D’ale Făgădăului. Primarul Constanței calcă în picioare PSD-iste Poarta Cetății Tomis

Astăzi, în ședința Consiliului Local Municipal, la punctul 65 de pe ordinea de zi,  va intra la vot un proiect de  hotărâre inițiat de Decebal Făgădău  primarul PSD-ist al Constanței. “Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu – construire imobil S+D+P+5-6E- locuire colectivă cu comerț la D+P, str. Mircea cel Bătrân nr.47A. investitor Black Waters SA” – așa scrie la punctul cu pricina inițiativei Făgădăului.  Inițiativă cel puțin ciudată, ca să nu îi spunem altcumva, în condițiile în care această hotărâre a fost respinsă de cel puțin două ori, până la acest moment. Motivul? Pe locația respectivă se află un sit arheologic de o valoare uriașă, respectiv Poarta Mare a Cetății Tomis. Să nu credeți cumva că Făgădău a dat înapoi din motive de conștiință civică sau te miri ce remușcări de patriotism local. Nici pomeneală. A funcționat doar presiunea civică.

Edilul care minte de-ngheață…sit-ul  

Trebuie recunoscut că, după  ședința din 27 septembrie, dată la care  pe ordinea de zi, la punctul 47, se afla același proiect de hotărâre ( inițiat de același personaj) Făgădău a promis, cu mâna pe inima-i pesedistă,  că va  va proteja sit-ul. Mai mult decât atât, primarul a dat asigurări, publice,  că proiectul de hotărâre  nu va mai apărea.

Uite că a apărut!  Astfel spus Decebal Făgădău a mințit de-ngheață sit-ul arheologic. A mințit cu nerușinare. Cu aceeași nerușinare a reintrodus proiectul pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.  Cu aceiași insolență, în spatele proiectul de la poziția 65 a fost anexată aceiași documentație de la momentul poziție 47! Documentație care conduce la o singură concluzie: proiectul de hotărâre nu poate fi aprobat! Ba, mai mult dat chiar nici nu trebuia pus pe ordinea de zi. Nici la ședința din data de 27 septembrie, nici la cea de astăzi. Motivele ? Sunt evidente și le prezentăm mai jos.

Certificat de urbanism expirat, raport de urbanism nefavorabil !

Primul motiv ține de certificatul de urbanism al lucrării. Conform legii, acest act are perioada de valabilitate de 24 de luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă 12 luni. In total trei ani. Certificatul de urbanism pentru măgăoia ce urmează  a fi construită pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A  a fost eliberat în data de 26.08.2015. Trei ani au trecut în data de 26.08.2018. Adică anterior ambelor ședințe. Presupunând , totuși, că a fost eliberat alt act, nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a fost menționat măcar în anexele ședinței de astăzi, 31 octombrie 2018. Acolo unde, în expunerea de motive, semnată de Făgădău, se face vorbire de certificatul emis acum trei ani, adică pe 26 august 2015.

Cel de-al doilea are legătură cu raportul comisie numărul 2 a Consiliului Local Municipal. Comisia care are, printre altele, atribuțiuni legate de urbanism, dar și de conservare a monumentelor istorice. Cert este că în data de 27.08.2018 comisia, sub semnătura președintelui Secil Givan Cantaragiu, dă aviz NEFAVORABIL  construcției. Presupunând, totuși, că, de la acel moment până astăzi, a avut loc vreo altă întrunire a acestei comisii și s-a dat altă rezoluție, de ce oare în anexele proiectului de la poziția 65 este trecut tot cel din august?

Arhitecții, urbaniștii,  directorii de muzee, vecinii și…viceprimarul nu-și dau acordul pentru construcția măgăoaiei

Cea de-a treia motivație este oferită de Direcția de urbanism din cadrul Primăriei Constanța. În referatul numărul 130504/06.08.2018 , act din care aflăm și că proprietara terenului , Ana Rodica Stăiculescu, a făcut cinci solicitări, se specifică, negru pe alb , că certificatul de urbanism a fost prelungit până la data de 26.08.2018(!!!).Tot aici se precizează că, în urma consultării desfășurată în perioada 26.06.2018-10.07.2018, MAREA MAJORITATE ÎȘI EXPRIMĂ DEZACORDUL. Trebuie menționat că pentru consultare au fost notificați: proprietarii parcelelor învecinate, asociația de proprietari bloc MK2, ordinul arhitecților, registrul urbaniștilor, Muzeul de Artă, direcția județeană pentru Cultură, Muzeul de Istorie Națională și Arhitectură. Dintre concluziile direcției, toate în defavoarea monstruozității ce se dorește a fi construită, cităm una: realizare investiției nu răspunde  interesului public de a proteja și a pune în valoare monumentul istoric Poarta nord-est ( principală) a zidului de incintă al Cetății Tomis și, mai mult decât atât, reduce posibilitatea conservării și punerii în valoare a monumentului”. Direcția din cadrul Primărie Constanța vine și cu recomandări precum un schimb de terenuri între administrația locală și Ana Rodica Stăiculescu. Mai apoi, se recomandă  un concurs  de soluții pentru conservarea și punerea în valoare a monumentului  istoric grupa A prin amenajarea unui parc arheologic. Din nefericire, Decebal Făgădău nu a ținut cont de aceste recomandări și a preferat să repună proiectul pe ordinea de zi. Precizăm că referatul menționat mai sus apare atât în anexele ședinței  din septembrie cât și în cele ale ședinței de astăzi. Și dacă s-ar fi modificat ceva ….

Ultimul, dar nu cel din urmă, motiv este oferit de avizul arhitectului șef al Constanței. Concret, în avizul cu  numărul 126813/06.08.2018 se precizează: “deși din punct de vedere legal documentația are toate avizele, se consideră că nu este oportună avizarea favorabilă a planului de urbanism prezentat, întrucât nu respectă art. 13 , lit. d din legea 350/ 2001: Principalele obiective ale activității de urbanism sunt următoarele: protejarea și punerea în valoare  a patrimoniului cultural construit și natural”. Mai  mult decât atât  ce oare ar fi trebuit scris , astfel încât Făgădăul din fruntea primărie să priceapă că locul acelei construcții nu este acolo? Nu avem habar, dar știm sigur că nu a fost convins nici de semnăturile aflate pe punctul de vedere exprimat de serviciul de strategii și planificare. Adică de semnăturile unor arhitecți de renume precum Mihai Isacov sau Radu Ștefan Cornescu, de cea a Doinei Pauleanu și nici măcar de cea a lui …Costin Ioan Răsăuțeanu. Nimeni altul decât viceprimarul Constanței.

În loc de concluzii. Neavizate urbanistic !

Cele descrise mai sus sunt precum scenele de teatru absurd. Păi doar pe acolo, în ciuda evidențelor, un  personaj le face pe toate de-a-ndoaselea, fără o logică elementară. Să fie oare marcat Făgădău de lecturile din Kafka sau Eugen Ionescu?  Atât de marcat încât, în ciuda  semnalelor nefavorabile trase de toți factorii abilitați în această problemă, să o țină gaia–mațu  cu Planul Urbanistic de Detaliu pentru Black Waters SA? Cică nu, motivația fiind mult mai prozaică! Prozaică precum o înțelegere pesedistă, cum ar zice o anume gură a târgului. Cea care susține că  Daniel Constantin Moraru, personajul aflat în spatele Black Waters (Anca Paulina Stamate și George Sburlan fiind doar fațada unei societăți cu acțiuni la purtător)  și cel care  deţine, printre altele, baza portuară de la Midia ( sâc!), prin Midia Internaţional SRL, presează un pesedist de vază să-l preseze pe primarul Constanței astfel încât să obțină ce își dorește. Adică o măgăoiae trântită peste Poarta Cetății Tomis! Cum noi nu plecăm urechea la astfel de zvonuri, ca de altfel nici la cele referitoare la un parandărăt prin te miri cine și cu  te miri cine, rămânem la părerea că Făgădăul din fruntea primăriei este doar un personaj din  Kafka…. Fără avizul de urbanism aferent absurdului situației!

Măriuca ANDRONE

 

 

 

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )