CCR decis: Carantina obligatorie, prin ordin de ministru, neconstituțională!

Curtea Constituțională a României a analizat joi sesizarea Avocatului Poporului în privința stării de alertă. Judecătorii CCR au analizat două sesizări ale Avocatului Poporului care au legătură cu epidemia de coronavirus și le-au admis pe ambele. Potrivit CCR, este neconstituțional dreptul Parlamentului de a aproba Hotărâre de Guvern privind starea de alertă. De asemenea, unele articole legate de amenzi sunt neconstituționale. Instituirea carantinei prin ordin de ministru e neconstituțională, au mai decis, in unanimitate,  judecătorii CCR.

Carantina obligatorie prin ordin de ministru e neconstituțională au decis judecătorii CCR și că „trebuie să se intervină rapid cu un proiect de lege care să reglementeze clar condițiile de carantină, izolare și internare obligatorii”. De asemenea, anumite articole legate de amenzi, din Legea 55/2020, au fost declarate neconstituționale.

Totodată, CCR a declarat în unanimitate neconstituţională carantina pentru persoanele care vin din străinătate, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.25 alin.(2) teza întâi din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.8 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )