Cum se împart banii la Consiliul Județean Constanța? 50% PSD, 40% PNL, 5% ALDE, 5% PMP!

Modul în care se împart banii în consiliile județene a fost, din totdeauna, un subiect aprins  de discuție. Nu puține au fost acuzațiile de politizare a acestei acțiuni, cum nu puține au fost negările  față de eventuale împărțiri în raport de apartenența politică a primarilor din județul respectiv. Altfel spus, cine are pâinea și cuțitul într-un consiliu județean ( majoritate ca și număr de consilieri dar și conducerea entității administrative) taie feliile cotelor defalcate, ținând cont de carnetul de partid al primarului unității administrativ teritoriale căreia urmează să îi fie alocați  banii. De aici, au ieșit o mulțime de scandaluri politico administrative și tot de aici s-au pus la cale o mulțime de trădări de partid.

Paralele ajung la  cele patru partide, după chipul și asemănarea lor! PSD și-a luat partea leului…

La acest moment, la Constanța , se pare că nu există probleme de acest gen.  Motivul? „În Consiliul Județean Constanța există un consens. Dacă vă uitați, vedeți că în marea lor majoritate proiectele de hotărâri  sunt votate de toți  consilieri, indiferent de coloratura lor politică.”, a declarat Gheorghe Donțu, consilier județean PSD. Ce să fi determinat o așa armonie? Ne explică tot Donțu: “Guvernăm onest la CJC. Paralele trebuie să ajungă la cele patru formațiuni politice, după chipul și asemănarea lor Banii se împart așa după cum este structura politică a Consiliul  Județean Constanța. Noi ne-am luat partea leului, adică 50% pentru primăriile PSD, că suntem 16 consilieri, 40% pentru PNL cu 15 consilieri și câte 5% la PMP și ALDE că au, fiecare, câte trei. Primarii lor   sunt cei mai mulțumiți . Au 5% și câte un primar. Ăștia sun boieri și de aceea nu o să vedeți gălăgie”.

Palaz, dacă nu există o gâlceavă o inventează

Este mai mult decât evident că primarul  PMP de la Castelu este fericit, iar cel de la Hârșova al ALDE este, cel puțin mulțumit. De ce nu ar fi,  în condițiile în care, aritmetic vorbind, dacă împărțim procentele PSD la numărul de primari, precum și pe cel al  PNL raportat la câți aleși locali are,   s-ar putea să ajungem la concluzia că social democrații și liberalii sunt chiar văduviți. Presupunem, totuși, că există și alte rațiuni… Căci rațiunea explicației dată de Donțu este strict politică și ține de compromisurile făcute de PSD pentru a avea majoritatea și președinția Consiliul Județean Constanța, bașca liniște și consens. Chestiuni  pe care le-a  obținut de altfel. Și care ar putea chiar să meargă mai bine, așa după cum a precizat consilierul PSD, Gheorghe Donțu. “Palaz ( nr. PMP-istul Claudiu Iorga Palaz , vicepreședinte CJC ), dacă nu există o gâlceavă o inventează. În Consiliul Județean Constanța totul este consensual și dacă Palaz nu ar râcâi…”, a declarat Donțu, precizând și că  “Palaz  face  doar gălăgie, altminteri  se păstrează în limitele mandatului”.

Măriuca ANDRONE

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )