Ovidiu Cupșa: „Pot fi unul dintre potențialii candidați la Primăria Constanța”!

… dar: “Niciodată nu voi candida împotriva persoanei desemnate de PNL Constanța”

Este liberal până în măduva oaselor politice. Este înscris în PNL Constanța încă de la înființarea organizației. Conducerile acesteia s-au schimbat, s-au înlocuit, s-au primenit și chiar dacă nu a fost mereu în “cercul” lor, Ovidiu Cupșa a rămas soldat credincios al acestui partid. Și așa va rămâne, indiferent de situație. De la el, cel mai îndreptățit din punctul nostru de vedere, am vrut să obținem câteva răspunsuri legate de candidatura liberală pentru Primăria Constanța, și nu numai.

Știu că ați fost, în permanență, un susținător al lui Ludovic Orban. Chiar și atunci când unii colegi de partid l-au marginalizat. În opinia dumneavoastră, asumarea guvernării de Cabinetul Orban a fost o soluție bună, în condițiile în care ce a preluat nu pare a fi ceea ce a așteptat?

– Cred că este un act de mare curaj asumat de premierul Ludovic Orban. Este un act de mare curaj asumat de președintele României – Klaus Johannis, cel care susține acest guvern și, nu în ultimul rând, este primul pas spre modernizarea României. Spun asta pentru că, de-a lungul istoriei, Partidul Național Liberal, al doilea partid ca vechime după Partidul Conservator la nivel European, a modernizat România. Și este, din nou, momentul ca, după 30 de ani de la Revoluție, PNL să modernizeze România.

-Ce-i lipsește organizației PNL Constanța să fie ce-a fost și mai mult decât atât, concret: să fie o forță la nivelul politicii și administrației locale?

-Personal, consider că PNL Constanța este deja o forță. O organizație care, la momentul de față, are 29 de primari, o organizație care a demonstrat, prin oamenii pe care i-a pus în administrația publică locală – la nivel de primar și consilieri – că știe să facă treabă, că știe ce este de făcut pentru oameni în aceste localități. De cealaltă parte, cea mai mare problemă pe care o are PNL Constanța, la acest moment, este faptul că nu are mobilizat tot activul de partid. Există mulți membri, chiar dintre fondatori, membri de zeci de ani în acest partid, care în acest moment nu sunt mobilizați. După părerea mea, conducerea legitimă a organizației are datoria, are rolul de a aduna toți liberalii din municipiul și din județul Constanța și de a crea “armata” liberală. Adică acel număr critic de activiști, care să ducă la diseminarea mesajului Partidului Național Liberal și la câștigarea alegerilor locale din 2020.

-Din punctul dumneavoastră de vedere, care trebuie să fie profilul candidatului PNL pentru Primăria Constanța?

-În primul rând, candidatura trebuie să aibă scopul de a administra Primăria Constanța, nu de a câștiga postul de primar. Mai direct spus, nu este atât de important să câștigi un mandat, cât este să ști ce să faci cu acest mandat. Plecând de la această premisă, în primul rând, candidatul PNL – cel care în mod cert va câștiga Primăria Constanța –   trebuie să fie un bun manager. Și spun asta pentru că, privită din afară, administrația publică poate părea extrem de simplă, dar, din interior, nu este așa. Te lovești de tot felul de prevederi legislative, de administrarea unor bugete, de modul în care prioritizezi problemele municipiului și multe altele. La acest moment, să candideze cineva doar din dorința de a candida este un lucru greșit din start. Pot spune chiar că este sortit eșecului. Am convingerea că PNL Constanța are personalități care să se încadreze în acest profil. Liberali care vor, realmente, să administreze eficient Constanța și nu doresc să candideze doar de dragul înscrierii unei victorii în palmaresul politic.

-Insist asupra problemei legate de candidatul PNL pentru Primăria Constanța, pentru că organizația din care faceți parte nu l-a desemnat, încă. Este chiar așa de greu să nominalizezi un candidat, nu există oameni pregătiți pentru această bătălie?

-Nici vorbă de așa ceva și, sincer, chiar nu este o problemă. PNL Constanța are suficienți oameni valoroși pe care să îi scoată în această bătălie, dar, ce spuneam și anterior, trebuie să se realizeze și acea deschidere în urma căreia să fie mobilizați toți membrii de partid. Toți oamenii cu experiență acumulată de-a lungul timpului, în cei 30 de ani de activitate politică. Și asta pentru că, în condițiile în care nu-i unești pe toți și ai o rezervă puternică de cadre doar pe margine, riști să mergi cu frâna de mână trasă, în alegerile locale.

-Care sunt, în opinia dumneavoastră, problemele importante ale Constanței?

– Constanța are multe probleme. Două dintre ele au fost de dată recentă, în sensul că ai noștri concitadini au stat, două zile, în frig și fără apă caldă, iar apoi au mers pe jos, din cauza grevei șoferilor de la CT BUS. Nu minimalizez aceste chestiuni, dar, din punctul meu de vedere, principala problemă ține de faptul că, pentru municipiul nostru, timp de 30 de ani, s-a gândit micro. Adică mai mult despre administrarea problemelor existente, decât pentru găsirea unor soluții de dezvoltare durabilă care să pună Constanța, ca un municipiu important, pe harta României și pe harta Europei. Acolo unde trebuie, cu adevărat, să existe, fiind unul dintre marile orașe porturi ale Europei. Suntem pe harta României și pe harta Europei, geografic vorbind. Dar nu suntem sub aspectele legate de atragerea investitorilor, a infrastructurii, a urbanismului și a multor alte lucruri,   pentru că s-a gândit pe proiecte de la an, la an și nu pe proiecte multianuale. Efectiv, nu s-au fixat ținte. Urmarea? Acum suntem precum o urbe provincială! Și, cum este normal, de altfel, cetățenii se uită către partidele din opoziție, sperând ca acestea să așeze Constanța acolo unde îi este locul. Constănțenii așteaptă ca la alegerile locale, de care nu ne mai desparte mult timp, liberalii să vină cu oameni pregătiți, dar și cu soluții. Am convingerea că organizația PNL Constanța are și oameni și soluții.

-Puteți fi unul dinte ei? Concret, v-ați gândit la o candidatură pentru Primăria Constanța?

-Mă bate gândul să mă înscriu pentru candidatura la Primăria Constanța, dar niciodată nu voi candida împotriva persoanei desemnate de PNL Constanța. Dar, pentru că organizația nu are, la acest moment, candidat, nu exclud posibilitatea să mi-o asum. Asta în condițiile în care partidul dorește acest lucru și dacă rezultatele unui sondaj vor arăta că sunt bine poziționat în apetențele electoratului constănțean. Cred că pot fi unul dintre potențialii candidați la Primăria Municipiului Constanța și cred în înțelepciunea acestui partid, pe care îl cunosc de 30 de ani.  Partid care, într-o formă sau alta, întotdeauna înainte de alegerile locale, reușește să se unească, reușește să își mobilizeze toți membrii. Și, așa cum ați văzut, de la un ciclu electoral la altul, PNL Constanța a crescut. Iar acum este momentul ca Partidul Național Liberal să câștige Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța.

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )