Cifrele pe care se va construi bugetul pentru 2021 sunt îngrijorătoare!

Creșterea economică estimata este de doar 4,3% si un deficit de 7%.

Bugetul de stat pe anul 2021 va fi construit pe o creștere economică de doar 4,3%, o inflație de 2,5% și un curs de 4,89 lei/euro, potrivit prognozei oficiale publicate de Comisia Naționale de Strategie și Prognoză. Instituția a publicat noul document care menţionează că pe aceste cifre se va construi bugetul. Câștigul salarial mediu net pentru 2021 este prognozat la 3.323 lei/lună.

PIB-ul nominal estimat se ridică la 1.116 miliarde lei. Dacă bugetul are prevăzut un deficit de 7%, cum au tot dat de înțeles atât ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cât și premierul Florin Cîțu, atunci deficitul va fi de peste 78 miliarde lei.

Pe lângă deficitul bugetar, cel mai îngrijorător aspect al previziunilor se referă la deficitul comercial. Aceste este prognozat să crească galopant şi să depăşească 30 de miliarde euro, ajungând la 10,8% din PIB în anul 2024!

Practic, România va avea o dependenţă bolnăvicioasă de produsele din import şi va rămâne o imensă piață de desfacere.

Comparând cu prognoza anterioară, de când a fost realizată cea de-a treia rectificare, CNSP a făcut revizuiri.

De exemplu, atunci prevedea o scădere economică de 4,2% pentru 2020. Acum a revizuit la -4,4%. Vom afla peste câteva luni care va fi valoarea reală când vin datele INS. În ceea ce privește acest an , dacă anul trecut , vedea o creștere economică de 4,5%, acum vede de 4,3%. Deci a revizuit în jos. Inflația pentru finalul anului 2021 nu a suferit modificări, a rămas tot 2,5%, dar în ceea ce privește cursul de schimb mediu, dacă anterior vedea 4,9 lei/euro, acum vede 4,89 lei/euro pentru 2021.

 

 

 

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )