Când Gigel de la șaormărie se scarpină în cur, DSVSA se mângâie pe creștetul… amenzilor

În perioada 01.07.2019 – 07.07.2019, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară Constanța a “produs”  196.000 de lei.  Din amenzi, pe litoral. Asta după ce a controlat  249 de unități amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 10 restaurante, 4 unități tip fast-food, 2 baruri, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, 2 unități tip bufet, 1 pizzerie, 1 braserie, 1 snack bar, 1 pensiune și 1 autoutilitară au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 196.000 de lei. Deficienţe pentru care au fost aplicate amenzile au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;  etichetarea și ambalarea necorespunzătoare  a produselor alimentare; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. 

Până aici, toate bune și frumoase din partea Direcției cu pricina Siguranței Alimentare. Dar unde este, oare, siguranța noastră? A celor care nimerim, spre exemplu, la un fast-food  abia amendat pentru că  nu a respectat  condițiile  de igienă în spațiile de producție. Adică la unul în care Gigel sau Gigica, Isamil sau Leila, înainte de a pune “de toate” în falafa pentru șaormă  se scarpină în cur.  La propriu!

La fel de propriu ca și maniera în care DSVSA remite niște comunicate de presă tâmpițele. Din ele aflăm informații fără importanță pentru familia care servește prânzul într-un restaurant taxat pentru că produsele alimentare sunt depozitate necorespunzător, în condițiile în care nu se precizează despre ce restaurant este vorba și ce înseamnă necorespunzător.  Și atunci  ce poate face familia? Să nu mai intre în nici un restaurant, imaginându-și că în toate carnea este aruncată  pe podeau bucătăriei de-a valma cu morcovii  nespălați? Sau să înghită în sec în fața patiserie pentru că inspectorii nu binevoiesc să precizeze dacă aceasta este locația amendată pentru că produsele alimentare nu au fost manipulate corect? Adică aici a fost scăpată tava cu plăcinte pe jos, ca, mai apoi, după ce a fost scuturată de praf, să fie  pusă la vânzare.  Sau să-l lase pe cel mic să saliveze până la glezne, dar să nu-I cumpere prăjitura dorită? Pentru că nu sunt siguri că taraba în fața căreia se află este spațiu probat sanitar veterinar, inspectorii nefăcând public acest “amănunt”.

Poate că  momentele imaginate  mai sus sunt exagerate. Dar cine să mă contrazică? DSVSA ? S-s-avem rezon domnilor inspector! Cei care în tâmpițele comunicate de presă  nu faceți altceva decât să vă mângâiați pe creștetul…amenzilor. Mândri nevoie mare de valoare acestora,  de numărul unităților controlate și de deficiențele constatate. Deficiențe pe care nici măcar nu aveți decența să le explicații pe limba consumatorului, ci folosind niște expresii standard cel puțin cretinoide…

Așa că, domnilor inspectori dacă tot nu vreți să fiți parte a unei instituții în slujba oamenilor, măcar nu mai trimiteți comunicate de presă fără nici o finalitate. Comunicate în care vă lăudați activitatea și….atât. Pentru asta este necesară doar o oglindă!  În care să vă pupați singurei…

Sper, totuși, ca după asta să vă uitați și în ochii dumneavoastră. Atunci când veți afla că, la șaormăria în care Gigel se scarpină, la propriu, în cur,  a mâncat și copilul dumneavoastră una cu “de toate”.

PS

Și să nu-mi spuneți că unitățile pe care le-ați amendat și-au remediat deficiențele găsite pentru că s-au speriat de amenzile primite. Pe litoral, pe patronii acestora îi doare fix în locul în care se scarpină Gigel. Pentru ei  important este ca, în cele două trei luni de vară, să scoată bani. Cât mai mulți și cu orice preț. Inclusiv cu cel al îmbolnăvirii clienților…

PS1

Și să nu mai îmi spuneți că DSVSA nu are voie să facă publice numele societăților amendate, pentru că va fi acționată în judecată. Din motive de nerespectare a confidențialități  acestor societăți. Și noi, cei care ne expunem riscurilor atunci când trecem pragul unor asemenea unități, pe cine să acționăm în Judecată? Pe Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară Constanța ?

Măriuca ANDRONE

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )