Câți huțuci intră într-un Crușovean(u) ?

Huțucul= unitate de măsură pentru gogomănie politică

Orice cartofor care se respectă a jucat, cel puțin o dată în viață, la cacealma. Dacă luăm în calcul cacealmalele declarative ale Crușoveanului, am putea spune că al liberalilor consilier județean este un cartofor “respectabil”. Cum nu ne permitem să gândim, fie și o secundă, că Marian Crușoveanu ar avea viciul jocurilor de noroc, preferăm să spunem că… bate câmpii.

De data aceasta pe cel al fondurilor europene. Acolo unde, în inconfundabil stil liberal, amestecă mere cu pere și mai adaugă și câteva prune. Bune doar pentru a le plimba prin gură. Măcar așa nu se mai aud aberațiile debitate de consilierul județean PNL.

“Primăriile PNL au reușit să acceseze 80% din fonduri europene pentru a îmbunătăți traiul locuitorilor”, se umfla în galbenu-i penaj consilierul județean.

80% din care fonduri, Crușovene? Din cele 208 contracte finanțate cu fonduri europene cu o valoare totală de 5,9 mld. lei, așa după cum a declarat ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu? Sumă care așază județul Constanța pe locul doi la acest capitol. Sper că îți mai funcționează vreun neuron…aritmetic și ai realizat că 80% din suma de mai sus înseamnă mult mai mult decât au accesat primarii liberali din județ. Dacă nu te-ai prins, totuși, îți reamintim că cele 5,9 mld. lei reprezintă fondurile pentru proiecte ale autorităților publice, companiilor, societăților, ONG-urilor, școlilor, universităților. Și că aici intră, spre exemplu, și fondurile pe POIM accesate de RAJA. Nu-ți spunem suma căci, teamă ne este, leșini cu ai tăi primari cu tot. Și, după știința noastră, RAJA nu este condusă de vreun liberal. Știm că nu este primărie, dar dacă tu amesteci mere cu pere, noi de ce n-am îmbolmoji castanet cu nuci?!

80% din care fonduri, Crușovene? Din cele ale exercițiului financiar 2014-2020, greu spre imposibil de accesat de primarii din comunitățile rurale? Și să nu sari de poponeț liberal în sus susținând că nu este așa. Nu de altceva, dar s-ar putea să-ți iei un șut în el, figurativ vorbind, tocmai de la al tău coleg de partid. Adică de la primarul din Albești. “Nu reușesc să atrag fonduri europene din cauza punctajelor. Fiind o comunitate mică, nu avem toate facilitățile prevăzute în ghiduri”, declara anul trecut Gheorghe Moldovan. Și să nu sari de poponeț penelist în sus. Nu de altceva, dar s-ar putea să-ți iei un șut în el, figurativ vorbind, tocmai de la al tău coleg de partid. Adică de la primarul din orașul Ovidiu. Cel care a reabilitat străzile din satul Poiana cu fonduri din PNDL II. Din fonduri europene a reabilitat Castru Roman. Pentru drumul și școala din sat nexam bani europeni, cum ar spune un liberal hâtru. Așa cum nexam au fost și pentru un alt primar liberal. Vestitul, inegalabilul, inconfundabilul și, nu în ultimul râd, eternul Gheorghe Grameni. Păi dacă nici el nu a reușit să acceseze fonduri europene pentru a reabilita drumurile din comuna Mihai Viteazu…. Drept este că nici la altceva nu a recurs, așa că prin localitate se circulă pe aceleași pietriș roșu adus de la Tulcea , acum 7- 8 ani.

Dar cine să vadă asta? Consilierul județean nici vorbă, ocupat fiind cu procentele și fondurile europene. 80% din care fonduri, Crușovene? Din cele la care au acces mai ușor comunitățile urbane, PNL având opt primării de acest fel din totalul de 11 din județ. Așa ar cam trebui să iasă pârdalnicul procent, dar nu suntem foarte siguri. Ne bazăm pe calculele Crușoveanului, convinși fiind că își va activa neuronul…aritmetic.

Până una alta, adică până când consilierul județean se va dumiri cine și cum a accesat fonduri europene, un lucru este evident. S-a încins tărâța liberală în organizația de la mal de mare. A dat strechea penelistă în în filiala constănțeană. Și nu oricum, ci în câte doi.

Pentru că ieri a bătut câmpii fondurilor europene și președintele PNL Constanța. Sincer, nu ne-am mai bătut capul să ne dumirim care a fost primul. Nici nu mai contează, de altfel. Important este că am avut ocazia să vedem câți huțuci intră într-un Crușovean(u).

Huțucul fiind unitatea de măsură pentru gogomănia politică. Cea de care dă dovadă în ultima perioadă, președintele PNL. Iar pe urmele lui calcă, cu abnegație demnă de o cauză mai nobilă, consilieri județeni, consilieri locali și te miri ce alte “sortimente” liberale.

Dar despre acestea, ca și despre maniera în care huțucul a devenit etalon politic în PNL, într-un alt material.

Măriuca  ANDRONE

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )