Ce vor 1050 de români reprezentativi? Gaze din Marea Neagră și reactoare nucleare la Cernavodă

75,6% dintre români doresc exploatarea resurselor de gaz natural de la Marea Neagră, arată un sondaj realizat de ”Barometrul de securitate energetică”, un instrument care își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica energetică analizate în contextul relațiilor internaționale.

Aceeași sursă mai arată că 65,9% dintre români doresc finalizarea construirii reactoarelor nucleare de la Cernavodă, 58% dintre români consideră că statul ar trebui să subvenționeze doar consumatorii de energie vulnerabili care au venituri mici, iar 83,6% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile.

Conform rezultatelor preliminare, întrebați dacă schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii, 83,6% dintre români consideră schimbările climatice reale și produc efecte vizibile. La întrebarea ”Care este motivul principal pentru care considerați importantă economisirea de energie?”, 62% indică reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluării și 6,2% confortul personal.

Datele au fost culese în perioada 4 – 12 septembrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95% pe un tipul de eșantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Barometrul se bazează pe o amplă cercetare sociologică realizată la nivel național de către INSCOP Research. Prima ediție a ”Barometrului securității energetice” va fi lansată vineri, 20 septembrie, la Hotel Hilton, de către Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )