Cine mama administrației locale și tata firmei de salubrizare se ocupă de trotuarele din Constanța, atunci când se transformă în patinoare?

În ultimele trei zile,  în Secția Ortopedie Traumatologie a   Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” au fost internate, de urgență, 21 de persoane. Motivul?  Fracturi din pricina alunecării pe gheață! Unul dintre cei 21 de pacienți puteam să fiu și eu, cum , la fel de bine, putea să fie orice alt constănțean, obligat din motive absolut obiective, să circule pe trotuarele municipiului. Eu am avut noroc. Nu pentru că ar fi binevoit cineva (când spun cineva mă refer la toate entitățile cu atribuțiuni în materie) să curețe trotuarele , spații aparținând domeniului public de altfel, ci doar pentru că ale mele UGG-uri au făcut față și ai mei mușchii ai picioarelor au acceptat stare de încordare.

Echilibristică pe străzile municipiului

Am fost duminică  și luni  în două zone ale Constanței. Bulevardul Soveja, porțiunea dintre sensul giratoriu din zona  Galeriilor și intersecția cu Bulevardul Lăpușneanu. Pe trotuarul din stânga pe sensul de mers menționat anterior. O adevărată aventură echilibristică. Am parcurs distanța pas cu pas, făcând mărunțele din buze. Recunosc, i-am bodogănit, în gând, pe toți. De la primar la cei de la Polaris bașca locatarii  blocurilor ce străjuiesc trotuarul cu pricina ghețușului.  Ba chiar am făcut-o, cu voce tare, în fața unui locatar, mai vârstnic,  care ieșea  pe ușa unui bloc din zonă. Răspunsul m-a liniștit: “Trotuarul  nu este al nostru, noi ne-am curățat drumul din fața scării. Că doar nu vrei să rașchetăm tot drumul . Nici nu avem cu. Și, dacă nu poți să mergi, pune-ți șosete peste încălțări. Uite așa, ca mine!”. După ce m-am uitat cu atenție la încălțămintea omului și am băgat de seamă șosetele cu dungi, trase peste ghete, am luat-o pâș –pâș către Tomis III. M-am reîntâlnit cu șosetele trase peste încălțări, a doua zi. De data aceasta pe trotuarul ce duce către sediul ENEL de pe strada Nicolae Iorga. Și nu în dreptul instituției cu pricina electricității , ci pe porțiunea ce duce către ENEL dinspre strada Lahovari.  Mai concret, după ce , cu chiu cu vai, am reușit să dau colțul după Lahovari. Am apucat să fac doi pași și am dat gheată în …șosetă cu o femei mai în vârstă care se chinuia , realmente, să înainteze pe gheața sticloasă. Nu o mai ajutau nici șosetele trase peste ghete și nu mai avea putere să mai facă vreun pas. Venea de la policlinica spitalului și locuia  “ colea pe Mihai Viteazu”. Copiii îi erau la muncă, iar nepoții la școală. Și ea, programată fiind la medic, a plecat pâș-pâș la policlinică.   Noroc că au trecut, pe lângă noi, patru adolescenți care s-au oferit să o ajute până acasă. Femeia a plecat către casă și eu către ENEL.  Făcând mărunțele din buze și bodogănindu-i  pe toți. De la primar la cei de la Polaris.

Ce înseamnă căi publice pentru Primărie și Polaris ?

M-am decis, astăzi, să nu mai fac mărunțele și nici să nu mai bodogănesc. Ci să întreb, cu voce tare, cine mama administrație locale și tata firmei de salubrizare se ocupă de trotuarele din Constanța, atunci când se transformă în patinoare?  Pe site-ul Primărie am dat de niște poze cu utilajele Polaris curățând partea carosabilă de zăpadă, precum și unele în care angajații firmei de salubrizare înlăturau zăpada cu …mătura. Am mai găsit și contractul din 2001 cu firma Polaris, acolo unde, la Capitolul I, articolul 3, punctual 4 , se specifică , la cerințe tehnice de bază:  curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcție a acestora pe timp de polei și  îngheț. Și dacă Polaris a câștigat licitația, este evident că are obligația de a respecta cerințele din caietul de sarcini. După știința noastră, contractual, cu toate belele lui, este în vigoare .

Am găsit și  pe site-ul Polaris că, printre atribuțiuni, au și  deszăpezirea și combaterea poleiului de pe căile publice prin:  curățarea zăpezii și a gheții; prevenirea și combaterea poleiului; încărcare, transport, descărcare zăpadă și gheață. Și dacă există vreun dubiu, trebuie să precizăm că aceste căi publice  sau drumuri publice, așa cum se mai numesc, aparțin autorității locale . Așa prevede  Ordonanța 43 din 28 august 1997, acolo unde, la Capitolul II , secțiunea I, articol 15, se precizează: Ampriza( zonă a  drumului public)  drumului este suprafaţa de teren ocupată de elementele constructive ale drumului: parte carosabilă, TROTUARE , piste pentru ciclişti, acostamente, şanţuri, rigole, taluzuri, şanţuri de gardă, ziduri de sprijin şi alte lucrări de artă.

Licitație pentru achiziționarea de… șosete

În aceste condiții este mai mult decât evident că entitatea  cu atribuțiuni, legale,  în privința înlăturării gheții de pe trotuare este Primăria Constanța, Polaris fiind doar o firmă care oferă niște servicii . Că ele sunt sau nu plătite la timp sau la valoarea prestației nu este treaba cetățenilor. Nici a domnului cu șosete dungate de pe Soveja, nici a mămăiței de pe Nicolae Iorga și nici a mea. Eu și cei doi, precum și alte mii de constănțeni îi cer primarului să îmi asigure trotuare pe care să putem circula în siguranță. Astfel încât să nu aglomerăm  secția de Ortopedie a   Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei”. Și dacă nu poate să facă ce este normal să ducă la bun sfârșit un primar, să recurgă al altceva. Eventual să achiziționeze, prin licitație, cât mai multe perechi de șosete. Pe care să le lase la îndemână, în containere speciale de la Polaris, așezate la colțurile străzilor transformate în patinoare.

PS

Știu că primarul va considera că este obligația constănțenilor să-și rezolve problema ghețușului de pe străzile din municipiu, eventual va trimite și “dulăii” din Poliția Locală  să le dea și niște amenzi în acest sens, dar, poate, înainte de orice mai meditează aspra noțiunii de domeniu public. Că doar nu plătește constănțeanul impozit pe …trotuare. Și , dincolo de orice, poate se gândește la vârstnicul de pe Soveja, la mamaia de pe Nicolae Iorga și chiar și la mine. Nu de altceva, dar peste doi ani nouă ne va cere votul !

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )