Cod roșu în energie!

Dacă iarna va fi grea, cu multe zile geroase, ne așteaptă vremuri grele. Autoritățile recunosc că suntem la limită cu producția de energie electrică, din cauza investițiilor insuficiente. Ieri la prânz, peste 10% din cei peste 7000 de mw consumați au fost acoperiți din import. Noua centrală a Romgaz, de la Iernut, care ar fi trebuit să aducă în sistem câteva sute de MW suplimentari, de la începutul anului viitor, va fi gata cu o întârziere de cel puțin o jumătate de an.

Între timp, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a declanșat controale la producătorii de energie electrică pentru a vedea diferențele dintre puterea instalată și cea disponibilă și a stabili clar cât putem produce.

Producția de energie este influențată de condițiile meteo, dar și de piața certificatelor verzi necesare mai ales unităților care produc energie din cărbune.

Specialiștii în energie spun că, deși pe hârtie avem o producție posibilă de circa 20 de mii de mw, în realitate, capacitățile sunt de 12-13 mii.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )