Costel-Aurelian Dumitrașcu, candidat PMP la Primăria Năvodari: “Ne dorim să punem în aplicare exact viziunea colectivă a năvodărenilor”

După un mandat de consilier local în opoziție, Costel-Aurelian Dumitrașcu vrea să candideze la funcția de primar al orașului Năvodari, postură din care dorește să facă multe lucruri benefice pentru comunitate. Și nu oricum, ci cu o viziune nouă!

Patru piloni esențiali pentru năvodăreni: Sănătate, Educație, Infrastructură și Transparență.

– Cu fiecare ocazie, repetați că dumneavoastră veniți cu o nouă viziune pentru Năvodari. Concret, ce înseamnă acest lucru?

– Mă refer la faptul că prioritățile administrației locale trebuie să fie, înainte de orice,  prioritățile năvodărenilor. Noi nu vom stabili prioritățile în numele locuitorilor ci doar am împărțit nevoile în patru piloni esențiali: Sănătate, Educație, Infrastructură și Transparență. Pentru fiecare pilon locuitorii orașului trebuie să stabilească prioritățile, nu noi! Ne dorim să punem în aplicare exact viziunea colectivă a năvodărenilor.

– Dacă vorbim de Sănătate, ce se mai poate dori în condițiile în care nu peste mult timp veți avea un spital cu multe secții și Unitate de Primiri Urgențe?

– Spitalul mult dorit la Năvodari va putea funcționa încă din acest an, urmând ca în perioada următoare să se reia concursurile și procedurile de angajare a personalului. Această realizare a fost posibilă datorită tuturor partidelor ce au reprezentanți atât în Consiliul Local Năvodari, cât și în Consiliul Județean Constanța, importanța acestui spital fiind înțeleasă și susținută de toți.

Pe lângă deschiderea acestui spital consider că administrația locală ar trebui să susțină înființarea cabinetelor de specialitate la cât mai multe specializări care nu au secții în spital, cu prioritate cele care lucrează cu CAS pentru ca năvodărenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze în Constanța pentru diferite controale.

Mai multe locuri în creșe și grădinițe, specializări noi la liceu

-În domeniul Educației ce poate face administrația locală condusă de Costel-Aurelian Dumitrașcu?

– Sunt multe lucruri lucruri pe care doresc să le schimb. În primul rând, învățământul trebuie să fie gratuit în adevăratul sens al cuvântului. Fără excepție! Bugetul local trebuie să suporte toate costurile privind cheltuielile unităților de învățământ cu utilitățile și reparațiile anuale, inclusiv bursele elevilor.

În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil are acces la educație, indiferent că vorbim de creșă, grădiniță, școală generală sau liceu. În momentul de față capacitatea creșei este de doar 80 de locuri, având doar anul acesta 60 de cereri neonorate, 60 de copii care nu au acces la educație!

Am venit cu un proiect în acest sens, pentru extinderea clădirii unde își desfășoară activitatea în momentul de față creșa, proiect care ar rezolva pe termen scurt problema locurilor. Tot cu un proiect asemănător am venit și pentru extinderea uneia dintre cele trei grădinițe de stat din oraș, asta pentru că în prezent clasele sunt surpa-aglomerate.  Abia după ce se finalizează proiectul pe fonduri europene privind noua școală din oraș vom putea rezolva complet problema locurilor de la creșă și grădinițe, deoarece clădirea unde își desfășoară activitatea în momentul de față școala „Tudor Arghezi” se va elibera și voi susține deschiderea unei noi creșe și grădinițe acolo.

–  În Năvodari sunt și elevi de liceu.  Pentru ei ce ați gândit, ca viitor primar ?

– Avem liceul „Lazăr Edeleanu” unde consider că avem nevoie atât de noi specializări, cât și de laboratoare. Eu aș aduce toți operatorii importanți la discuții privind forța de muncă necesară pe viitor și, în funcție de cerere, aș mai deschide o clasă de chimie industrială și chiar pentru industria gastronomică și a turismului, fiind nevoie de tineri capabili pe litoral atât în sezonul estival cât și în extra sezon. Pe lângă laboratoarele de chimie consider că ar fi nevoie și de un laborator de gastronomie unde viitorii bucătari să poată face practică.  Investind în copii, investim practic în viitorul nostru.

Rețelele de canalizare și gaze trebuie extinse, iar transportul local va fi realizat de o firmă a orașului

– Legat de infrastructură, ce probleme aveți cu utilitățile la Năvodari?

Nu avem probleme cu utilitățile, ci cu lipsa lor! Consider că nu este normal ca în anul 2020 să avem gospodării care sunt neracordate la sistemul de canalizare. Și nu vorbim de 2-3 case, ci de cartiere întregi. Hanul Piraților, Peninsula și zona de Nord a orașului sunt câteva exemple. Pentru mine este o prioritate să le oferim năvodărenilor confortul pe care îl merită. Rețeaua de canalizare trebuie extinsă cu întâietate, la fel și cea de gaze.

Tot la capitolul infrastructură aș vrea să subliniez problema străzilor neasfaltate unde încă nu avem rețea de canalizare sau de gaze. Acolo trebuie să punem piatră foarte bine tasată pentru ca oamenii să nu mai circule prin gropi și noroaie, dar să avem grijă să impunem limite de viteze pentru ca cei ce trec cu autovehiculele să nu ridice praful în gospodăriile celor din cartier.

Asfaltul se toarnă doar după ce există toate utilitățile în gospodării iar cablurile de la diferiți operatori îngropate. Pe lângă asfalt trebuie să avem grijă atât de amenajarea trotuarelor cu rampe pentru cărucioare, cât și de iluminatul public. În orașul Năvodari avem corpuri de iluminat public cu consum ridicat de energie electrică, corpuri ce îmi doresc să le înlocuim cu cele bazate pe tehnologia LED.

– Care este soluția pentru rezolvarea problemelor cu transportul public?

– Îmi doresc să se implementeze cât mai repede proiectul meu privind transportul public local, proiect prin care ar urma să avem microbuze care să circule doar pe raza orașului. Pe viitor am în plan să găsesc soluții pentru a înființa o firmă a orașului de transport public local și să achiziționăm pe fonduri externe minibuze pentru Năvodari, dar și trenulețe electrice pentru zona de litoral. Cât despre transportul public județean, singura soluție pentru un transport public civilizat este să aducem CT Bus până la Navodari! Iar asta înseamnă că trebuie să ne implicăm, nu doar să mimăm că aderăm la zona metropolitană.

Deși nu este un proiect ușor de realizat, în principal din cauza faptului că bugetul local nu poate suporta o astfel de investiție, avem nevoie de încă un pod peste canal, de la Legmas până la unitatea militară din Mamaia Sat. Orașul Năvodari este in continuă extindere, pe timp de vară turismul este în floare iar traficul auto devine un calvar. Un astfel de proiect ar fluidiza foarte mult traficul, făcându-se mai ușor legătura la autostradă. Acest proiect se poate realiza doar pe fonduri externe, fie ele județene, guvernamentale sau europene.

Să nu uităm de șoseaua de centură pentru comuna Lumina, cea care ar fi trebuit să fie realizată pe fonduri europene și care să ne ajute la decongestionarea traficului spre autostradă. Sunt hotărât să depun toate eforturile necesare pentru a se finaliza și această investiție iar alături de o echipă bine intenționată sunt sigur că vom găsi cea mai bună soluție pentru a atrage banii necesari.

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Elena 6 luni

  Este ceea ce dorim!

 • comment-avatar
  MASSIMO 6 luni

  Cata vrăjeală sa incapa și în tine … nu mai merg vânzările la altex? Vrei și tu sa mănânci ceva

 • Disqus ( )