Cristinel Dragomir se va implica total în alegerile locale: Într-o echipă care are nevoie de experiența mea sau independent!

În postura de simplu membru de partid, Cristinel Dragomir, fost secretar executiv al PSD Constanța și fost vicepreședinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a făcut o radiografie a rezultatului alegerilor prezidențiale, dar și aprecieri în privința viitorului PSD. Dragomir ne-a dezvăluit, în exclusivitate, și care va fi viitorul său în perspectiva alegerilor locale.

Desemnarea candidaților nu trebuie făcută pentru PSD, ci pentru populație!

– Cum arată rezultatul alegerilor prezidențiale din punctul de vedere al unui simplu membru de partid?

– Rezultatul este extraordinar de bun pentru Viorica Dăncilă, dar este o catastrofă pentru partid. Din punctul meu de vedere, nu exista o variantă mai proastă de a alege în interiorul PSD decât Viorica Dăncilă. Cea care, la momentul desemnării, era atacată din toate părțile, așa cum era și PSD, de altfel. În acest caz, partidul trebuia să își ia măsuri de siguranță. Ca să nu mai amintesc, așa cum am spus cu mult timp în urmă, Viorica Dăncilă nu trebuia să fie premier. Nimic nu o califica pentru această funcție, așa cum nimic nu o califica pentru postura de candidat al PSD. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-și asume singură eșecul. Așa cum s-a întâmplat, și întregul Birou Permanent Național a demisionat.

– Cum s-a ajuns, totuși, la această situație? Adică la un candidat cu 37%, în interiorul granițelor, cel mai mic scor obținut de PSD la prezidențiale…

– Să nu uităm că PSD a fost demonizat pe toate căile. De cinci ani de zile, preocuparea fostului și actualului președinte, Klaus Werner Iohannis, a fost să distrugă PSD. Aceasta a fost agenda lui publică. Cât privește scorul din țară, cred că nu este nici al Vioricăi Dăncilă și nici al PSD. Este pur și simplu votul împotriva lui Klaus Iohannis. Un președinte care, practic, nu a dat nicio perspectivă României. Un președinte care nu a avut altă preocupare decât să-și asigure un al doilea mandat. Împotriva acestor realități au votat cei 37% dintre alegătorii din cel de-al doilea tur. Trebuie să precizez, totuși, o realitate: este prima campanie din care nu putem reține nimic. Din orice campanie, în orice țară civilizată, normală, democratică învățăm ceva, reținem ceva. Din punctul meu de vedere, au fost doi candidați anoști. Niciunul nu a venit cu vreo idee, cu vreun program. Niciunul nu a conturat vreo strategie de politică externă, politică internă sau cea legată de Uniunea Europeană.

Și, totuși, unul, în speță Klaus Iohannis, a câștigat…

– Da, pentru că în timpul campaniei s-a recurs la aceeași propagandă prin toate mijloacele media, pe toate rețelele de socializare. Cele prin intermediul cărora unii sunt Făt Frumos, iar ceilalți balaurul cu șapte capete. Imagine care nu a avut nimic în comun cu realitatea. Dar, dincolo de orice, există un mare adevăr: așa cum fotbalul se joacă pe goluri, politica se face pe voturi.

Presupun că oricine din PSD, ca de altfel din orice partid, cunoaște acest lucru. Atunci, de ce a fost desemnată Viorica Dăncilă drept candidat?

– Repet, a fost o alegere proastă. Pornind de aici, PSD trebuie să înțeleagă un lucru. Desemnarea candidaților nu mai trebuie făcută pentru membrii de partid sau pentru a fi satisfăcute orgolii de partid. Desemnarea candidaților trebuie făcută pentru toată populația României. Pentru că oamenii vin și votează. Dacă alegem conducerea partidului sau a organizațiilor, este altceva. Este o problemă internă, este democrație în partid și se alege așa cum vor membrii acestuia. Când se fac alegeri pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, trebuie să te gândești și să te adresezi dincolo de ușile Partidului Social Democrat.

– Se uită dincolo, dar înăuntru nu se găsesc oare candidați cu șanse, oameni de valoare care să reprezinte un partid într-o competiție electorală?

– Nu este doar problema PSD. Este a întregii clase politice. În tot spectrul politic românesc există o temere a oamenilor de valoare de a se lansa. Nu prea mai vin către niciun partid. Și asta pentru că a existat și, din nefericire persistă, tendința de a băga în mocirlă orice personaj. Prin acuzații aiuritoare, prin cuvinte urâte, prin afirmații mincinoase. Nu se mai ține cont de expertiza fiecăruia, de profesionalism, ca să nu mai vorbim de meritocrație, cea de care nu mai ține nimeni cont.

Mă întorc la partid și spun că PSD trebuie să își deschidă porțile și să înțeleagă că forța partidului o reprezintă oamenii în general și nu numai membrii de partid. Sincer, eu cred că s-a cam terminat și mitul acela cu cel mai bine organizat partid. Până la urmă valoarea grupului este dată valoarea individuală. Hai să vedem ce oameni de valoare au venit, în ultimii ani, în partid. Vom constata că nu mulți.

Foarte mulți dintre liderii locali nu au greșit

– Poate că acum, când la conducerea, fie și interimară, a partidului este Marcel Ciolacu, lucrurile se vor schimba…

– De fapt, ce trebuie să facă PSD este să deschidă ușile. Eu cred că trebuie să facă o invitație către toți cei care vor să vină să pună umărul la reconstrucția social-democrației în România. Trebuie să înțeleagă că e nevoie de oameni pregătiți, de oameni de valoare pentru că lumea, acum, își dorește altceva.

– Nu puține au fost vocile care au susținut că eșecul trebuie asumat și de liderii organizațiilor județene.

– Foarte mulți dintre liderii locali nu au greșit. Au intrat, însă, sub tirul mass-media și nu au reacționat bine, au fost tocați de o mașină rece de propagandă, care a întrecut orice măsură. Au susținut că nu au fost lăsați să comunice. Am văzut, însă, niște comunicatori, la televizor, venind cu aceleași sloganuri. Trebuie înțeles că oamenii evoluează. Oamenii au și alte valori. PSD trebuie să provoace discuții, dezbateri pe orice subiect și să arate că este bine pregătit.

Niște indivizi care, deunăzi, erau catastrofe, acum sunt premieri, vicepremieri

Pregătit sau nu, PSD este, la acest moment, în Opoziție și, ce îmi pare mai grav, stânga românească pare că nu se mai regăsește.

– Democrația înseamnă alternanță la putere și, dacă ne uităm de la Revoluție până acum, alternanța a existat și… nu este dureroasă. Dacă nu au putut să prezinte un candidat cu care să se mândrească, asta este.

Cât privește stânga, din punctul meu de vedere, trebuie să fie bazată pe solidaritate. Ne plângem că România este dezbinată, ne plângem că societatea românească este împărțită pe orice criteriu: de la buni la răi, de la deștepți la proști, de la tineri la bătrâni. Este o împărțire contondentă, artificial întreținută și, pornind de la solidaritate, trebuie făcute două-trei proiecte de țară, care să reprezinte stânga românească, aptă să atenueze, ca să nu spun să înlăture total această dezbinare. Și, nu în ultimul rând, să prezinte direcții și soluții pentru problemele reale ale țării.

– Dacă partidele, de stânga sau de dreapta, nu au venit cu soluții reale, poate rezolvă societatea civilă…

– În primul rând, vreau să precizez că, din nefericire, în România nu mai ține nimeni cont de doctrine. Am avut guverne liberale care au implementat măsuri de stânga, precum și guverne social-democrate, precum cabinetul Ponta, care au recurs la măsuri liberale.

Ajung și la societatea civilă, cea în numele căreia vorbește te miri cine. Nu, domnilor, societatea civilă suntem noi toți! Și noi toți trebuie să înțelegem că avem niște repere. Academia Română, oameni de valoare, specialiștii pe domenii… Să se întâlnească și să dezbată și să ne spună ce este de făcut, care sunt prioritățile reale.

În țara aceasta avem nevoie de specialiști. Uitați ce avem acum. Niște indivizi care, deunăzi, erau catastrofe, acum sunt premieri, vicepremieri. Nu se poate să reformezi Justiția tot cu Predoiu! Cum, la fel de bine, nu se poate să fii nu știu cine de la PSD și să ajungi ministru la Transporturi, așa cum a ajuns Cuc.

Credeți că acum, după ce și-a mai asigurat un mandat la Cotroceni și a reiterat că va fi președintele tuturor românilor, Iohannis va mai fi în război cu PSD?

– Da. La cinci minute după anunțarea exit poll, Iohannis a avut grijă să precizeze că nu are ceva cu alegătorii PSD ci cu PSD. Este tot o declarație de război. Să aibă grijă, totuși, președintele: nu există o pușcă cu ajutorul căreia să omoare un partid! Dacă vrem partid în afara legii, avem legi care se aplică și respectivul partid este scos în afara legii.

Foarte multe dezbateri pentru binele comunității

– Nu va fi omorât de președinte, dar PSD pare că se ucide din interior. Cum se poate salva?

– În primul rând, PSD trebuie să devină un partid mai disciplinat și să-și refacă forța. Trebuie să își aleagă o nouă conducere. Formată din figuri noi. Și de la nivel central, dar și de la cel local. Și există. Sunt membri de partid, aleși locali, președinți de consilii județene, primari. Oameni pe care îi recomandă competențele de la nivel local. Oameni care trebuie promovați, nu dați afară, așa cum s-a întâmplat cu primarul din Bacău. Că nu este partidul lui Dăncilă, cum nu este nici partidul lui Ciolacu. Și, nu în ultimul rând, PSD trebuie să deschidă ușile larg. Să vadă lumea că nu e niciun bau-bau în interior. Trebuie să arătăm cine suntem, ce ne preocupă, iar oamenii să vină cu idei. Poate dintre cele zece cu care vin, trei măcar sunt bune și le ducem până la capăt. Trebuie să comunicăm și să dialogăm. Dacă nu există dialog va fi foarte rău pentru PSD. Din punctul meu de vedere, pe termen scurt, PSD trebuie să se redefinească. Trebuie să se așeze pentru că la ora actuală este în bătaia vântului.

– Cristinel Dragomir unde se află în perspectiva alegerilor locale?

– Alegerile locale atrag oameni de valoare și nu puține intrări spectaculoase în politică se fac înaintea acestora. Vom asista la implicarea unor oameni de bună factură și a oamenilor cu experiență. De exemplu, eu mă consider un om cu experiență și, dacă până acum, am așteptat să fiu chemat, acum vreau să mă implic total. Acolo unde este nevoie de mine. Într-o echipă care are nevoie de experiența mea sau, cine știe, independent. Am încredere că oamenii pregătiți, oamenii competenți și oamenii de bine, pe scurt cei care doresc binele comunități, se vor mobiliza și vom avea o cu totul și cu totul altă perspectivă la alegerile locale. În sensul că vom avea foarte multe dezbateri pentru binele comunității și vom avea de unde alege.

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )