  informații doar asupra unor indicatori evaluați. În ciuda repetatelor telefoane și mail-uri transmise, administrația publică locală a municipiului a refuzat comunicarea. Urmarea?  AEC a  analizat strict informațiile puse la dispoziție în răspunsul oficial. Astfel, evaluarea indicatorilor a rezultat un punctaj de 3,9 pentru Municipiul Constanța, sub ”nota de trecere”.

”Ne dorim ca studiul realizat de noi să reprezinte un fundament pentru viitoarele demersuri, el furnizându-ne informațiile de care avem nevoie pentru a concentra eforturile în mod corespunzător. De asemenea, sperăm ca autoritățile locale să constate gravitatea dezinteresului față de educație și să se aplece cu o atenție sporită asupra asigurării accesului liber la educație în anul școlar ce urmează. În perioada ce urmează, AEC va întreprinde demersuri pentru determinarea autorităților locale din județ să asigure burse, informațiile obținute de către noi arătând că doar 34 dintre cele 70 de UAT-uri din județ au adoptat hotărâri de consiliu local în acest sens. Astfel, Asociația Elevilor din Constanța va monitoriza atent evoluția autorităților în ceea ce privește asigurarea de măsuri reale pentru facilitarea accesului echitabil, gratuit și universal la educație pentru toți copii și va continua demersurile pentru remedierea problemelor.”, a declarat   Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )