Binefacerile OUG 114 în viziunea furnizorilor de energie: prețurile de pe piața liberă mai bune decât pe piața reglementată

După apariția controversatei OUG 114, vor exista furnizori care vor renunța la clienții casnici și care, probabil, vor dispărea din această piață, consideră Asociația Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER). Pe de altă parte, unii furnizori de energie vor fi și mai interesați să ofere pachete și servicii suplimentare clienților casnici de pe piața liberă. Astfel, este posibil ca piața să evolueze, să se ofere prețuri mai bune pe piaţa liberă decât pe piața reglementată, consideră AFEER.

Potrivit OUG 114, consumatorii casnici pot trece pe piața reglementată, chiar dacă aceștia se află acum pe piața liberă. Consumatorii pot opta pentru o piață sau alta. „Într-adevăr, furnizorii de energie sunt obligați să ofere prețuri reglementate timp de 3 ani, dar consumatorii casnici pot alege fie să rămână în piața liberă, fie să treacă în piața reglementată. Este dreptul consumatorilor să aleagă. Recomandarea noastră este ca, înainte de a alege, consumatorii să se informeze și să fie atenți la ce li se oferă”, a declarat președintele AFEER, Ion Lungu.  Acesta critică prevederile OUG 114, spunând că o măsură mai corectă ar fi fost definirea consumatorilor vulnerabili și asigurarea de măsuri de protecție doar pentru persoanele care au nevoie de aceasta.

„De când a apărut OUG 114 în decembrie 2018, ne aflam într-un context dăunător tuturor afacerilor din energie. Este nevoie acută de predictibilitate și stabilitate în legislația primară, precum și în reglementările secundare, pentru ca participanții la piață să isi poată continua activitatea in condiții normale. Noua variantă, cu modificări, a OUG 114/2018 trebuie să treacă rapid prin Parlament. Sunt multe schimbări legislative la nivel european și, de aceea, modificările specifice din România trebuie clarificate rapid”, mai spune Ion Lungu.

Definirea consumatorilor vulnerabili și asigurarea de măsurilor de protective doar pentru acestea

Acesta a precizat că pentru sectorul energetic românesc schimbările legislative au fost multe, importante şi încă nu s-au terminat. Încă nu există forma finală a OUG 114, fiind în Parlament, unde se pot produce noi modificări. În plus, vor urma noi reglementări emise de ANRE.  AFEER mai critică și prevederea din OUG 114/2018 privind creșterea contribuției către ANRE de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri a companiilor din sector și faptul că s-a decis ca aceasta să fie stabilită prin lege, nu de către ANRE. Reprezentanţii AFEER susține că ANRE a recunoscut că suma este prea mare și că nu are nevoie de acești bani, aspect subliniat de membrii Asociaţiei inca de la inceput, în intervențiile lor. Astfel, potrivit reglementărilor ANRE, contribuția se va aplica la cifra de afaceri aferentă activității de furnizare, pentru a se evita aplicarea în cascadă a acesteia în factura clientului final. Un alt aspect subliniat de AFEER face referire la reglementarea prețului pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de 3 ani. “ANRE a avut abordarea corectă, prin acreditarea unui număr mare de Furnizori de Ultimă Instanță opționali, ce le permite acestora să păstreze portofoliul de clienți. Totuși, este surprinzătoare pentru noi această decizie de reintroducere a pieței reglementate, în condițiile în care nu au existat semnale că erau nereguli în piață. Niciun raport al ANRE sau al Consiliului Concurenței nu a arătat distorsiuni ori alte motive de ingrijorare. Piața liberă funcționa corect. Pe de altă parte, de la jumătatea anului trecut, au existat creșteri ale prețului pe piața angro, ceea ce, probabil, a îngrijorat autoritățile determinându-i sa revină la preţurile reglementate. Dar, în opinia noastră, măsura corectă era  definirea consumatorilor vulnerabili și asigurarea de măsuri de protecție doar pentru persoanele care au nevoie de aceasta protectie”, a precizat Lungu.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )