Creşterea preţurilor la carburanţi provoacă proteste, după proteste

Bulgarii blochează punctele de trecere a frontierelor   

Mii de bulgari au blocat duminică drumurile principale şi punctele de trecere a frontierei între Bulgaria şi Turcia, şi între Bulgaria şi Grecia, pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor la carburanţi, într-un context de nemulţumire faţă de nivelul scăzut de trai în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, relatează AFP şi BTA. Protestatarii au blocat traficul timp de câteva ore pe autostrăzile Trakia şi Hemus înainte de a fi dispersaţi de jandarmi, a anunţat postul public de radio BNR, a doua zi după o mişcare similară în Franţa.

Protestatarii au blocat de asemenea autostrada Maritsa care duce la posturile de frontieră Kapitan Andreevo şi Lesovo, la graniţa cu Turcia. Momente tensionate au avut loc atunci când demonstranţii au reuşit să rupă cordonul de jandarmi încercând să oprească blocada.

Protestatarii au blocat accesul la punctul de trecere a frontierei de la Kulata (sud-vest) cu Grecia. Circa 2.000 de jandarmi şi poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a menţine ordinea.

Duminică au fost organizate mitinguri şi în marile oraşe, în timp ce altele sunt  prevăzute să aibă loc luni.La Sofia, zeci de protestatari au blocat circulaţia pe principalele bulevarde şi au scandat „Mafia!” şi „demisia!”.

Protestele organizate în week-end împotriva creşterii preţurilor la combustibili şi creşterea prevăzută a taxei pentru vehiculele vechi au început în urmă cu trei săptămâni, însă au luat amploare, protestatarii denunţând de asemenea nivelul scăzut de trai în Bulgaria, unde puterea de cumpărare atinge abia jumătate din media UE.

409  francezi răniți.  ‘Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuţit’

Peste 400 de persoane au fost rănite, dintre care 14 grav, la diverse blocaje organizate începând de sâmbătă dimineaţa de către ”veste galbene”, a anunţat duminică la RTL ministrul francez de Interne Christophe Castaner, relatează AFP.  Acest nou bilanţ include ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică ”agitată în anumite locuri”, a precizat el. Incidentul cel mai grav a avut loc sâmbătă, când o femeie a fost răsturnată de o automobilistă în Savoia, la un baraj. Aproximativ 3.500 de persoane au rămas mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, ”în 87 de locuri”. În aproximativ 150 de locuri, manifestanţi au îndemnat la reluarea protestelor duminică, a anunţat ministrul. Forţele de ordine au reţinut în total 282 de persoane – dintre care 73 în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică – ceea ce a condus la 157 de plasări în arest preventiv. ”Câteva zeci de mii” de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi sâmbătă.

Potrivit lui Castaner, 409 persoane au fost rănite – dintre care 14 grav. ”28 de poliţişti, jandarmi, motociclişti şi pompieri au fost răniţi, iar unii grav”, a adăugat el.

”Această noapte (de sâmbătă spre duminică) a fost agitată. Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuţit”, a detaliat ministrul. ”Au existat încăierări între «veste galbene». A fost mult alcool în unele locuri, iar asta a provocat aceste comportamente idioate care pot să împingă la violenţă, iar asta este inacceptabil”, a deplâns ministrul de Interne.

Revenind asupra morţii unei femei în vârstă de 63 de ani, sâmbătă dimineaţa, care participa la o manifestaţie ”nedeclarată”, el a amintit că Guvernul le-a cerut organizatorilor să declare adunările, pentru ca acestea să poată să fie securizate. ”Cei care pretind că organizează şi care, în realitate, vor să dezorganizeze ţara nu vor să respecte democraţia, trebuie să-şi asume responsabilitatea”, a declarat el.

Iniţiatori ai acestei manifestări a nemulţumirii, membri ai societăţii civile s-au mobilizat împotriva scumpirii preţurilor carburanţilor, după care motivele de nemulţumire s-au extins la o denunţare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare. Acţiunile lor au cuprins toată Franţa, ceea ce reprezintă un succes al mişcării, lansată pe reţele de socializare şi organizată în afara partidelor politice şi sindicatelor.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )